Αθλητισμός και Υγεία
 

Όλοι ακούμε συνέχεια ότι ο Αθλητισμός κάνει καλό στην υγεία μας αλλά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που κάνει καλό όπως επίσης τι είναι αυτό που δεν κάνει καλό.

Η συστηματική σωματική εξάσκηση βοηθά τον οργανισμό μας σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε πολλά επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας μας επαναλαμβάνουν συχνά το γεγονός αυτό, εμείς το αγνοούμε και συνεχίζουμε την καθημερινή ρουτίνα μας, με τον ασταμάτητο αγώνα μας εναντίον του χρόνου και το άγχος που μας συνοδεύουν σε κάθε μας κίνηση.
   Είναι όμως καλό να δούμε λίγο περισσότερο αναλυτικά τι προσφέρει στο σώμα μας μια συστηματική εξάσκηση.  Ίσως αυτό να μας πείσει τελικά ότι ένα μικρό καθημερινό χρονικό διάστημα αφιερωμένο στην εξάσκηση, να είναι μια εξαίρετη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επένδυση.
   Είναι πιθανόν ότι πολλοί εάν το δουν με αυτό τον τρόπο, να καταλάβουν ότι η συστηματική σωματική εξάσκηση είναι περισσότερο οικονομικά και ψυχικά αποδοτική και συμφέρουσα παρά πολλές από τις άλλες μας δραστηριότητες που μας κάνουν να τρέχουμε καθημερινά.
Ποιες είναι λοιπόν οι ευεργετικές δράσεις μιας συστηματικής σωματικής εξάσκησης;
  • Η συστηματική σωματική εξάσκηση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, υψηλής πίεσης και καρδιακών παθήσεων
  • Βοηθά στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σ’ αυτούς που έχουν ήδη εκδηλώσει υπέρταση
  • Βελτιώνει και υποβοηθά την ψυχολογική κατάσταση, καλυτερεύει την ψυχική διάθεση, μειώνει το άγχος, την ένταση και την κατάθλιψη
  • Βοηθά στο να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε υγιή οστά, μυς και αρθρώσεις
  • Βοηθά στο να διατηρούμε ένα φυσιολογικό για το ύψος μας βάρος και μειώνει το λίπος του σώματος
  • Στους ηλικιωμένους βοηθά στην ανακούφιση από το πρήξιμο των αρθρώσεων και βελτιώνει την κινητικότητα και την ευκαμψία
   Όταν αποφασίσουμε ότι πράγματι πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα συστηματικής σωματικής εξάσκησης είναι σημαντικό αυτό να γίνει προσεκτικά και προγραμματισμένα. Απότομες εξάρσεις ή αλόγιστες παροδικές προσπάθειες μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
   Είναι σημαντικό προτού κανείς ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια σωματικής εξάσκησης να κάνει τα ακόλουθα:
  • Πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του για οποιοδήποτε πρόγραμμα πρόκειται ν’ ακολουθήσει ιδιαίτερα εάν παίρνει μια θεραπεία για μια ασθένεια ή για κάποιο τραυματισμό.
  • Να διαλέξει δραστηριότητες που του αρέσουν και αυτό θα βοηθήσει στο να συνεχίσει αδιάκοπτα το πρόγραμμα που θ’ ακολουθήσει. Η συνέπεια έχει μεγάλη σημασία στον τομέα αυτό.
  • Να διαλέξει τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για τις δραστηριότητες της φυσικής αγωγής. Μπορεί ν’ ακούει και μουσική για να είναι πιο ευχάριστη η εμπειρία.
  • Να φορά χαλαρά άνετα ρούχα που να ταιριάζουν με τη δραστηριότητα που θα κάνει.
  • Να κάνει προθέρμανση για 5-10 λεπτά πριν ν’ αρχίσει την άσκησή του.
  • Να αρχίσει το πρόγραμμα της σωματικής αγωγής ήπια (περπάτημα,κτλ ) και μετά σταδιακά να προχωρήσει σε πιο έντονες δραστηριότητες (τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, αεροβική γυμναστική) με την έγκριση του γιατρού του.
  • Να ακούει προσεκτικά το τι λέει το σώμα του: Η σωματική εξάσκηση δεν πρέπει να δημιουργεί πόνο ή αίσθημα καψίματος μέσα στους μυς. Εάν συμβεί αυτό τότε να μειώσει τους ρυθμούς του.
  • Να προσπαθήσει να εξασκείται για 30 λεπτά τουλάχιστο για 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.
   Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή νιώσει πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, αδυναμία ή τέτοια δυσκολία στην αναπνοή που να επηρεάζεται η ομιλία τότε να σταματήσει άμεσα την εξάσκησή και να συμβουλευτεί το γιατρό του.
   Πιστεύουμε ότι τα πιο πάνω δεδομένα είναι αρκετά πειστικά για να μας ωθήσουν στο ν’ αρχίσουμε ένα συστηματικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής και αυτό για το δικό μας καλό. Και είναι σημαντικό να πούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για ν’ αρχίσουμε.
    Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια θανάτου ,ασθενειών και κινητικών προβληµάτων µε την πάροδο της ηλικίας . Σύµφωνα µε έρευνα του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας , ο καθιστικός τρόπος ζωής ευθύνεται για περισσότερους από δύο εκατοµµύρια θανάτους ετησίως . Πολλοί  επίσηµοι φορείς έρχονται να πιστοποιήσουν το γεγονός, λέγοντας ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής διπλασιάζει τον κίνδυνο εµφάνισης καρδιοπαθειών, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για την εµφάνιση διαφόρων µορφών καρκίνου, υπέρτασης, οστεοπόρωσης και κατάθλιψης .
   Ερωτήµατα που απασχολούν τους επαγγελµατίες υγείας τα τελευταία χρόνια είναι :
«Πώς αυξάνεται η φυσική δραστηριότητα;»
«Πόσο πρέπει να αυξηθεί για να είναι αποτελεσµατική, αλλά και εφικτή;»
«Ποια µορφή φυσικής δραστηριότητας είναι κατάλληλη για τον κάθε άνθρωπο;»
«Πρέπει να γίνουµε όλοι πρωταθλητές ή αρκεί να κινούµαστε σε χαµηλότερη ένταση και σε μικρότερη συχνότητα ;»