Τα πολλαπλά οφέλη της κρητικής διατροφής αναδείχτηκαν για μια ακόμα φορά μέσα από ημερίδα που οργάνωσε στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Χανίων η Πρόεδρος της Επιτροπή για την ανάδειξη και προβολή της γνήσιας κρητικής διατροφής κα. Ηρώ Δασκαλάκη.
Ότι παραδοσιακή κρητική διατροφή, πάνω στην οποία στηρίζεται και η μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία είναι σχεδόν αυτονόητο.
Αυτό που δεν είναι οφθαλμοφανές είναι ότι η κρητική διατροφή μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για οπουδήποτε σύγχρονο αθλούμενο άτομο θέλει να κρατήσει την ζωτικότητά του και να διατηρήσει την ισορροπία στο ενεργειακό του ισοζύγιο χωρίς να χρειάζεται άλλες κατευθύνσεις όπως ανάλυσε στην παρουσίασή της η Ολυμπιονίκης της πάλης και Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κα. Βούλα Ζυγούρη
Μπορεί να καλύψει τον αθλητή ακόμα και στο στάδιο του πρωταθλητισμού. Την παράμετρο αυτή ανάπτυξε με άξονα το άθλημά της, η αργυρή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας κα Σοφία Παπαδοπούλου.
Η διατροφή των Κρητικών ξεκινά από το 1960
Η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.
Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση, που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Επίσης, πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960, τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγαν δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα, ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.
Η θρεπτική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν οι άνθρωποι έχει μεγάλη σημασία, καθώς σήμερα, τα περισσότερα προσθέτουν μόνο βάρος στον οργανισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία, 100 γραμμάρια μπισκότα γεμιστά έχουν 524 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μήλου μόλις 47 θερμίδες. Επίσης, 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93 θερμίδες.
Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, το 1960, οι άνδρες ηλικίας 40 έως 60 χρονών στην Κρήτη, είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Επίσης, υπήρχαν στο νησί είχαν τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και αιφνίδιων θανάτων.