Η επίδραση της άσκησης στη ψυχολογική κατάσταση – Κεφάλαιο 1ο

 

 

Κεφάλαιο 1ο: Περίληψη – Οριοθέτηση παραμέτρων

Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την επίδραση της άσκησης στην ψυχολογική τους κατάσταση, αυξάνει ολοένα και περισσότερο.

Γιατί η συστηματική άσκηση, επιφέρει ως γνωστό, μια σειρά από αλλαγές στον οργανισμό μας (βιοχημικές, σωματικές, φυσιολογικές, ανατομικές) μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές. Για πολλά χρόνια υποστηριζόταν ότι οι χρόνιες ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές συνδέονται με την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας κάποιου. Τώρα φαίνεται ότι και το αντίστροφο είναι επίσης σωστό. Η βελτίωση δηλαδή της σωματικής υγείας βελτιώνει και την ψυχική ευεξία.

Τελευταία, μελετάται εκτενέστερα, ο συσχετισμός ανάμεσα στην άσκηση και την ψυχολογική υγεία. Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ελλάδα ενισχύουν συνεχώς με καινούργια δεδομένα τη σχέση άσκησης και ψυχικής διάθεσης.

Τα στοιχεία που αποκομίζουμε από την έρευνα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδεικνύουν την άποψη, ότι η συστηματική άσκηση (η αερόβια άσκηση ειδικότερα) βελτιώνει την πνευματική οξυδέρκεια και την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας ενώ αντιθέτως μειώνει το άγχος και τα επίπεδα της κατάθλιψης. (1. Tuson και Sinyor 1993).

Αναζωογονεί το συναισθηματικό μας κόσμο και μας βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας βασανίζουν και να βρούμε καλύτερες λύσεις. Γιατί η σωματική άσκηση, δημιουργεί μια γενικότερη χαλάρωση και συμβάλλει στην εγρήγορση του οργανισμού εξαιτίας της μείωσης των μυϊκών εντάσεων. Γενικά, επιδρά θετικά σε πολλούς παράγοντες της προσωπικότητας, όπως η αυτοεκτίμηση, η αυτό-αποτελεσματικότητα και ο έλεγχος της συμπεριφοράς Τύπου Α, η οποία είναι γνωστή και ως “η επιθετική συμπεριφορά που στρέφεται προς τα μέσα”.

Η επίδραση της άσκησης στη ψυχολογική κατάσταση 3

Επιπλέον, η σωματική άσκηση παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι άλλων ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων διότι γίνεται σχετικά εύκολα και στον ελεύθερο χρόνο, δεν έχει έξοδα, δεν έχει παρενέργειες, το άτομο μπορεί να ασκηθεί μόνο του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για προληπτικούς όσο και θεραπευτικούς λόγους. Είναι το αποτελεσματικότερο αντίδοτο στην παθολογία της εποχής, με πιο κυρίαρχη τάση αυτή του “Αθλητισμού για όλους”.

Τέλος, ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη, στο σχεδιασμό προγραμμάτων εκγύμνασης στοχευμένων στην βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης είναι η ένταση της άσκησης, είτε αναφερόμαστε στο γενικό πληθυσμό είτε σε ειδικές κοινωνικές ομάδες. Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, χρήσιμη είναι η χαμηλή και η μέτρια ένταση. Μεγάλες εντάσεις πρέπει να αποφεύγονται επειδή κατά τα φαινόμενα, συνεπάγονται μάλλον ψυχολογικό κόστος παρά ψυχολογικό κέρδος.

Σταυρούλα Ζυγούρη, Ολυμπιονίκης της πάλης, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Ιστοσελίδα: http://www.voulazygouri.gr – Email: voulazy@gmail.com