Ηταν Αύγουστος του 1992 όταν η Βούλα Πατουλίδου τερμάτισε πρώτη στον αγώνα των 100 μέτρων με εμπόδια στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν δεκάδες επιτυχίες γυναικών σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα. Δεκατέσσερα χρόνια όμως μετά από την κούρσα της Πατουλίδου και το αλησμόνητο «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο», ο χώρος των γυναικών στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό εξακολουθεί να είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο των ανδρών.

Σε αυτό το περιβάλλον δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Make Place for One More Woman». Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται  ως συνέχεια της πρόσφατης βράβευσης της Βούλας Κοζομπόλη, προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, με το «IOC Women and Sport Award for Europe 2015» από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διεξάγεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ). Η κυρία Κοζομπόλη ηγείται του προγράμματος που έχει στόχο να δημιουργήσει νέες θέσεις για τις γυναίκες στον αθλητισμό.

«Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται παγκοσμίως στον τομέα της διοίκησης» υποστηρίζει η αργυρή Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο πόλο γυναικών, Βούλα Κοζομπόλη που σημειώνει ότι «ούτε το 10% των μελών στην διοίκηση των σωματείων δεν είναι γυναίκες». Ισως την μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας που αποτελείται κατά 50% από γυναίκες. Στην αντίστοιχη Ελληνική Επιτροπή υπάρχουν 32 μέλη εκ των οποίων μόνο τα δύο είναι γυναίκες. Η κυρία Κοζομπόλη σημειώνει μάλιστα πως «ενώ υπάρχει ποσόστωση στις υποψηφιότητες, τελικά εκλέγονται σε συντριπτική πλειοψηφία άνδρες». Και καταλήγει πως «θα έπρεπε να υπάρχει ποσόστωση και στις τελικές θέσεις.

Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό - Βούλα Ζυγούρη 4
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Πολύζου (αθλήτρια δρόμων αντοχής), Θεοδώρα Πάλλη (Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας), Σπύρος Καπράλος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Βούλα Κοζομπόλη, Βούλα Ζυγούρη
 

Η ενέργεια «Make Place for One More Woman» που υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών καθώς και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει χρονικό ορίζοντα έτους με πιθανότητα να συνεχιστεί. Σύμφωνα με την Project Manager, κυρία Βούλα Ζυγούρη, «η πρώτη δράση του προγράμματος εντάσσεται στον άξονα της συμβουλευτικής και αφορά σεμινάριο mentoring το οποίο προσφέρει γνώσεις ορθής χρήσης των μεθόδων της συμβουλευτικής στους συνεργάτες του προγράμματος. Στην συνέχεια, οι μέντορες που θα προκύψουν θα δουλεύουν με αθλήτριες για να τις καθοδηγήσουν, να τις εμπνεύσουν και να τις παρακινήσουν να ασχοληθούν τόσο με την άθληση καθαυτή όσο και με τις διοικητικές δομές του αθλητισμού».

 

Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό - Βούλα Ζυγούρη 1 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό - Βούλα Ζυγούρη 2 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό - Βούλα Ζυγούρη 3

Οι υπόλοιπες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό περιλαμβάνουν σεμινάρια συμβουλευτικής αλλά και κάλεσμα σε ομάδες και σωματεία να κάνουν χώρο για μία ακόμα αθλήτρια. Συγκεκριμένα τα σωματεία θα επιλέξουν ένα κορίτσι με βάση οικονομικά κριτήρια και στην συνέχεια θα του επιτραπεί να αθλείται δωρεάν. Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι, σύμφωνα με την κυρία Κοζομπόλη, «να ανοίξει μία συζήτηση για να γίνουν θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν την ενασχόληση των γυναικών με τον αθλητισμό.

Βούλα Κοζομπόλη
Η Σταυρούλα Κοζομπόλη με την Ολυμπιακή Φλόγα μέσα στην Ακρόπολη

«Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που αθλούνται στην Ελλάδα;» ρωτάμε την πρώην αθλήτρια του πόλο. «Κατ’ αρχάς ανέκαθεν δεν υπήρχε ίδια αντιμετώπιση στα οδοιπορικά» υποστηρίζει και διευκρινίζει πως «για το πόλο των γυναικών δίνονται τα μισά οδοιπορικά σε σχέση με το αντίστοιχο των ανδρών. Επίσης στα αθλήματα των γυναικών υπήρχαν ανέκαθεν ζητήματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων αλλά και σεξιστικής αντιμετώπισης των αθλητριών».

Παρά τα δεδομένα προβλήματα που παραμένουν, υπάρχει εμφανής βελτίωση στην θέση των γυναικών στον αθλητισμό. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα το 2018 θα έχουμε ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών στα ολυμπιακά αθλήματα.

Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 1
Οι γυναίκες του προγράμματος με φόντο την Ακρόπολη

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος που έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε: «Ως χώρα, αλλά και ως ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες για να περιορίσουμε κάθε είδος αποκλεισμού στις γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Και δεν είναι τυχαίο ότι από τα 75 άτομα που έχουν εξασφαλίσει ως τώρα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι 32 είναι γυναίκες, σε ποσοστό δηλαδή που ξεπερνά το 40%».

Info

Η ομάδα που θα υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα είναι η ακόλουθη:

Βούλα Κοζομπόλη: Project  Leader, Βούλα Ζυγούρη: Project Manager, Κατερίνα Κατώπη: Communication Manager, Γιώργος Μπουλούκος: Legal Advisor,Γιάννης Σταθόπουλος, Μαρία Πολύζου και Βασίλης Κουτρουμάνος: Technical Advisors.

Δείτε τις φωτογραφίες

Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 2 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 3 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 4Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 5Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 6 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 7 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 8 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 9 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 10Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 11 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 12 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 13 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 14 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 15Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 16 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 17 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 18 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 19 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 20Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 21 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 22 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 23 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 24 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 25Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 26 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 27 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 28 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 29 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 31 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 32 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 33 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 34 Κάντε χώρο για τις γυναίκες στον αθλητισμό 35