Η αιτία της σύλληψής τους ήταν η συμβολική κατάληψη των γραφείων της Ομοσπονδίας και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκειμένου οι αθλητές, οι προπονητές και οι παράγοντες να ξεκινήσουν τον αγώνα τους, ήταν η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΦΠ να ματαιωθούν οι τοπικοί αγώνες και οι αθλητές να πάνε κατ’ ευθείαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Κομοτηνή, με μοναδικό όρο… πρόκρισης να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδά τους!Η “Αυγή” της Κυριακής πήρε την πρωτοβουλία στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και πραγματοποίησε ένα “στρογγυλό τραπέζι”, όπου κατατέθηκαν τα προβλήματα που ανάγκασαν τους αθλητές να σέρνονται στα αστυνομικά τμήματα, αντί στα ταπί των προπονήσεων, και, όπως θα αντιληφθείτε στη συνέχεια, η πάλη αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον “μικρόκοσμο” όλου του ελληνικού αθλητισμού των “μικρών” αθλημάτων, που οι παράγοντες “τα βρίσκουν και τα κάνουν”, όταν βρίσκονται μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας…
Στη συνάντησή μας ήταν οι τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες (Αθανασιάδης, Ψαθά, Ζυγούρη και Κολλάρος), ο τρίτος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και 4ος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, Αμιράν Καρντάνοφ, οι προπονητές Παναγιώτης Ποροτσίδης, Λάμπης Χαφουσίδης και Χρήστος Ξενίδης, η παράγοντας σωματείου της επαρχίας (Ψαχνά) Μαρία Τσιανάκα και τα στελέχη του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ, Τζούλιος Συναδινός και Κώστας Αλεξίου.
“Ήταν αδικαιολόγητη η ενέργεια του Τσαμεσίδη να φέρει την αστυνομία. Η κινητοποιήσή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα. ‘Ελάτε να τα βρούμε’ έλεγε στις εφημερίδες και τη δεύτερη μέρα της κατάληψης η αστυνομία βρήκε εκεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τον τέταρτο Ολυμπιονίκη της Ατλάντα, Κώστα Θάνο. Ήρθε από την Θεσσαλονίκη για να κάνει τη μήνυση και για 500 μέτρα δεν ήρθε στην Ομοσπονδία για να συζητήσουμε. Δεν θα σταματήσουμε. Θα φθάσουμε μέχρι τέρμα. Αυτό που προβλέπει η προκήρυξη των αγώνων να τηρηθεί κατά γράμμα. Αν δεν δικαιωθούμε, θα στήσουμε ακόμη και σκηνή έξω από τη Βουλή! Να μας ακούσει η πολιτεία” λέει ο Γιάννης Αθανασιάδης.
“Στην Κομοτηνή θα παλαίψουμε πρώτα και μετά θα κινητοποιηθούμε. Θα πρέπει να πάρουμε εκείνο το δικαίωμα ψήφου, που τόσο δεν θέλουνε να έχουμε. Όσοι μπορέσουν βέβαια από εμάς να αντεπεξέλθουν οικονομικά…” τονίζει η Βούλα Ζυγούρη και συνεχίζει:
“Γιατί δεν έγιναν οι τοπικοί αγώνες; Είναι μικρά τα έξοδα αφού δεν υπάρχουν μετακινήσεις για τα μικρά σωματεία, κάτι που δείχνει σκοπιμότητα. Δεν θέλουν να γίνουν αγώνες, δεν θέλουν να υπάρξουν συμμετοχές, ώστε να έχει το κάθε σωματείο το δικαίωμα ψήφου, αφού χρειάζονται 10 συμμετοχές στη διάρκεια της χρονιάς για να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση. Όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο ακριβά. Δεν μπορούν να πάνε όλα τα σωματεία εκεί… Η πάλη δεν είναι σκι και τένις, για να παλεύει όποιος μπορεί να πληρώσει. Μιλάμε για ένα λαϊκό άθλημα. Είναι δυνατόν να περάσεις σ’ ένα τέτοιο αγώνισμα το μήνυμα ότι πρέπει να πληρώσεις για να γίνεις πρωταθλητής;”
Ποια όμως μπορεί να είναι η σκοπιμότητα;
“Ο κίνδυνος που ελοχεύει να καταψηφιστεί ο απολογισμός είναι υπαρκτός και το έχει στο μυαλό της η εκάστοτε διοίκηση. Αν καταψηφιστεί ο απολογισμός, τότε θεωρείται έκπτωτο το Δ.Σ. και πάμε σε νέες εκλογές. Υπάρχει σκοπιμότητα από την πλευρά του προέδρου. Θέλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της θητείας του. Το να διασφαλίσει τα νώτα του είναι πιο σημαντικό απ’ το ίδιο το άθλημα” υποστηρίζει η Φανή Ψαθά και εξηγεί:
“Κόβονται τα φθηνά πρωταθλήματα, αυτά που δεν έχουν έξοδα, τα ακριβά μένουνε. Ένα σωματείο καινούργιο τι θα έχει; Θα έχει παιδιά μικρής ηλικίας. Αν εσύ δεν κάνεις αγώνες μικρής ηλικίας και εμποδίζεις την ανάπτυξη, με κάνεις και μένα να σκεφτώ πονηρά, ότι ο σκοπός σου είναι να μην παρουσιάσουν αγωνιστική δραστηριότητα με την απαιτούμενη συμμετοχή 10 αθλητών. Εμείς που ξεκινάμε στην επαρχία την πάλη, τι παιδιά θα έρθουν; Θα έρθει κανείς 17-18 χρονών; Ξεκινάμε από μικρότερη ηλικία. Δηλαδή ως σωματείο δεν θα έχεις δικαίωμα ψήφου γιατί περιμένεις να μεγαλώσουν οι αθλητές σου!”