Επέτειος 10 χρόνων - Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

Ας ξαναφέρουμε στην μνήμη μας δύο άσχημες στιγμές απο την Ολυμπιάδα του 2004. Γιατί ενώ πολλές ήταν οι ευχάριστες ήταν και κάποιες που θέλουμε να ξεχάσουμε

 

13 Αυγούστου 2004. Η Ελλάδα με κομμένη την ανάσα περίμενε το υπερθέαμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που είχε αναγορευτεί σε εθνικό ζήτημα. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το ΟΑΚΑ, σε ένα δωμάτιο του ΚΑΤ, οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου δέχονταν τις ιατρικές φροντίδες, μετά το πασίγνωστο “τροχαίο” ατύχημα που προκάλεσε σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό.

 

 

Κεντέρης Θάνου 1

Του Ηλία Τάταλα
tatalas@makthes.gr

Πέντε χρόνια μετά, οι μνήμες από εκείνες τις στιγμές έχουν ξεθωριάσει. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 200 μέτρων, Κώστας Κεντέρης δεν επέστρεψε ποτέ στα στάδια, ενώ η Κατερίνα Θάνου προσπάθησε ανεπιτυχώς να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ο προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος, δεν είχε δικαίωμα, μέχρι πέρσι να προπονεί αθλητές και όταν έληξε η τετραετής ποινή που του επέβαλλε ο ΣΕΓΑΣ, δεν είχε διάθεση να επιστρέψει στους στίβους.

ΗΤΑΝ ΤΡΟΧΑΙΟ;
Πέντε χρόνια μετά, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποφανθεί αν ήταν σκηνοθετημένο ή πραγματικό το τροχαίο ατύχημα των Κεντέρη – Θάνου, με τη μοτοσικλέτα του Χρήστου Τζέκου και ενώ κατευθύνονταν από τη Γλυφάδα προς το Ολυμπιακό χωριό, αργά το βράδυ της 12ης προς τη 13η Αυγούστου. Η μία αναβολή φέρνει την άλλη, με την τελευταία δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 10 Νοεμβρίου. Εκτός από τους αθλητές κατηγορούνται ακόμη εννιά άτομα, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών του ΚΑΤ για “ψευδεις βεβαιώσεις και αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις”. Αρκετές από τις κατηγορίες που υπήρχαν έχουν παραγραφεί.

ΦΗΜΕΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Πριν το “τροχαίο ατύχημα”είχε κυκλοφορήσει ευρέως η φήμη ότι Κεντέρης και Θάνου μόλις είχαν χάσει έναν έλεγχο ντόπινγκ και κινδύνευαν με αποβολή από τους Αγώνες. Μόλις βγήκαν από το νοσοκομείο παρέδωσαν τις διαπιστεύσεις τους στη ΔΟΕ, παρόλο που δεν τους τιμώρησε ποτέ καθώς δεν είχε επαρκή στοιχεία για τον αποκλεισμό τους. Στις 18 Μαρτίου του 2005, Κεντέρης και Θάνου αθωώθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ, όμως δύο εβδομάδες αργότερα η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF) άσκησε έφεση στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο (CAS). Τον Ιούνιο του 2006 επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, όταν οι αθλητές παραδέχθηκαν ότι από τις 27 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου του 2004 έχασαν τρεις ελέγχους ντόπινγκ και παραβίασαν τους κανονισμούς αντιντόπινγκ. Έτσι, έμειναν υποχρεωτικά εκτός δράσης ως το Δεκέμβριο του 2006.

 

Κεντέρης Θάνου 2

Κεντέρης Θάνου 3

ΣΙΩΠΗ
H σιωπή από πλευράς των αθλητών, της ομοσπονδίας και της Πολιτείας, που άλλωστε επιχορηγούσε αδρά την ομάδα Τζέκου πριν το 2004, έχουν καλύψει με σκόνη το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που αμαύρωσε κατά κάποιο τρόπο του Ολυμπιακούς της Αθήνας και ενόχλησε πάρα πολύ τον κόσμο. Άραγε το Νοέμβριο θα υπάρξει απόφαση από τη Δικαιοσύνη; 

Αυγ 13, 2009

Την πέμπτη 26 Αυγούστου του 2004 ήταν ο τελικός 200 μέτρων στο ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας με τον Κεντέρη απόντα. Οι θεατές αποδοκίμαζαν τους αμερικάνους αθλητές οι οποίοι ως γνωστό δεν ελέγχονται για doping απο την Wanda

Στο βίντεο που ακολουθεί απο τον τελικό ακούγονται οι αποδοκιμασίες των θεατών

Οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα έγγραφαν

«Θέλουμε καθαρούς Αγώνες»

Ενοχλημένες ΔΟΕ και «Αθήνα 2004» από την αποθέωση Κεντέρη στον τελικό των 200 μέτρων

ΑΠΕ

Οι τρεις Αμερικανοί νικητές αποδοκιμάστηκαν από το κοινό

Αθήνα

Οι αντιδράσεις των θεατών στον τελικό των 200 μέτρων την Πέμπτη και η αποθέωση του -απόντα- Κώστα Κεντέρη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου της ΔΟΕ την Παρασκευή. Τόσο η Ζιζέλ Ντέιβις, που μίλησε για «καθαρούς Αγώνες», όσο και οι άνθρωποι της «Αθήνα 2004» δεν θέλησαν να δώσουν παραπάνω έκταση στο θέμα, μιλώντας για «μεμονωμένο περιστατικό».

«Το συναίσθημα συνδέεται με τον αθλητισμό. Και προφανώς υπήρχαν έντονα συναισθήματα χθες -Πέμπτη- στους θεατές» σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Υπεραμυνόμενη ωστόσο των επιλογών της ΔΟΕ, η Ντέιβις σχολίασε ότι οι ενέργειες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποσκοπούν στο καλό των αθλητών και στην προστασία των Αγώνων, κάτι που, όπως υποστήριξε, «καταλαβαίνει η πλειοψηφία των θεατών».

Για το ίδιο θέμα, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ της «Αθήνα 2004», Σεραφείμ Κοτρώτσος, επισήμανε: «Οι θεατές μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και τα συναισθήματά τους. Αρκεί να μην προκαλούνται προβλήματα με την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων».

Παράλληλα, ο διευθυντής Επικοινωνίας της Οργανωτικής Επιτροπής, Μιχάλης Ζαχαράτος, υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες φίλαθλοι έχουν δείξει πώς ξέρουν να τιμούν και να αναγνωρίζουν όλους τους αθλητές», ενώ χαρακτήρισε το συμβάν της Πέμπτης ως «μεμονωμένο».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει «επιδοκιμασίες ή αποδοκιμασίες» των θεατών. Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τις επευφημίες υπέρ Κεντέρη το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ, ο κ. Ρουσόπουλος παρέμεινε σε αυτή τη θέση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι ίδιοι θεατές επικρότησαν αργότερα τους νικητές».

 

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων μια τραγωδία συνέβει στην ελληνική ολυμπιακή οικογένεια που όμως πέρασε σε αφάνεια.

Στις 7 Αυγούστου 2004 η 20χρονη πρωταθλήτρια μας του τζούντο, στην κατηγορία των +78 κιλών, Ελένη Ιωάννου τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, μετά την πτώση της απο τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας

Ελένη Ιωάννου

Οι εφημερίδες έγγραφαν

Η καρδιά της 20χρονης τζουντόκα Ελένης Ιωάννου δεν άντεξε…
24.08.2004
Πήδηξε από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου πολυκατοικίας μετά από καυγά με το φίλο της.
Ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τζούντο και θα αγωνιζόταν στην κατηγόρια των 78 κιλών στους Ολυμπιακούς.
Έχασε τη μάχη για τη ζωή, η 20χρονη αθλήτρια του τζούντο, Ελένη Ιωάννου, η οποία είχε τραυματιστεί βαριά, έπειτα από την πτώση της από το μπαλκόνι του 3ου. ορόφου πολυκατοικίας, λίγες ημέρες πριν μπει στο Ολυμπιακό Χωριό. Η καρδιά της 20χρονης τζουντόκα δεν άντεξε μετά από 18 ημέρες νοσηλείας, αφού οι λοιμώξεις που την ταλαιπώρησαν τα τελευταία 24ωρα είχαν σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία της. Η 20χρονη μέλος της Ελληνικής ομάδας τζούντο, νοσηλευόταν στην εντατική του Ερυθρού Σταυρού. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοίνωσαν ότι πέθανε στην εντατική, όπου και νοσηλευόταν από τις 7 Αυγούστου με πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και το σώμα.

Σε κρίσιμη κατάσταση και ο φίλος της

Η Ιωάννου, η οποία θα αγωνιζόταν στην κατηγόρια των 78 κιλών στους Ολυμπιακούς, έπεσε από το μπαλκόνι μετά από καυγά με το φίλο της, τον 24χρονο Γιώργο Χρυσοστιμίδη. Δυο μέρες αργότερα ο Χρυσοστομίδης πήδηξε και αυτός από το ίδιο μπαλκόνι. Νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό.

Η Ιωάννου νοσηλευόταν στην εντατική του Ερυθρού Σταυρού από τα ξημερώματα της 7ης. Αυγούστου. Είχε μεταφερθεί εκεί με πολλαπλά κατάγματα σε όλο της το σώμα, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας την οποία επιχείρησε, όταν έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε.

Λίγα λόγια για την άτυχη αθλήτρια

Η Ελένη Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου 1984. Ήταν φοιτήτρια στη Γυμναστική Ακαδημία. Ασχολήθηκε με το τζούντο 2002, ενώ τρεις φορές είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος στις γυναίκες. Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 2002 είχε κατακτήσει την 3η. θέση, πάντα στην κατηγορία των +78 κιλών. Φέτος, είχε να επιδείξει την 3η. θέση στο τουρνουά της Ιταλίας, στη μεγαλύτερη κατηγορία σωματικού βάρους.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει απο τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και τα μόνα που έχουν μείνει πίσω είναι άδειες και αχρησιμοποίητες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το πλιάτσικο στην ολυμπιακή κληρονομιά και στιγμές που δυστυχώς ξεθωριάζουν. Το μέλλον μοιάζει απογοητευτικό όμως πάντα πρέπει να ελπίζουμε