Συνέντευξη της Βούλας Ζυγούρη στην Δρ. Ιωάννα Μάστορα. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) συζήτα εφ΄ όλης της ύλης με την Δρ. Ιωάννα Μάστορα για την γνωριμία της με τον αθλητισμό, την σταδιοδρομία της, τους στόχους και τις δράσεις του ΣΕΟ και για τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος της πάλης. Θίγονται θέματα Ολυμπιακής παιδείας, αθλητικής διπλωματίας, αρχών και αξιών του αθλητισμού, γιγαντισμού των Ολυμπιακών αγώνων, αριστείας, αθλητικών επιβραβεύσεων αλλά σημεία της κοινής πορείας τους στα αθλητικά δρώμενα.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Αγαπητοί τηλεθεατές , “χαίρεσθε και αγαλλιάσθε”! Καλή χρονιά να έχουμε! ευτυχισμένο το 2024! Αφιερώματα με την Ιωάννα Μάστορα και θέλω να ξεκινήσω τη φετινή χρονιά με μία γυναίκα επιστήθια φίλη, μία γυναίκα πρότυπο για τη νέα γενιά που αφήνει εποχή όχι μόνο στα αθλητικά δρώμενα και στα κοινωνικά δρώμενα. Μία σπουδαία κυρία του ελληνικού αθλητισμού. Την ξέρουμε όλοι ως Βούλα Ζυγούρη, Σταυρούλα Ζυγούρη το βαφτιστικό της. Καλώς ήρθες Βούλα μου, με το λαμπερό σου χαμόγελο στην εκπομπή μας!
– Βούλα Ζυγούρη: Καλησπέρα
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Και δεν είναι και η πρώτη φορά που έχουμε βρεθεί στα τηλεοπτικά δρώμενα με την Βούλα. Βλέπουμε μία γυναίκα καταπληκτική, πολύ όμορφη εγώ σε έχω βιώσει, δυναμική. Αλλά Βούλα μου θα μου επιτρέψεις να πω μία γυναίκα με ψυχή. Δυνατή! Μία ελληνίδα με “έψιλον κεφαλαίο”. Γιατί σε αυτή την εκπομπή μόνο τέτοια άνθρωποι φιλοξενούνται. Πραγματικά. Πώς ξεκίνησε μία τόσο θηλυκή και όμορφη κοπέλα το άθλημα της πάλης;
– Βούλα Ζυγούρη: Το ξεκίνησα ακολουθώντας τον πατέρα μου στο προπόνηση. Πήγαινε ο ίδιος προπόνηση και έπαιρνε μαζί παιδιά, ανίψια, … ό,τι υπήρχε σε πιτσιρίκι! Την πάλη δεν την διαλέγεις. Σε διαλέγει αυτή. Άμα μπεις στο χώρο και τη μάθεις και αρχίσεις να υπερνικά στον εαυτό σου και σιγά-σιγά να κερδίζεις και τους άλλους αρέσει πάρα πολύ. Το κάνεις μία παιγνιώδη μορφή, ειδικά τα μικρά παιδιά όπως και εγώ τότε, ενθουσιάζονται και μένουν για πάντα.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Εμείς έχουμε βρεθεί πολλές φορές στην αρχαία Ολυμπία. Και εγώ έχω διατελέσει μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος. Και εσύ Βούλα μου, παράλληλα με το ότι είσαι Ολυμπιονίκης της πάλης – μάλιστα το 2004 διακρίθηκες ως μία σπουδαία ελληνίδα Ολυμπιονίκης και αυτή τη στιγμής και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Διατελείς αυτή τη στιγμή μέλος Διοικητικό Συμβουλίου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος. Έχουμε βρεθεί λοιπόν πολλές φορές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε αθλητικής συναντήσεις και με την πρώτη ματιά θα έλεγα – όχι με τη δεύτερη – γίναμε επιστήθιες φίλες. Πες μου λοιπόν, πώς μπορείς και τα συνδυάσεις όλα αυτά; Και δεν είναι μόνο αυτά διότι είστε και επιστήμων, είσαι και αξιωματικός! Τι να πρωτοπώ για σένα; Πες μας λίγα πράγματα να σε γνωρίσει το κοινό περισσότερο.
– Βούλα Ζυγούρη: Με προκαλείς να σε ρωτήσω εγώ! Να σου πω: Εσύ πως τα συνδυάζεις όλα αυτά; Με τον ίδιο τρόπο προφανώς θα τα συνδυάζω και εγώ. Εσύ πως θα συνδυάζεις όλα αυτά;: Μια πολύ μεγάλη καριέρα στην τηλεόραση, μια πολύ μεγάλη καριέρα στην φυσική αγωγή ως καθηγήτρια, ως συγγραφέας, … έχεις και δύο παιδιά τώρα πολύ μικρά …
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Εντάξει Βούλα μου, εγώ νομίζω ότι ίσως επειδή αυτό που κάνουμε το αγαπάμε πολύ. Να εδώ βλέπουμε φωτογραφίες με τους τόσο σημαντικούς Ολυμπιονίκες … θα ήσουν στην Ολυμπιακή Επιτροπή … Πες μας, πες μας για αυτά λιγάκι.
– Βούλα Ζυγούρη: Η προηγούμενη φωτογραφία ήτανε από το σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρεία ΤΕΧΑΝ. Την εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ. Τη θεωρώ πολύ σημαντική γιατί στις δράσεις του Συλλόγου Ολυμπιονικών δεν είναι μόνο πολιτιστικό το μέλημά μας. Όσον αφορά τους ίδιους τους Ολυμπιονίκες προσπαθούμε λίγο να αναπληρώσουμε και αυτά που η Πολιτεία έχει σταματήσει να προσφέρει τώρα. Είναι μία από αυτές τις συνεργασίες μας δίνει την ευκαιρία να προσφέρουμε ένα είδος επαγγελματικής αποκατάστασης τους Ολυμπιονίκες. Δηλαδή η εταιρεία ΤΕΧΑΝ μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε αναγγελία προσλήψεων στο Σύλλογό μας πρώτα. Όχι μόνο σε θέσεις χαμηλού ενδιαφέροντος αλλά και σε θέσεις ευθύνης στην εταιρεία έτσι ώστε Ολυμπιονίκες οι οποίοι δεν έχουν κάπου αποκατασταθεί επαγγελματικά να έχουν τη δυνατότητα εφόσον θέλουν και αυτοί να αποκατασταθούν και εκεί. Γιατί μετά από κάποιο διάστημα οι αθλητικές επιβράβευσης έχουν σχεδόν σταματήσει και βλέπουμε ότι για να μην μένει πίσω το πολύ μεγάλο αυτό κεφάλαιο της επαγγελματικής αποκατάστασης , ο αθλητισμός σταματάει.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Για να προχωρήσουμε και σε άλλα στιγμιότυπα: Βούλα, θυμάμαι πολύ σημαντική ήταν η συμβολή σου στο να διατηρηθεί η πάλη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Και τότε είχαμε κάνει δύο εκπομπές. Και συγκεκριμένα προκλήθηκαν από το κανάλι HIGHTV και πανελλήνια και στην ομογένεια. Έκανες μεγάλη καμπάνια, μεγάλη εκστρατεία, μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί αυτό το πανάρχαιο ελληνικό άθλημα της πάλης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Θέλω λιγάκι να μας πεις για αυτό.
– Βούλα Ζυγούρη: Δεν είναι μόνο το ολυμπιακό πρόγραμμα που θα έπρεπε να περιέχει την πάλη επειδή απλώς είναι αρχαίο άθλημα. Η πάλη είναι ένα από τα αθλήματα που δίνει την υπόσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ηθική υπόστασή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί δεν έχει μεγάλες διαφορές ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα από μία Ολυμπιακή διοργάνωση εκτός από τις αξίες και τα ιδανικά που επικοινωνεί. Αν όμως αυτά δεν εφαρμόζονται και στην πράξη …
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Εδώ είσαι λαμπαδηδρόμος βλέπουμε.
– Βούλα Ζυγούρη: Ναι. Είμαστε στη λαμπαδηδρομία της χειμερινής Ολυμπιάδας. Η λαμπαδηδρομία θα έχει αρκετές αλλαγές εφέτος. Οι δάδες, φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν θα δοθούν ως αναμνηστικό στους λαμπαδηδρόμους.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Γιατί;
– Βούλα Ζυγούρη: Γιατί θα κρατηθούν από τη διοργάνωση έτσι ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν στους επόμενους λαμπαδηδρόμους για λόγους οικονομίας. Βλέπουμε ότι η γιγάντωση των Ολυμπιακών Αγώνων φέρνει δυσκολία στην διεξαγωγή τους όπως τις ξέραμε. Θα φέρει αλλαγές. Η γιγάντωση αυτή και να περιοριστεί πρέπει, αλλά σίγουρα θα φέρει αλλαγές και χωρίς να περιοριστεί άλλο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γιγαντωθεί πολύ και είναι οικονομικά πάρα πολύ δύσκολο σε μία χώρα να ανταπεξέλθει στους αγώνες.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ήμουν και εγώ λαμπαδηδρόμος το 2004. Την δάδα την έχω σπίτι μου. Μου την έχουν χαρίσει. Οπότε τώρα εσύ θα έχεις βέβαια μία τεράστια συλλογή από δάδες.
– Βούλα Ζυγούρη: Όχι, όχι, … δύο δάδες έχω. Την τρίτη την έδωσα στο μουσείο του Μαραθωνίου δρόμου.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Α, μάλιστα! Ε, τι να πω. Αυτό πάλι που με αγγίζει σε σένα είναι ότι δεν σε ενδιαφέρει η ατομική σου προβολή. Είσαι πολίτης. Κάνεις έργα. Εδώ πάλι μας είχε καλέσει η κυρία Κρητικού στο κανάλι και είχα αναγγείλει την προσπάθεια που έκανες για τους πλημμυροπαθείς με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Τι ευαισθησία: Εγώ πραγματικά σε έχω ξεχωρίσει τη συνείδησή μου ως μία πολύ σπουδαία Ελληνίδα.
– Βούλα Ζυγούρη: Όλοι βοηθήσαμε με τους πλημμυροπαθείς πότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μεγάλες οργανώσεις μάζεψαν κάποια τρόφιμα, κάποια φάρμακα, κάποια είδη, εμείς μαζέψαμε τρεισήμισι τόνους όντας ένας μικρός Σύλλογος. 318 είμαστε όλοι και όλοι. Εμείς και οι συνεργάτες μας. Και το ιδιωτικό νοσοκομείο Μετροπόλιταν, και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής και πολλοί άλλοι. Και ο απλός κόσμο που μας στηρίζει και μας βοηθάει σε ότι κάνουμε. Αυτή είναι η δύναμή μας στην ουσία. Μας βοηθήσανε και μαζέψαμε τρεισήμισι τόνους τρόφιμα και άλλα κι άλλα είδη βοήθειας. Είχαμε δυσκολία στο να τα μεταφέρουμε. Η πυροσβεστική μας βοήθησε να τα μεταφέρουμε στον τόπο. Το κάναμε όμως!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Να λοιπόν που υπάρχουν σπουδαίοι Έλληνες. Και αυτή η εικόνα που ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν στο εξωτερικό για μία Ελλάδα διαβρωμένη, μία Ελλάδα διεφθαρμένη δεν είναι πραγματική. Εξακολουθούν να υπάρχουν ψυχές ελληνικές. Τώρα είπες για τους Έλληνες πυροσβέστες. Για τους Ολυμπιονίκες μας. Για τους ανθρώπους τους απλούς, τους ανιδιοτελείς. Που συμβάλλουν θα έλεγα όχι μόνο από το περίσσευμα της καρδιάς τους αλλά οι ίδιοι μπορεί να μην έχουνε και θέλουν να προσφέρουνε και να συμπάσχουνε.
– Βούλα Ζυγούρη: Ξέρετε ο άνθρωπος που έχει πολλά, αναγκάζεται να κάνει ότι κάνει με λίγα. Επομένως το να έχει μία μέρα και λίγο λιγότερα δεν τον πειράζει. Είναι η καθημερινότητά του. Οπότε αυτός είναι που θα δώσει πρώτος. Δεν την αντιλαμβάνεται τη στέρηση έτσι όπως την αντιλαμβάνεται κάποιος που έχει περισσότερα πράγματα στη ζωή του. Μπορεί να δίνει κάτι χωρίς να αντιληφθεί τη στέρηση αυτού του πράγματος που δίνει. Αυτός που δίνει κάτι από αυτό που δεν το έχει πολύ, και αξίζει περισσότερο και το κάνει και το εύκολα.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Η μεγαλύτερη ευεργεσία αυτή. Τώρα μας πας και σε άλλα μονοπάτια τα οποία εγώ πιστεύω ότι μία εκπομπή δεν φτάνει μαζί σου. Είναι βέβαιο ότι θα προσκληθείς ξανά για να τα πούμε όλα. Βούλα μου, θέλω να σε ρωτήσω: η καθημερινότητά σου ποια είναι;
– Βούλα Ζυγούρη: Η καθημερινότητά μου είναι αυτή ενός ανθρώπου που ζει σε αυτή την κοινωνία. Και εγώ πρέπει να φροντίσω για την οικογένειά μου, πρέπει να φροντίσω φυσικά και για το Σύλλογο Ολυμπιονικών, πρέπει να φροντίσω για το Αθλητικό Σωματείο που είμαι Πρόεδρος, τον “Φιλαθλητικό Αθλητικό Σύλλογο” στον οποίο έχω υπάρξει και αθλήτρια. Είναι ο τελευταίος Σύλλογος που έχω αγωνιστεί με αυτόν και τώρα πια είμαι Πρόεδρος. Ξεκίνησε πολύ μικρός Σύλλογος αλλά τώρα πάμε πάρα πολύ καλά. Και στην άρση βαρών πάμε πάρα πολύ καλά. Έχουμε και αθλήτρια που διεκδικεί την πρόκρισή της Ολυμπιακούς Αγώνες, την Μαρία την Καρδαρά. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από αυτό. Είμαστε και μία ομάδα ανθρώπων. Μεγάλη συμβολή είναι της Άννας της Στρούμπου. Της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας άρσης βαρών που έχει αναλάβει το τμήμα της άρσης βαρών. Μπορώ να πω ότι βλέπουμε ότι όταν επιλέγεις ορισμένους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι δύσκολο οι αθλητές με τους οποίους ασχολούνται πάνε πάντα πολύ καλά. Άσχετα με το βιολογικό τους προφίλ, γίνεται το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τον κάθε αθλητή.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Εμπνέουν!
– Βούλα Ζυγούρη: Εμπνέουν, παρεμβαίνουν, λύνουν προβλήματα, χειρίζονται καταστάσεις, πάντα προς όφελος των αθλητών.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Σήμερα, μετά από αυτόν τον τεράστιο αγώνα που έκανες και εσύ προσωπικά και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που πραγματικά αγωνίστηκε για να μείνει η πάλη στα Ολυμπιακά αθλήματα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής – αδιανόητο για μας τους Έλληνες αυτό το θέμα της εξόδου της πάλης. Και για πολλούς άλλους λαούς και έθνη. Δεν ήταν μόνο για την Ελλάδα. Για πες μας λιγάκι το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης.
– Βούλα Ζυγούρη: Είχαμε το εξής παράδοξο: το πρόβλημα της πάλης για να λυθεί, επέφερε τόση διπλωματική δραστηριότητα που δεν έχει γίνει ούτε σε ηθελημένες καταστάσεις χειρισμού διεθνών προβλημάτων. Είδαμε ότι στην κεντρική πλατεία της Νέας Υόρκης με πρωτοβουλία όλων των ανθρώπων της πάλης διεξήχθη κοινός αγώνας μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών. Δηλαδή ότι η διεθνής διπλωματία δεν κατάφερε με πολύ κόπο και ώρες και χρόνια διαπραγματεύσεων, η πάλη το κατάφερε εντελώς τυχαία. Και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό το ποσό μπαίνει στην ψυχή των ανθρώπων η πάλη και πόσο σε κάνει να θέλεις να τη βοηθήσεις. Όχι μόνο να πάρεις από αυτήν. Θέλεις να βοηθήσεις και το άθλημά σου μετά.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Είναι ριζωμένο πραγματικά στην ψυχή των ανθρώπων το αγωνιστικό αυτό ιδεώδες, η ευγενής άμιλλα. Διότι παλεύεις και το είχες πει τόσο όμορφα! Είχες μιλήσει για την πανουργία. Για έννοιες φιλοσοφικές. Υπέροχες, πανάρχαιες. Ποιο είναι το μυστικό στην πάλι; σε ρώτησα κάποτε. Η δύναμή; Μου λες: Όχι Ιωάννα μου, η πανουργία!
– Βούλα Ζυγούρη: Ναι.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Τι ακριβώς εννοούσες με αυτό Βούλα;
– Βούλα Ζυγούρη: Ότι πρέπει να κάνεις κάθε έργο που μπορείς, με κάθε τρόπο – ο παλαιστής δεν χάνεται ποτέ – έτσι λένε οι παλαιοί. Δεν χάνεται πουθενά. Θα βρει ένα τρόπο να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Αυτό που θέλει να κάνει. Η πανουργία! Θα κάνεις κάθε έργο – «παν έργο» για να φέρεις σε πέρας το σκοπό σου. Έτσι θα γίνει. Και δύναμη θα κάνεις και αντοχή θα κάνεις. Και «μέσον» θα βρεις και εργαλείο θα χρησιμοποιήσεις. Εργαλείο: το σώμα σου, τα χέρια σου. Θα φτιάξεις ένα μοχλό το κρατάει ο μοχλό, «τον κατάλληλο μοχλό». Θα μπορέσεις να κινήσεις και τη γη με τη δική σου τη δύναμη. Έτσι θα γίνει. Αυτό σε μαθαίνει.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Μα αυτό δεν είναι που κάνεις στην πραγματικότητα; Γιατί εκτός από αξιωματικός που είσαι στο Πολεμικό Ναυτικό, είσαι και επιστήμων.
– Βούλα Ζυγούρη: Είμαι από τους τυχερούς εγώ, έχω αποκατασταθεί επαγγελματικά …
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Έχεις κάνει τις σπουδές σου, το βασικό σου πτυχίο και τα μεταπτυχιακά σου. Είσαι πλήρως καταρτισμένη και διανοούμενη και μάλιστα με έχεις κάνει και μία φιλοσοφική ανάλυση στον τρόπο που παλεύουν οι αθλήτριες και αθλητές. Ότι δεν πρέπει να βγεις έξω από τον κύκλο. Για πες μου μερικά πράγματα για αυτό.
– Βούλα Ζυγούρη: Ο Κόκκινος κύκλος που οριοθετεί την επιφάνια της παλαίστρας. Ο κύκλος της οριοθέτησης. Δεν το έχω κάνει εγώ. Ο Αριστοτέλης το ξεκίνησε αυτό. Απλά προσπαθούμε να το αναβιώσουμε και να το μεταδώσουμε. Τι λέμε με αυτό: Ο κύκλος της κοινωνικής οριοθέτησης. Ο παλαιστής εκτελεί τις ενέργειες του μέσα σε ένα κύκλο. Μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο που προσομοιάζει στην κοινωνία μας. Έξω από αυτόν οι ενέργειες δεν ανταμείβονται. Τιμωρούνται. Πως τιμωρούνται όμως; Κερδίζει ο αντίπαλος. Πρέπει να βρεις ένα τρόπο να εγκλωβίσεις τον αντίπαλό σου – σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον χτυπήσεις. Και τυχαία να γίνει αυτό ενδέχεται να αποβληθείς από τους αγώνες. Εγκλωβίζουμε τον αντίπαλο με την πλάτη του το έδαφος για να κερδίσουμε. Δηλαδή: υπερνικούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση χωρίς όμως να την καταστρέψουμε. Και πάντα μέσα στο όριο που μας δίνει η κοινωνία. Ότι οι ενέργειες είναι απέξω είναι εις βάρος μας. Διότι όταν εμείς προσπαθήσουμε να υπερβούμε το όριο που μας θέτει η κοινωνία είμαστε μέσα. Επομένως μαθαίνουν την κοινωνική οριοθέτηση. Και ανταμειβόμαστε όταν κάνουμε ενέργειες κατά μέσα. Μέσα στον κύκλο της οριοθέτησής μας. Όταν ανταμειβόμαστε, μας αρέσει. Η ανταμοιβή είναι το κλειδί για την επιτυχία. Έτσι είναι. Επομένως: κυνηγάμε την ανταμοιβή μας. Κανένας δεν κυνηγάει τιμωρία του.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Για εσένα η πάλη τι είναι Βούλα; Είναι ο άθλος, είναι ψυχή σου, είναι η ζωή σου, τι είναι;
– Βούλα Ζυγούρη: Η πάλη είναι ένα άθλημα που δίνει επιτυχίες. Άθλους δηλαδή. Ο αθλητής αυτό αγαπάει. Δεν αγαπάει στην ουσία το άθλημα. Λένε: μου αρέσει ας πούμε το κολύμπι, … μου αρέσει να κερδίζω στο κολύμπι. Άμα πάω στους αγώνες και χάνω κάθε μέρα δεν θα μου αρέσει τόσο πολύ. Θα με τραβήξει κάτι άλλο που θα μου δίνει έναν άθλο.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ένα επίτευγμα, μία χαρά!
– Βούλα Ζυγούρη: Για αυτό το λόγο λέγεται άθλημα γιατί είναι το προσωπικό σου επίτευγμα. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αυτό θα σου αρέσει περισσότερο κάτι άλλο που θα στο δίνει. Είτε λέγεται στίβος, είτε λέγεται κολύμπι, είτε λέγεται γυμναστική. Ότι θα σου δίνει εσένα άθλους, αυτό θα σου αρέσει. Αυτό θα είναι και ο δαίμονάς σου βέβαια! … Μπορεί να κυνηγάς άθλους για πάντα! Άμα δεν το βάλεις και αυτό μέσα σε ένα όριο. Έχουμε στην αρχαιότητα το παράδειγμα του Μίλωνα.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Μίλων ο Κρωτονιάτης
– Βούλα Ζυγούρη: Ναι, Μίλων ο Κρωτονιάτης, ο μεγαλύτερος παλαιστής όλων των εποχών! Δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει κάνεις. Ούτε ο μεγάλος Καρέλιν που προετοιμαζόταν για αυτό από μία στρατιά των ειδικευμένων ανθρώπων. Λέγεται ότι κυνηγώντας τους άθλους συνεχώς – στον τελευταίο του άθλο – που ήτανε εκείνη την εποχή που να ανοίγουν κορμούς μα σφήνες – δεν κατάφερε να τον ολοκληρώσει και πιάστηκαν τα χέρια του μέσα στον κορμό και έμεινε εκεί. Δεν υπήρχε τρόπος να καλέσει βοήθεια και τον έφαγαν τα άγρια θηρία τα οποία άλλοτε απεικονίζονται λιοντάρια αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν λύκοι οι οποίοι στην περιοχή που ζούσε ήταν πάρα πολλοί.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Βούλα μου τι ωραίο το παράδειγμα! Όλα αυτά ήτανε και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι – τώρα μου τα θυμίζεις όλα αυτά – της Ολυμπιακής αγωγής και Ολυμπιακής παιδείας, ένα πρόγραμμα το οποίο έγινε και πήγαμε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος. Σε κάποια πείραμα και μαζί.
– Βούλα Ζυγούρη: Ναι, όταν ήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας …
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: …. Στο Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας και μα μία θητεία δίπλα στον αείμνηστο τον Νίνο Τζίκα. Όλα αυτά τα φωτεινά παραδείγματα τα λέγαμε στα παιδιά. Σήμερα, θεωρείς ότι τρέχει το πρόγραμμα αυτό της Ολυμπιακής Παιδείας επαρκώς; Κάνετε εδώ πολλή δουλειά με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία …
– Βούλα Ζυγούρη: Τρέχουν και άλλα προγράμματα …
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Είσαι και στο BeActive … είσαι παντού.
– Βούλα Ζυγούρη: Προσπαθούμε να μας βλέπουν όσο μπορώ περισσότερο τα παιδιά έτσι ώστε να καταλάβουν ότι είναι αυτό ένα απτό πράγμα ο Ολυμπιονίκης. Είναι ένας από μας. Απλώς έχει ασχοληθεί περισσότερο με το ζήτημα. Διαφορετικά τα παιδιά μπορεί να νομίζουν ότι είναι κάτι μακρινό, κάτι δεν έρχεται ιδεατό, κάτι ξένο, κάτι ανέφικτο. Κάτι που δεν είναι τέλος πάντων, δίπλα μας. Που δεν θα μου δεν είναι για εμένα, για εσένα. για τον οποιοδήποτε άλλο. Ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν σε βλέπουν καταλαβαίνουν χωρίς περαιτέρω θεωρητική ανάλυση ότι δεν έχει «τέσσερα χέρια» ο Ολυμπιονίκης. Ένας από εμάς είναι. Απλώς έχει ασχοληθεί λίγο παραπάνω με το θέμα! Θα ξεκινήσω και εγώ – λέει ο άνθρωπος που μπορεί περισσότερο – σε όποιο άθλημα τα καταφέρνει. Και όχι μόνο σε άθλημα. Ίσως κάποιος να θέλει να ασχοληθεί παραπάνω με τα μαθηματικά για παράδειγμα. Θα τον βγάλουνε σε ένα καλό δρόμο. Θα γίνει πρωταθλητής σε αυτό που θα κάνει.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ένα πράγμα που θέλω εγώ να πω για την Βούλα Ζυγούρη – εκτός από την ψυχή, ψυχάρα θα λέγαμε, Ελληνίδα με «Ε κεφάλαιο», είναι ότι είναι ανιδιοτελής άνθρωπος. Κάποια στιγμή είπα στη Βούλα: Βούλα μου, γιατί δεν πολιτεύεσαι; Και εγώ έχω πολιτευτεί και θα σε ψήφιζα αμέσως. Μου λες: Ιωάννα μου, δεν μπορώ να πολιτευτώ. Έχω ασυμβίβαστο. Είμαι αξιωματικός.
– Βούλα Ζυγούρη: … αυτό με τη σύνταξη! Όταν θα συνταξιοδοτηθώ … θα το σκεφτούμε διαφορετικά!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ναι αλλά δεν θα συνταξιοδοτηθείς ποτέ! Σε βλέπω να τρέχεις και τότε και να συμβάλλεις στα κοινά. Έτσι, μπορεί να καταλάβει κάποιος πως ότι κάνεις, το κάνεις γιατί σε γεμίζει.
– Βούλα Ζυγούρη: Μπορούμε να συμβάλλουμε στα κοινά από την οποιαδήποτε θέση. Είναι «κοινά για όλους». Δεν έχουν μόνο για την κορυφή της πυραμίδας. Περιλαμβάνουν τα πάντα.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Μαμάδες και μπαμπάδες που είναι δυναμικοί. Που πάνε τα αγοράκια στο ποδόσφαιρο, τα κοριτσάκια στο τένις, στη ρυθμική, πιστεύεις ότι ένα απλό κοριτσάκι – γιατί τα αγόρια λίγο-πολύ παλεύουν όλα – θα άξιζε να το παρακινήσουν να κάνει πάλη;
– Βούλα Ζυγούρη: Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει πάλη. Ξέρετε, ο άνθρωπος που θα παλέψει πρέπει να έχει πολλές φυσικές ικανότητες. Και δύναμη και ταχύτητα και αντοχή. Όμως: δεν χρειάζεται να έχει τη δύναμη της «αρκούδας». Δεν χρειάζεται νε έχει την ταχύτητα του «ανέμου». Πρέπει να είναι ο μέσος άνθρωπος, αυτό που είμαστε όλοι. Γιατί όλα αυτά δεν δουλεύουν μόνα τους. Όταν μπορεί να τα καθοδηγήσει ο εγκέφαλός σου καλά, θα δουλέψουν προς όφελός σου καλύτερα από ότι αν τα είχες σε μια «extreme» κατάσταση. Είναι το άθλημα του μέσου ανθρώπου το πάλεμα.
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Και τώρα να αποκαλύψω και κάτι που θα κάνει μεγάλη εντύπωση. Η Βούλα Η Ζυγούρη που είδατε στα πλάνα έχει προχωρήσει και σε ντεφιλέ μόδας προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά συλλόγους, σωματεία, ΑΜΕΑ … Την έχουμε δει λοιπόν και με τουαλέτες και με ψηλά τακούνια …
– Βούλα Ζυγούρη: Λίγο τα ψηλά τακούνια είναι ένα θέμα …. (22:33)
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Άρα προωθείς και σε αυτό τον τομέα τη νέα γενιά. Τώρα, με τα φιλοσοφικά αυτά νάματα τα οποία έχουμε βρει και τόπους, ο ίδιος ο Πλάτωνας πάλευε έτσι; Πήγαινε στην παλαίστρα. Πρώτα πάλευε και μετά καθοδηγούσε και τους νέους
– Βούλα Ζυγούρη: Ο Σωκράτης πάλι πάλευε μέχρι το μέχρι εξήντα ετών, είναι γραμμένο. Δεν μπορείς να είσαι πρωταθλητής τη βάλεις αυτή την ηλικία. Αλλά μπορείς να είσαι αθλητής όμως. Και ο μπαμπάς μου μέχρι μεγάλη ηλικία πήγαινε. Και μετά ασχολούνταν διοικητικά. Δεν μπορούμε να είμαστε μακριά. Το άθλημα δεν είναι ένα πράγμα που το κάνουμε και μετά το παρατάμε. Θα πρέπει να είμαστε εκεί. Εμείς είμαστε αυτοί που θα το περιφρουρήσουμε. Αρέσκονται πολλοί να λένε: πρέπει να γίνει αυτό … πρέπει να το άλλο … Ποιος θα το κάνει; Άμα δεν το κάνεις εσύ, που το έχεις ζήσει, το ξέρεις; Που μπορείς να διακρίνεις και να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητες που θα βάλεις; Ένας άλλος που το βλέπει απέξω μπορεί να σχηματιστεί μια λανθασμένη εντύπωση. Και το έχει αυτό το δικαίωμα. Γιατί δεν το ξέρει από μέσα. Άμα δεν βοηθήσουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Και βοηθάς με κάθε τρόπο. Να θυμηθώ τους αγώνες πάλης στην Αρχαία Ολυμπία που με το αυτοκίνητο σου, μπήκαμε όλοι μέσα … στο τέλος “έμεινε” το αυτοκίνητο!
– Βούλα Ζυγούρη: Το βάλαμε ξανά μπροστά …
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: … Γυρίσαμε με ένα άλλο … πίσω παλαιστές … ξενοδοχεία μετά … βρήκαμε τρόπο να μείνουμε, προκειμένου να υποστηρίξουμε το άθλημα
– Βούλα Ζυγούρη: και βγήκε πολύ καλά δηλαδή και οι ξένοι που ήταν μαζί μας εκεί, και οι αμερικάνοι παλαιστές ειδικά, το είχαν πάρει πάρα πολύ καλά το ζήτημα. Ότι χρειαζόταν το κάναμε, δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας. Ο αθλητισμός ενώνει … η πάλη ενώνει περισσότερο από ότι βλέπω!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το άθλημα. Να βγαίνεις συχνά να τα λες στη νεολαία αυτά.
– Βούλα Ζυγούρη: Εκεί πρέπει να πούμε ότι και η διοίκηση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μας βοήθησε πολύ τότε. Γιατί ήταν η πρώτη φορά που γίνανε στη σύγχρονη ιστορία, αγώνες πάλης κανονικοί, μέσα στην αρχαία παλαίστρα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ναι, το θυμάμαι
– Βούλα Ζυγούρη: Αν δεν μας βοηθούσαν όμως αυτοί οι άνθρωποι, απλά δεν θα μπορούσε να γίνει. Ήταν εύκολο, εφικτό αλλά ήθελε οκέι! Ευτυχώς το είχαμε!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ναι, ήταν εμβληματική στιγμή! Να γίνουν οι αγώνες της πάλης στην αρχαία παλαίστρα! Βλέπεις Βούλα μου πει και το τρέιλερ της εκπομπής μας, το σήμα της εκπομπής μας, δείχνει σκηνές, στιγμιότυπα, την αφή της φλόγας για να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Να αναδείξουμε τις αξίες. Αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός: ο αθλητισμός, ο Ολυμπισμός, η κοινωνία, η επικοινωνία, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η προσφορά. Εγώ το έχω πει: αν κόψουμε την καρδιά μας θα στάξει γαλάζιο!
– Βούλα Ζυγούρη: Ναι, ναι!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ένα μήνυμα θα ήθελα Βούλα μου για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αυτή η εκπομπή εκπέμπει και στην ομογένεια και live streaming.
– Βούλα Ζυγούρη: Ένα μήνυμα προς την πολιτεία: Η Πολιτεία για εμένα, θα πρέπει στρέψει λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον της στον πρωταθλητισμό. Είναι η αιχμή του δόρατος του αθλητισμού μας ο πρωταθλητισμός. Άμα δεν φροντίσουμε την αιχμή, που θα βρει το στόχο Και θα σηκώσει τη σημαία μας ψηλά γιατί όταν ένας ουδείς διακρίνεται δεν σηκώνεται η φωτογραφία του ούτε ακούγεται το αγαπημένο σου τραγούδι Σημαία μας σηκώνεται και ο Εθνικός μας Ύμνος ανακρίνεται πρέπει λοιπόν να κοιτάξουμε την Αιχμή του δόρατος γιατί αν δεν καρφώνει το στόχο αυτό το δόρυ είμαστε χωρίς όπλο και το όμως πρέπει και αυτό που θα οδηγήσει το Θοδωρή το “στόχο” και θα σηκώσει τη σημαία μας ψηλά – γιατί όταν ένας αθλητής διακρίνεται δεν σηκώνεται η φωτογραφία του, ούτε ακούγεται τα αγαπημένο του τραγούδι! Η σημαία μας σηκώνεται κι ο Εθνικός μας Ύμνος ανακρούεται! Πρέπει λοιπόν να κοιτάξουμε την “αιχμή του δόρατος” γιατί αν η αιχμή δεν καρφώνει τον στόχο … είμαστε χωρίς όπλο!
Επίσης πρέπει να κοιτάξουμε και αυτό που θα οδηγήσει το δόρυ στο στόχο. Πρέπει να κοιτάξουμε τα στάδια του πρωταθλητισμού που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να φροντίσουμε τα παιδιά από εφήβους και παίδες πρωταθλητές. Να τους δώσουμε διευκολύνσεις. Δεν είναι και να τα βάλουμε στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να κοιτάξουμε να υπάρχει ένα “βάτο” πρόγραμμα για να μπορέσουν και να βγουν. Δεν μπορούμε να τους λέμε τέσσερα χρόνια το πανεπιστήμιο, συν δύο να βγεις, από την στιγμή που την ώρα που είναι εξεταστική τους έχουν αγώνες στο εξωτερικό! Είναι σαν να τους λέμε: σταμάτα να αγωνίζεσαι για να πάρεις πτυχίο! Πρέπει να κοιτάξουμε λοιπόν όχι να τους δένουμε τα χέρια. Να τους τα λύνουμε!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Ακριβώς! Αστείρευτη Βούλα Ζυγούρη. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας γιατί απλώς έχει ανάγκη ο κόσμος. Διψάει! Τώρα, το πόσα τηλεφωνήματα έχουν γίνει στο μεταξύ για τη Βούλα μας! Θα χαιρετίσουμε τις αγαπητές τηλεθεάτριες, τους αγαπητούς μας τηλεθεατές με ένα αγωνιστικό μήνυμα. Ένα μήνυμα ελπίδας! Να σταθούμε όρθιοι, αγωνιστές και το 2024. Να δώσουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στη νέα γενιά. Σε ευχαριστούμε θερμά και μέσα από την καρδιά μας για τη μεγάλη αυτή τιμή.
– Βούλα Ζυγούρη: Ευχαριστώ για την πρόσκληση Ιωάννα!
– Δρ. Ιωάννα Μάστορα: Και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας. Καλή χρονιά λοιπόν και στο επανιδείν!