Tο Σπουδαστήριο της Κοινωνιολογίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργάνωσε το 30 webinar με θέμα «Παρενόχληση, Φύλο και Αθλητισμός», υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας της κοινωνιολογίας κας Ειρήνης Καμπερίδου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), της Πανελλήνιας Ένωσης Προώθησης των Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπορ (ΠΕΠΓΑΣ), του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα» Θεσσαλονίκης, του ομίλου UNESCO Θεσσαλονίκης, και της Move for Life – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Συμβούλων Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ.
Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), Βούλα Ζυγούρη, ανέπτυξε το θέμα: «Διαχείριση στερεότυπων φύλου στον Αθλητισμό». Για την παρακολούθηση του συνόλου της ημερίδας συνδεθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=1zQZ_WylO3c
Ακολουθεί περίληψη της παρουσίασης
“Διαχείρισης στερεοτύπων φύλου στον αθλητισμό”
Περίληψη
Οι κοινωνίες έχουν δομήσει συγκεκριμένα μοντέλα συμπεριφοράς που εκπορεύονται κυρίως από το φύλο και είναι ευρύτερα γνωστά ως ¨στερεότυπα φύλου¨. Τα άτομα τα υιοθετούν προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Στον δυτικό κόσμο οι άνδρες αναμένεται να είναι ισχυροί, ανεξάρτητοι, και ¨αθλητικοί¨ ενώ οι γυναίκες να είναι ήσυχες, υπάκουες, ελκυστικές και υποστηρικτικές. Τα στερεότυπα για το φύλο αναφέρονται στις στάσεις και τις αντιλήψεις σχετικά με την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα. Η διαμόρφωση των πεποιθήσεων αυτών ενέχει έντονα πολιτισμικά στοιχεία και εξελίσσεται διαχρονικά. Σε κάθε περίπτωση, η καθιέρωση ή η αναθεώρηση των στερεοτύπων βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με βασικές κοινωνικές ανάγκες (όπως: διαχείριση των πόρων, μόχλευση των αγορών, εισαγωγή ανθρώπινου και οικονομικού κεφαλαίου κλπ)
Αν και τα ¨παραδοσιακά¨ στερεότυπα των φύλων παρέμειναν αμετάβλητα στην βάση τους κατά την διάρκεια των τελευταίων αιώνων, έχουν παράλληλα αμφισβητηθεί και υποστεί κριτική από μεγάλο αριθμό κυρίως γυναικών. Ο τομέας του αθλητισμού, έχει προσφέρει γόνιμο έδαφος για ανάλυση, αξιολόγηση και αναθεώρησή τους.
Στην σύγχρονη Ευρώπη –κυρίως στην Βόρεια- και τις ΗΠΑ, ο γυναικείος αθλητισμός φαίνεται να βρίσκεται σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση από την ανατολή και το μουσουλμανικό τόξο. Αυτό οφείλεται σε κοινωνικο-πολιτιστικές διαφορές. Ανάμεσα στον δυτικό κόσμο, οι ΗΠΑ αύξησαν τα τελευταία χρόνια περισσότερο την συμμετοχή των γυναικών στην αθλητική δραστηριότητα κάθε βαθμίδας ειδικά στον τομέα των αθλημάτων που θεωρούνται παραδοσιακά ανδρικά. Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε θεσμικές διαφορές.
Η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε αθλητικές δραστηριότητες καταδεικνύει την μείωση των περιοριστικών αντιλήψεων για τη φυσική τους εμφάνιση και την αθλητική τους ικανότητα. Ωστόσο, τα παραδοσιακά γυναικεία στερεότυπα εξακολουθούν να ισχύουν.
Δεδομένου του ότι ο αθλητισμός αποτελεί ιδανική πλατφόρμα για την διαχείριση των στερεοτύπων φύλου προτείνεται η εφαρμογή προγραμμάτων “Διαχείρισης Στερεοτύπων” που να περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο σύνολο ενεργειών όπως στρατηγικές συνεργασίες, συμπράξεις φορέων και θεσμικές αλλαγές. Στη βάση τους έχουν δύο προσανατολισμούς (ριζικά και ρυθμιστικά) ανάλογα με την κατεύθυνσή τους και την ένταση της κοινωνικής τους μόχλευσης.