Δείτε παρακάτω όλες τις ομιλίες
Μάριος Λουκάτος
Γιώργος Μαυρωτάς
Ντόρα Πάλλη
Φρόσω Πατσού
Μάριος Λουκάτος
Ζέτα Θεοδωρακοπούλου
Κρινάνθη Γδοντέλη
Βασιλική Μιλούση
Βόνη Βιθυνού
Ελενα Κόυβδου
«Ερασιτεχνικός Αθλητισμός-Η οικογένεια και η γυναίκα στο επίκεντρο» – βιωματική παρουσίαση από την Βούλα Ζυγούρη
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αποδείχθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΑΣΑ Διονύσου το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ, με θέμα: «Ερασιτεχνικός Αθλητισμός-Η οικογένεια και η γυναίκα στο επίκεντρο»
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Αττικής, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου.
Χαιρετισμούς απεύθυναν: η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς και ο Πρόεδρος της ΕΣΧΑ κ. Δημήτρης Σταυρακάκης.
Η καθηγήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Κρινάνθη Γδοντέλη, κατείχε το ρόλο της εισηγήτριας στην ημερίδα, παρουσιάζοντας το θέμα της γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο ενός αθλητικού οργανισμού.
Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι ενδιαφέρουσες βιωματικές παρουσιάσεις από τις κ.κ.:
- Βασιλική Μιλλούση, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ενόργανης Γυμναστικής &
Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού,
- Βούλα Ζυγούρη, Ολυμπιονίκης Πάλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών &
μέλος ΔΣ της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ),
- Ντόρα Πάλλη Πετραλιά, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου & Γενική
Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ),
- Έλενα Κούβδου, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Υδατοσφαίρισης και Διατροφολόγος,
- Φρόσω Πατσού, Παγκόσμια Πρωταθλήτριας Στίβου και Διδάκτωρ Αθλητικής Ψυχολογίας, ● Βόννη Βιθυνού, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αντιδ’ημαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και
Νέας Γενιάς του Δήμου Διονύσου και
- Ερασμίας Λάσκαρη, Εφόρου Εθνικής Γυναικών Χάντμπολ & Μέλους Επιτροπής Εθνικών
Ομάδων της ΟΧΕ,
οι οποίες με τις βιωματικές τους παρεμβάσεις και τις ενσταντικές καταθέσεις και μαρτυρίες, προκάλεσαν έναν ενδιαφέροντα διάλογο με το κοινό, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη διαπιστώσεων, προβληματισμών και προτάσεων.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΑ Διονύσου, κ. Μάριος Λουκάτος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Στον χαιρετισμό του, ανέδειξε το ερασιτεχνικό αθλητικό, ως τον βασικότερο πυλώνα στον κόσμο του αθλητισμού, αντιστοιχώντας στην οικογένεια που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας. Κάλεσε τους συμμετέχοντες να ακούσουν με προσοχή τις παρεμβάσεις και να προβληματιστούν, προκειμένου να καταγραφούν προτάσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων όπως είναι η στήριξη της οικογένειας για την ανάπτυξη του αθλητισμού, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις διοίκησης και η διαπαιδαγώγηση γονέων και αθλητών για την αντιμετώπιση της βίας.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, συνεχάρη τον ΑΣΑ Διονύσου για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και επεσήμανε ότι η οικογένεια είναι αυτοδίκαια στο κέντρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέσω του σωματειακού αθλητισμού. «Πίσω από κάθε αθλητή είναι μία οικογένεια και οι γονείς είναι οι πρώτοι χορηγοί ενός αθλητή» ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας ως προβληματισμό για την συζήτηση, τους πολλαπλούς ρόλους της οικογένειας , με απώτερο σκοπό να εξασφαλίζουν την ψυχική ισορροπία του παιδιού. Η κα Ζαχαράκη δήλωσε υπέρμαχος κάθε προσπάθειας, να μιλάμε συνέχεια για την προσφορά της οικογένειας και της γυναίκας και στον αθλητισμό.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς στον χαιρετισμό του παρουσίασε τον αθλητισμό ως κοινωνικό εργαλείο, αφού αποτελεί ένα πεδίο που προωθεί την ίση μεταχείριση, ενάντια σε οποιαδήποτε διάκριση είτε χρώματος, είτε φύλου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην πρώτη του Ολυμπιάδα ως αθλητής το 1984 η συμμετοχή των γυναικών αθλητριών, έναντι των ανδρών ήταν στο 23% σε αντιδιαστολή με σήμερα, που στην ολυμπιάδα του Παρισιού, η συμμέτοχή ανδρών & γυναικών θα είναι 50-50. Εκεί που χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά είναι στην προώθηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης, στις διοικήσεις των αθλητικών οργανισμών με ενδεικτική αναφορά στην σημερινή κατάσταση με την παρουσία 4 γυναικών μεταξύ των 31 Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Ο κ. Γενικός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, αναγνωρίζοντας ότι «οι γονείς είναι οι αφανείς ήρωες του ελληνικού αθλητισμού, που καταβάλλουν κόστος και θυσίες, τα οποία όμως αποτελούν μία επένδυση για το μέλλον των παιδιών, μία προίκα που αποκτούν μέσω του αθλητισμού για όλη τους τη ζωή».
«Όποια παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό, δεν συμμετέχουν σε περιστατικά Bulling και δεν εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΧΑ, κ. Δημήτρης Σταυρακάκης, ο οποίος επεσήμανε στο τέλος την ανάγκη κατασκευής ενός κλειστού γηπέδου χάντμπολ στο Διόνυσο για τις ανάγκες του συλλόγου, που αναγκάζεται να μισθώνει χώρους εκτός περιοχής και να ξοδεύει χρήματα.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι προσκεκλημένες ομιλήτριες, από όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα σημεία από τις τοποθετήσεις τους:
Βούλα Ζυγούρη
Ø Στον αθλητισμό με ώθησε ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν και ο ίδιος αθλητής πάλης. Ασχολήθηκα όμως και με αρκετά άλλα αθλήματα στα οποία είχα καλά αποτελέσματα. Έμεινα στο άθλημα γιατί όπως κάθε αθλητής, μου άρεσε «ο άθλος», η νίκη. Το ότι στην πάλη κέρδιζα περισσότερες φορές από ότι στα άλλα αθλήματα.
Ø Παρόλο που στο ξεκίνημά μου ήμασταν στην προπόνηση περίπου 4 -5 κορίτσια σε κάθε ομάδα μεταξύ 60 αγοριών δεν βίωσα διάκριση λόγω φύλου. Η πρώτη φορά που διαπίστωσα διάκριση ήταν όταν η πάλη έγινε ολυμπιακό άθλημα και είχα επιλεγεί για την Εθνική Ομάδα. Ο υπεύθυνος είχε κάνει αρνητική πρόταση για εμένα λόγο ότι ήμουν πολύ καλή στο σχολείο. Το σκεπτικό του ήταν ότι δεν θα είχα το μυαλό μου στον πρωταθλητισμό, χωρίς να υπολογίσει τότε ούτε το βαθμό του ταλέντου ούτε να λάβει υπόψη του ως θετική την καλή επίδοσή μου και στη μόρφωση κάτι που θα μου εξασφάλιζε ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αθλητική καριέρα.
Ø Οι γυναίκες ενώ είναι καταρτισμένες, δεν αναλαμβάνουν θέσεις διοίκηση σε αθλητικούς οργανισμούς. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία γίνεται μέσω εκλογών. Τα προσόντα δεν αρκούν, όπως και στον αθλητισμό το ταλέντο δεν αρκεί για να σε κάνει πρωταθλητή.
Ø Πρέπει με την νομική οδό να θεσμοθετηθεί ποσόστωση για να εισέλθουν περισσότερες γυναίκες στην αθλητική διοίκηση. Κάθε στερεότυπο έχει δυο τρόπου για να αρθεί. Είτε με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, οι οποίες παρά την αναμφίβολα θετική επίδρασή τους στην άρση των στερεοτύπων είναι «σταγόνα στον ωκεανό» από μόνες τους, είτε με μια θεσμική πολιτειακή κατοχύρωση κατά τα πρότυπα του Ομοσπονδιακού Συντάγματος των ΗΠΑ.
Ø Ο ερασιτεχνισμός στον αθλητισμό δεν σημαίνει προχειρότητα. Γίνεται πλέον με επαγγελματικούς όρους. Δεν υπάρχει όμως η ανάλογη προς αυτές τις συνθήκες υποστήριξη από την πολιτεία σε οικονομικό επίπεδο με αποτέλεσμα και το μείγμα του ως κοινωνικό αγαθό να έχει διαρραγεί.
Ø Ο αθλητισμός στις μέρες μας τείνει να πάψει να είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων, όπως ορίζεται από το Σύνταγμά μας, και η οικογένεια καλείται να έχει υποστηρικτικό ρόλο στον αθλητή και ως ο βασικός χρηματοδότης.
Κρινάνθη Γδοντέλη
Ø Οι γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών, συνδέονται πιο εύκολα από ότι οι άντρες με την ανάληψη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μειώνουν τα επίπεδα συγκρούσεων.
Ø Το 1981, μόνο 2 γυναίκες ήταν μέλη της ΔΟΕ. Σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, στις θέσεις ευθύνης της Οργανωτικής Επιτροπής, το ποσοστό των γυναικών αγγίζει το 28%.
Ø Από το 2017 η ΔΟΕ ξεκίνησε το έργο της αναθεώρησης της ισότητας των φύλων.
Ø Στις εκτελεστικές επιτροπές των ΕΟΕ το 2022 το 74% στους άντρες και 26% γυναίκες είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Ø Ενώ πολλές γυναίκες εκπαιδεύονται στο να αναλάβουν θέσεις στην αθλητική διοίκηση, εντούτοις πολύ λίγες καταφέρνουν να βρεθούν σε αυτές τις θέσεις.
Ø Μελέτες δείχνουν ότι ο προσανατολισμός σε σχέση με το φύλο, η ιστορία της δομής του κάθε οργανισμού, καθώς και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, επηρεάζουν την περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών.
Καταλήγοντας, η κυρία Γδοντέλη επεσήμανε τις παρακάτω αναγκαιότητες :
Ø Περαιτέρω εμβάθυνση στην κατανόηση της ηγεσίας στον αθλητισμό σε σχέση με το φύλο.
Ø Κυβερνητικές αποφάσεις που ενδυναμώνουν τη γυναίκα σε διοικητικές θέσεις σε σχέση με την οικογένεια και τη μητρότητα.
Ø Δράσεις ενδυνάμωσης των γυναικών μέσω της εκπαίδευσης.
Ø Ανοιχτές συζητήσεις για την καταπολέμηση του σεξισμού καθώς όσο περισσότερο το θέμα θα συζητιέται, τόσο περισσότερο θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση των αλλαγών.
Ø Διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και εργαστηρίων με θέμα τη γυναίκα στην αθλητική διοίκηση.
Ντόρα Πάλλη Πετραλιά
Ø Είμαι μία από τις μόλις 4 γυναίκες Προέδρους των 31 Ολυμπιακών αθλητικών Ομοσπονδιών και σε σύνολο 63 Ομοσπονδιών είμαστε μόλις 6. Είναι παρά πολύ απογοητευτικός αυτός ο αριθμός.
Ø Όταν μεγαλώνουμε με τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, με την φιλία, την ευγενή άμυλα, την αλληλεγγύη και την αποδοχή στο διαφορετικό, μαθαίνουμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι και τα παιδιά μας, να συνυπάρχουν στην κοινωνία.
Ø Προτρέπω τις γυναίκες να αναλάβουν περισσότερες θέσεις στα ΔΣ των συλλόγων και των Ομοσπονδιών, γιατί με την έμφυτη εν συναίσθησή τους, το πρακτικό τους πνεύμα, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.
Ø Είτε τα στερεότυπα του παρελθόντος, είτε η εθιμική καθιερωμένη τάξη πραγμάτων, δημιουργεί εμπόδια και πρόσθετες δυσχέρειες στη διακριτή συμμετοχή των γυναικών.
Ø Πιστεύω ότι για την αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ποσόστωσης, με στόχο να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην χρειάζεται η ποσόστωση.
Ø Μιλάμε για θέσεις εθελοντικές, αλλά συγχρόνως πολύ απαιτητικές από θέμα διάθεσης χρόνου, εκεί που κυρίως οι γυναίκες είμαστε σε μειονεκτική θέση, γιατί μία γυναίκα έχει και την ευθύνη της οικογένειας και της ανατροφής των παιδιών.
Βασιλική Μιλλούση
Ø Όταν το 2016 μπήκα ως αριστίνδην μέλος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, διαπίστωσα ότι είμασταν 2 γυναίκες μεταξύ των 31 εκπροσώπων των ομοσπονδιών
Ø Ξεκίνησα τον αθλητισμό από 4 ετών και μέχρι πριν λίγα χρόνια που ήμουν ενεργή αθλήτρια, η μητέρα μου ήταν πάντα εκεί. Το πρότυπό μου είναι η μητέρα μου , η οποία ήταν εργαζόμενη μητέρα.
Ø Σταμάτησα το 2018 από συνειδητή επιλογή λόγω της μητρότητας. Είμαι μητέρα 2 παιδιών και αυτό το πρότυπο θέλω να μεταφέρω στα παιδιά μου. Ένας από τους λόγους που ξανακίνησα την γυμναστική το 2021, ήταν για να με δουν τα παιδιά μου να προσπαθώ , να βάζω στόχους.
Ø Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι όταν γίνεσαι μητέρα , δεν είναι απαραίτητα να τα παρατήσεις όλα, χρειάζεται να κάνεις επιλογές, να βάζεις προτεραιότητες , αλλά μπορείς να βάζεις στόχους.
Έλενα Κούσδου
Ø Ξεκίνησα τον αθλητισμό με την κολύμβηση, αλλά όταν είδα κάποια αγόρια να παίζουν πόλο , είπα στην μητέρα μου ότι αυτό το άθλημα θέλω να κάνω. Μέναμε τότε στην Καλλιθέα και η μητέρα μου έψαχνε ομάδα να παίξω πόλο και υπήρχαν μόνο δύο σωματεία, η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη.
Ø Εάν δεν είχα την υποστήριξη της μητέρας μου , με 3 παιδιά, να με πηγαίνει κάθε μέρα στη Βουλιαγμένη, δεν θα τα είχα καταφέρει.
Ø Πολλές φορές οι γονείς είναι πολύ προστατευτικοί και κάνουν λάθος επιλογές αναφορικά με όσα θέλει πραγματικά το παιδί τους
Ø Να είναι υποστηρικτικοί οι γονείς , αλλά όχι παρεμβατικοί και να στέκονται διακριτικά δίπλα τους.
Ø Να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά να επιλέγουν το άθλημα που θέλουν.
Βόνη Βιθυνού
Ø Ως γυμνάστρια και μητέρα 4 αγοριών, πρωταθλητών, ξέρω ότι η πράξη είναι αυτή που μετράει. Με τον σύζυγό μου, επίσης γυμναστή, ωθήσαμε τα παιδιά μας στο αθλητισμό από την παιδική ηλικία και ήταν κάτι που δεν το διαπραγματευόμασταν.
Ø Δεν είναι κριτήριο μόνο το τι άθλημα αρέσει στο παιδί. Όταν αφήνει ο γονιός το παιδί του στα χέρια ενός προπονητή, πρέπει να είναι σίγουρος, ότι και ο ίδιος πρεσβεύει τις ίδιες αξίες.
Ø Όταν ο προπονητής εμπνεύσει το παιδί σου, δεν μπορείς να του αλλάξεις γνώμη.
Ø Έχουμε βιώσει όλοι καταστάσεις στα γήπεδα, όπου γονείς τσακώνονται μεταξύ τους , για μία απόφαση του διαιτητή
Φρόσω Πατσού
Ø Για πρώτη φορά την διάκριση την αισθάνθηκα στην οικογένειά μου, από τον πατέρα μου, όταν τον άκουσα να λέει σε ένα φίλο του, πόσο στεναχωριόταν που είχε κορίτσια και όχι αγόρια.
Ø Το πρώτο ερέθισμα που πήρα ως αθλήτρια και πείσμωσα για διάκριση, ήταν για να αποδείξω στον πατέρα μου, ότι δεν έχει σημασία το φύλλο για να επιτύχεις, αλλά έχουν σημασία το όραμα και οι στόχοι.
Ø Από την συνεργασία μου με την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ , ως αθλητική ψυχολόγος πλέον, σε ένα ανδροκρατούμενο αθλητικό περιβάλλον, έχω εισπράξει σεβασμό.
Ø Ως ψυχολόγος, βλέπω παιδιά στεναχωρημένα, γιατί «γυαλίζει» το μάτι των γονιών τους περισσότερο από ότι τα ίδια, για μια πολυπόθητη διάκριση στον αθλητισμό
Ø Να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας ως γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον αθλητισμό και να θεωρούμε αδιανόητη τη σύγκριση μας, λόγω φύλλου.
Ερασμία Λάσκαρη
Ø Ξεκινήσαμε με την κόρη μου να δοκιμάζει 9 αθλήματα σε 10 μήνες , μέχρι να καταλήξει σε αυτό που της αρέσει.
Ø Στην αρχή καθόμουν στην κερκίδα και έβλεπα από μακριά, στην πορεία θεώρησα σωστό να ασχοληθώ ενεργά με τα διοικητικά ώστε να προσπαθήσω να βελτιωθούν κάποια πράγματα.
Ø Υπάρχουν λίγες γυναίκες στην διοίκηση της Ομοσπονδίας, αλλά πρέπει να δούμε και εμείς το ρόλο μας . Ότι δεν διεκδικούμε δεν το κατακτούμε
Η ημερίδα έλαβε τέλος με τις συμμετοχές των παρευρισκόμενων, οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήσεις, κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με το θέμα, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση του διαλόγου και την ανάπτυξη ιδεών που ανέδειξε τα παρακάτω:
Ø Η θεσμοθέτηση της ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης των αθλητικών οργανισμών δεν αρκεί, εάν δεν υφίσταται και ο αντίστοιχος αριθμός ενδιαφερομένων γυναικών.
Ø Χρειάζεται ενδυνάμωση και κίνητρα για την λήψη της απόφασης συμμετοχής εκ μέρους των γυναικών που έχουν πολλαπλούς ρόλους ως μητέρες και εργαζόμενες.
Ø Το ενδιαφέρον των γυναικών για την ενασχόληση με την διοίκηση του αθλητισμού δεν εκδηλώνεται, ούτε από τις γυναίκες σε νεαρή ηλικία που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, γιατί στερεοτυπικά θεωρείται ως ένας ανδροκρατούμενος χώρος.
Ø Ο φόβος της εκδήλωσης σεξιστικών συμπεριφορών είναι αποτρεπτικός για την ενασχόληση των γυναικών και σε αυτό το σημείο και χρειάζεται η ανάπτυξη εργαλείων αντιμετώπισης και προστασίας
Ø Οι διοικήσεις των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων χρειάζονται μέσα και διαδικασίες, για την περιοδική εκπαίδευση των στελεχών τους στην διοίκηση αθλητικών οργανισμών , από πλευράς πολιτείας
Ø Η εκπαίδευση των γονέων-φιλάθλων που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την δομή του ερασιτεχνικού αθλητικού κοινωνικού φορέα, είναι απαραίτητη ως εργαλείο των διοικήσεων για θέματα συμπεριφοράς, δεοντολογίας, κανόνων, αξιών ολυμπισμού που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της βίας
Ø Η παροχή συμβουλευτικών ψυχολογικών υπηρεσιών σε αθλητές, γονείς και διοικητικά στελέχη ενός ερασιτεχνικού αθλητικού συλλόγου είναι απαραίτητη και θα πρέπει να παρέχεται από την πολιτεία η δυνατότητα μέσω ενίσχυσης της επιχορήγησης ή κουπονιών προς τους συλλόγους.
Ø Η θεσμοθετημένη διατύπωση κανόνων λειτουργίας με εφαρμογή σε όλους τους αθλητικούς οργανισμούς, με τον καθορισμό των διακριτών ρόλων κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, αθλητών, διοίκησης, προπονητών, γονέων, θα συμβάλει στην διαμόρφωση κοινής αντίληψης και κοινωνικής συνοχής
Συμπερασματικά στην ημερίδα, όπως ανέφερε στο κλείσιμο η Έφορος της γυναικείας ομάδας του ΑΣΑ Διονύσου κα Βίκυ Κάουλα, καταγράφεται η ανάγκη συνεργασίας των τριών πυλώνων του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που τους αποτελούν τα σωματεία, οι οικογένεια και η πολιτεία , με σκοπό τον σχεδιασμό κοινωνικής αθλητικής πολιτικής, την ύπαρξη υποδομών και την διάθεση πόρων στον αθλητισμό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ κ. Κώστας Σταματιάδης, ο πολιτευτής της ΝΔ στην Ανατολική Αττική κ. Αναστάσιος Αγγέλικας, η Καθηγήτρια αθλητικού μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Πηνελόπη Αθανασοπούλου, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων, φίλοι του ΑΣΑΔ, γονείς, αθλητές και φοιτητές του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Για την πραγματοποίηση της ημερίδας συνέβαλαν οι εθελόντριες , κυρίως μέλη του ΑΣΑ Διονύσου, κ.κ. Αλεξάνδρα Τόκα, Ευαγγελία Κουτσογιάννη, Λίνα Καστελάνου Μπρεάνου, Κατερίνα Ρούπα, Ειρήνη Λάζου, Ερατώ Λουκάτου, Σωτηρία Κεχρή και Ευαγγελία Άγα. Στους προσκεκλημένους ομιλητές δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο μία κούπα με το λογότυπο του συλλόγου και ένα βιβλίο, προσφορά των εκδόσεων «Ιβίσκος». Η φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης ήταν προσφορά by Anastasios Pinis.
Την ημερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του ΑΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ στο Youtube.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLjN86ZAKN9LTB9PaL_XWQ4e42c19VCQeM