Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) – Παράρτημα Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Χαϊδαρίου (μέλος της ΟΓΕ) πραγματοποίησαν εκδήλωση  την Τρίτη 28 Ιούνη στην πλατεία Δημαρχείου με τίτλο: «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή – Πες όχι στα ναρκωτικά».

Ομιλίες έκαναν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χαϊδαρίου, Παναγιώτης Ζορμπάς, η Αλεξία Παναγοπούλου, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Χαϊδαρίου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ),ΕΣΥ Ολυμπιονίκης πάλης, Βούλα Ζυγούρη. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Γιώργο Δαμιανάκη, εκ μέρος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ και τον Μιχάλη Σελέκο τ. Δήμαρχο Χαϊδαρίου.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών εστίασαν στη συνεχώς αυξητική τάση που παρατηρείται στις εξαρτήσεις, ιδιαιτέρως μετά από δύο χρόνια πανδημίας, και στην αναγκαιότητα της πρόληψης. Τονίστηκε επίσης ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης με άξονα υποκατάστατες ουσίες και διαχωρισμό των εξαρτησιογόνων ουσιών σε «μαλακές και σκληρές» δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τον ρόλο του αθλητισμού στην πρόληψη της ουσιοεξάτρησης και στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες ανέδειξε στην ομιλά της η Βούλα Ζυγούρη η οποία μέσα από δεδομένα ερευνών κατέδειξε ότι:  «… η συμμετοχή σε αθλήματα μειώνει το ρίσκο για τη χρήση ουσιών, ειδικά στην περίοδο της εφηβείας, συμβάλλοντας όχι μόνο στη σωματική υγεία και ευεξία, αλλά και στη διαμόρφωση συγκροτημένων προσωπικοτήτων με αυτοέλεγχο και πειθαρχία που μπορούν να αντισταθούν στις κοινωνικές πιέσεις…»

Επίσης, επισήμανε τους κινδύνους από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την αλλοίωση της φιλοσοφίας του καθώς η μεγιστοποίηση του κέρδους οδηγεί σε νοσηρά φαινόμενα, όπως η οπαδική βία, το ντόπινγκ και η χρήση ουσιών.

Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και τραγούδια.