Η Ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη στην εκκίνηση του ¨Ευχίδειου Άθλου¨

Η Ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη και ο δήμαρχος Θηβαίων Σπυρίδων Νικολάου, έδωσαν την  εκκίνηση στον 14ο διεθνή υπερμαραθώνιο δρόμο ¨Ευχίδειο Άθλο¨, που ξεκίνησε τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου 2013, μπροστά από τον ιστορικό χώρο των Πλαταιών.

Οι αθλητές, κάλυψαν την απόσταση Πλαταιές – Δελφοί (107,5 χιλιόμετρα) και ακολούθησαν την διαδρομή: Οι αθλητές θα ακολουθήσουν τη διαδρομή: Πλαταιές, Λεύκτρα, Ελλοπία, Ξηρονομή, Δομβραίνα, Θίσβη, Αγ. Άννα, Κυριάκι, Στείρι, Δίστομο, Αράχωβα, Δελφοί. Έτρεξαν στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Ευχίδα, που κατά το μύθο έτρεξε αυτή την απόσταση το 479 π.Χ. μετά τη Μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει στις Πλαταιές νέο "ιερό πυρ" από τους Δελφούς, γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών. Έτρεξε περίπου 215 χλμ. μέσα σε 24 ώρες (την απόσταση Πλαταιές – Δελφοί και επιστροφή) αφήνοντας την τελευταία του πνοή και με τον άθλο του, δημιούργησε την μεγαλύτερη λαμπαδηδρομία και δρομικό αγώνισμα 2500 χρόνια πριν.

Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Όμιλο Τριάθλου Πλαταιών και Αθλημάτων μεγάλης διάρκειας “ O Ευχίδας” και τον κο Παναγιώτη Αντωνόπουλο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος και του Δήμου Λεβαδέων, καθώς επίσης και την στήριξη και συμμετοχή των Δήμων : Θηβαίων, Διστόμου- Αντίκυρας- Αράχωβας και Δελφών. Φέτος, υπήρξε ρεκόρ συμμετοχών, οι οποίες ξεπέρασαν τις 100, με δρομείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία και Ισπανία).

Ευχαριστώ τους διοργανωτές αλλά και τον εμπνευστή του αγώνα κο Αντωνόπουλο, για την τιμή που μου έκαναν να με προσκαλέσουν να δώσω την εκκίνηση σε αυτό τον τόσο μεγάλης ιστορικής σημασίας αθλητικό γεγονός. Καλή δύναμη στους συμμετέχοντες!

 Ευχίδειος Αθλος - Βούλα Ζυγούρη 1

Ευχίδειος Αθλος - Βούλα Ζυγούρη 2