Ιστορικό

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών ιδρύθηκε το 1985.

Η δημιουργία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών ξεκίνησε από μία ιδέα του Ολυμπιονίκη της Πάλης στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες 1984, Δημήτρη Θανόπουλου, την οποία ενστερνίστηκαν αμέσως τέσσερις από τους πρώτους μεταπολεμικά Ολυμπιονίκες μας: ο Ολυμπιονίκης της Μελβούρνης Γιώργος Ρουμπάνης, ο Ολυμπιονίκης του Μεξικό και του Μονάχου Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο Ολυμπιονίκης της Ρώμης Γιώργος Ζαΐμης, ο Ολυμπιονίκης της Μόσχας Στέλιος Μυγιάκης και ο Ολυμπιονίκης της Μόσχας, του Λος Άντζελες και της Ατλάντα Τάσος Μπουντούρης. Ο Γιώργος Ρουμπάνης ήταν εκείνος που με ιδιαίτερο ζήλο ανέλαβε το βάρος της νομικής διαδικασίας για την επίσημη σύσταση του Συλλόγου, καθώς και τον συντονισμό των Ολυμπιονικών, προκειμένου όλοι να αποτελέσουν ενεργά μέλη του. Ο ιδρυτικός «πυρήνας» διαρκώς μεγάλωνε κι έτσι στις 21 Μαρτίου 1985 το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το καταστατικό του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, το οποίο υπέγραψαν ως Ιδρυτικά Μέλη 21 κάτοχοι Ολυμπιακών Διακρίσεων.

Μεταξύ των σημαντικών Ολυμπιονικών που έχουν ηγηθεί του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών ήταν ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο Τάσος Μπουντούρης, η Νίκη Μπακογιάννη, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, Βούλα Κοζομπόλη, Εύη Μωραιτίδου και Βούλα Ζυγούρη.

Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης, ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1958 είχε κατεταγεί τρίτος στο άθλημα του άλματος επί κοντό, «σπάζοντας» την Αμερικάνικη κυριαρχία και εντυπωσιάζοντας την υφήλιο.