Η πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου κ.Ντόρα Πάλλη με εισήγηση της σύστησε την επιτροπή “Πιερ ντε Κουμπερτέν” με στόχο την διάδοση του αθλήματος του Μοντέρνου Πένταθλου των Ολυμπιακών αξιών και τη σύζευξη του αθλητισμού με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν Προσωπικότητες από όλους του χώρους για να ενώσουν τη διάθεση και τις γνώσεις τους για τον αθλητισμό. Ολυμπιονίκες, κορυφαίοι αθλητικοί παράγοντες, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης ήταν όλοι εκεί από την πρώτη στιγμή αρωγοί στην προσπάθεια της Προέδρου.

Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί ήδη ο πρώτος διαγωνισμός Τέχνης και Αθλητισμού στα πλαίσια δράσεων της Επιτροπής

Φιλοσοφία:

Το μοντέρνο πένταθλο καθιερώθηκε από το βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ως δοκιμασία για όλες τις αθλητικές ικανότητες.

Ο Κουμπερτέν ήταν θαυμαστής του πεντάθλου που πραγματοποιήθηκε στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο οποίος βασίστηκε στις δεξιότητες που χρειάστηκε ένας στρατιώτης εκείνη την εποχή. Πρότεινε έναν παρόμοιο διαγωνισμό που αγκαλιάζει το πνεύμα του αρχαίου ομολόγου του. Ήταν η πεποίθηση του Κουμπερτέν ότι αυτό το άθλημα πάνω απ’ όλα θα δοκιμάσει «τις ηθικές ιδιότητες ενός ανθρώπου όσο και τους φυσικούς πόρους και τις δεξιότητές του, δημιουργώντας έτσι τον ιδανικό, πλήρη αθλητή».

Η φιλοσοφία της Επιτροπής Πιέρ ντε Κουμπερτέν της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Μοντέρνου Πεντάθλου βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού.

«Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που εξάρει και συνθέτει, σε ένα αρμονικό σύνολο τις ιδιότητες του σώματος, της θέλησης και του πνεύματος. Συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός επιδιώκει τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και τον σεβασμό για πανανθρώπινες θεμελιώδεις ηθικές αρχές» (§ 1 Ολυμπιακός Χάρτης).

Η αγάπη του Κουμπερτέν για τον αθλητισμό, την παιδεία, τις Τέχνες και τα Γράμματα έχει καταγραφεί στα πολυπληθή συγγράμματά του. Τα σημαντικά αυτά συστατικά του Ολυμπισμού θα εμπνέουν και θα καθοδηγούν τους στόχους και τις δράσεις της Επιτροπής μας.

Η Επιτροπή Πιέρ ντε Κουμπερτέν θα δραστηριοποιείται κατά βάση στην Ελλάδα, θα συνεργάζεται όμως με την αντίστοιχη Επιτροπή Πιέρ ντε Κουμπερτέν της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου και άλλους διεθνείς οργανισμούς (όπως πχ. το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας) για την εκπροσώπηση και προώθηση των Ελληνικών προσπαθειών και δράσεων σε διεθνές επίπεδο.

Στόχοι:

Να διαδώσει τις αξίες το Ολυμπισμού μέσα από το άθλημα του μοντέρνου πεντάθλου καθιστώντας το γνωστό στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους νέους.

Να καταστήσει το άθλημα προσβάσιμο προς όλους προσφέροντας ευκαιρίες για ενασχόληση με το άθλημα χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά και λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Να προωθήσει ενεργά τη σύζευξη του αθλητισμού με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα που αποτελούσε βασικό πυλώνα του οράματος του Κουμπερτέν.

Βασικές προτεραιότητες:

Συνεργασία με αθλητικά σωματεία και τοπικούς φορείς για τη διάδοση του αθλήματος ανά την Ελλάδα.

Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία για στοχευμένες δράσεις στα σχολεία που θα έχουν δυο βασικούς άξονες: α) σωματική δραστηριότητα και εξοικείωση με το άθλημα β) πολιτιστική δραστηριότητα και προώθηση του αθλητικού ιδεώδους μέσα από διάφορες εκφάνσεις των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Ενεργοποίηση Πρεσβευτών-Αθλητών του πεντάθλου και Ολυμπιονικών άλλων αθλημάτων για στοχευμένες δράσεις σε τοπικές κοινότητες και κοινωνίες.

Προσέλκυση και αξιοποίηση εθελοντών για Πανελλαδικές δράσεις, πχ. φοιτητών από Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Εύρεση χορηγών για ενίσχυση του έργου και των δράσεων της Επιτροπής.

Διοργάνωση συστηματικών και επαναλαμβανόμενων δράσεων στις ακόλουθες σημαντικές ημερομηνίες:

8 Σεπτέμβρη, Πιέρ ντε Κουμπερτέν Ημέρα Πεντάθλου
6 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
24 Μαΐου, Ολυμπιακή Παιδεία: Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία
23 Ιουνίου, Ολυμπιακή Ημέρα

Τέλος, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τα συγγράμματα του Κουμπερτέν που συνοψίζει στο σύνολό της τη φιλοσοφία, τους στόχους και το όραμα της Επιτροπής μας.

«Ο Ολυμπισμός γκρεμίζει τα όποια διαχωριστικά τείχη. Απαιτεί αέρα και φως για όλους. Υποστηρίζει μια ευρεία αθλητική εκπαίδευση προσιτή σε όλους, στολισμένη με θάρρος και το πνεύμα της ευγένειας, αναμεμειγμένη με αισθητικές και λογοτεχνικές επιδείξεις, και χρησιμεύει ως κινητήρια δύναμη για την εθνική ζωή και ως βάση για την αστική ζωή. Αυτό είναι το ιδανικό του πρόγραμμα. Τώρα μπορεί να επιτευχθεί;»

Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Ολυμπιακό γράμμα ΙΙΙ: Ολυμπισμός και εκπαίδευση, La Gazette de Lausanne, 26 Οκτωβρίου 1918.

Απαντάμε ΝΑΙ και δεσμευόμαστε να εργαστούμε προς την επίτευξή του.

Η επιτροπή “Πιερ ντε Κουμπερντεν” αποτελείται από

Πρόεδρος επιτροπής :Ντόρα Πάλλη Πρόεδρος Ε.Ο.Μο.Π
Αντιπρόεδρος: Αναστασία Ζαννή Β’ Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Μο.Π ,Σοπράνο
Γενικός Γραμματέας :Δρ. Δικαία Χατζηευσταθίου Καθηγήτρια Ολυμπιακών σπουδών ,μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Πιερ ντε Κουμπερτέν με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ιωάννης Μπαχάς μέλος και Πρόεδρος τοπικής επιτροπής βορείου Ελλάδος Ε.Ο.Μο.Π
Μέλος: Γιώργος Αλικάκος Πρόεδρος ΕΘΝ.Ο.Α
Μέλος: Βελισσάριος Τρομπούκης Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Μο.Π
Μέλος:  Βούλα Κοζομπόλη Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες (Olympians)
Μέλος: Βιργινία Κραβαριώτη Ολυμπιονίκης, αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες (Olympians)
Μέλος :Χριστίνα Καλτσά Ειδική Γραμματέας Ε.Ο.Μο.Π, παγκόσμια πρωταθλήτρια Γυμναστικής
Μέλος : Νεκταρία Κωνσταντίνου Γυμνάστρια
Μέλος :Ράνια Παπουτσάνη Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης, Ολιστική θεραπεύτρια
Μέλος : Δημήτρης Λάγαρης Α’ Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Μο.Π
Μέλος :Γιώργος Μεγαλακάκης Μέλος ΔΣ Ε.Ο.Μο.Π
Μέλος : Μαρία Καρπαθάκη παγκόσμια Πρωταθλήτρια taekwondo, πρέσβειρα be active hellas
Μέλος :Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας
Μέλος :Βούλα Ζυγούρη Ολυμπιονίκης της πάλης
Μέλος : Κώστας Δημητριάδης Αθλητικός σύλλογος Ανατολικών πολεμικών τεχνών Καλλιθέας
Μέλος :Ρόη Αντωνοπούλου Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας,Δικηγόρος-Μαστερ Ολυμπιακών σπουδών
Μέλος :Νίκος Πέππας Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής
Μέλος :Κατερίνα Καραβιώτη, υπεύθυνη ισότητας φύλων
Μέλος :Ντενίζ Παναγοπούλου τεχνική Σύμβουλος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής