«Ο αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας»

Μιλούν στο «Ρ» αθλητές που συνέβαλαν στην επιτυχία του διημέρου της ΚΝΕ για γνωριμία με την πάλη και τα μαχητικά αθλήματα

Σημαντική απήχηση στη νεολαία και στο χώρο του αθλητισμού είχε η πρωτοβουλία της ΚΝΕ να διοργανώσει διήμερο γνωριμίας με την πάλη, άλλα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πετρούπολη. Για την ΚΝΕ, η διοργάνωση ήταν ένας τρόπος να αναδείξει τη θέση της για τον αθλητισμό, να μεταφέρει το κάλεσμα στους νέους «να μη μένουν θεατές στην εξέδρα», να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στον αθλητισμό, να υιοθετήσουν την ανυπότακτη στάση ζωής. Ηταν παράλληλα η αφετηρία μιας πολύμορφης δραστηριότητας που θα συνεχιστεί και με άλλα αθλήματα για να έρθει η νεολαία σε επαφή με τον αθλητισμό, συνολικά, να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στη φυσική αγωγή, ως στοιχείο που προάγει τη βελτίωση της υγείας, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, καλλιεργεί αγωνιστικές αξίες, όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η πάλη ενάντια στο ρατσισμό.

Για την πρωτοβουλία της ΚΝΕ μίλησαν στον «Ρ» αθλητές που συνέβαλαν στο να γίνει πράξη, με μεγάλη επιτυχία, το διήμερο.

Ο Βαγγέλης Σίμος, διακεκριμένος αθλητής στο Τζούντο, σημείωσε: «Σίγουρα ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε πρωταθλητισμό, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να μπλέξει με τα ναρκωτικά τα οποία και μετά τις τελευταίες εξελίξεις πλασάρονται στην ουσία δωρεάν στη νεολαία. Γονείς μαζί με τους προπονητές, εκπαιδευτές, ομοσπονδίες να παλέψουν για να υπάρχει δωρεάν και δημόσιος αθλητισμός, γιατί είναι δικαίωμα του λαού, θα αποτελέσει ασπίδα πρόληψης και για τους γονείς και για τα παιδιά. Υπάρχει συμμετοχή, θέλουν να επαναληφθεί. Πολύ καλή πρωτοβουλία, που την αγκάλιασε κόσμος, σύλλογοι, ομοσπονδίες, αθλητές».

Ο Κώστας Τζιδημόπουλος, προπονητής της εθνικής ομάδας τάε κβο ντο, είπε στο «Ρ»: «Ο αθλητισμός προσφέρει σωστή διατροφή μέσα από τον αθλητισμό βγαίνουν γερά άτομα. Αυτό που διακρίνει τα μαχητικά αθλήματα είναι ο σεβασμός, η ομαδικότητα και η πειθαρχία. Είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στα ναρκωτικά, τη βία, τις κακές παρέες. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία που πήρε, είναι πολύ σπουδαία, έχουμε συμμετάσχει και στο φεστιβάλ της παλιότερα. Ελπίζουμε να επαναληφθούν τέτοιες δραστηριότητες».

Η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης πάλης, ανέφερε: «Η ηλικία που θέλει να ξεκινήσει κάποιος είναι συνυφασμένη με το στόχο που θέλει να καταφέρει. Τα αθλήματα της αναμέτρησης αφορούν τον κάθε άνθρωπο, όπως και η αναμέτρηση αφορά τη ζωή μας γενικότερα. Δε χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό, μόνο μια παλαίστρα κι ένα μαγιό. Ο σκοπός είναι να επικρατήσουμε έναντι ενός αντιπάλου, δεν είναι απαραίτητο να βγούμε πρωταθλητές».

Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής και ολυμπιονίκης πάλης, δήλωσε: «Η πάλη σε διδάσκει να επικρατείς έναντι του αντιπάλου σου χωρίς να τον χτυπήσεις. Να χρησιμοποιείς την τακτική ευρύτερα στη ζωή σου. Στην καθημερινότητα χρησιμοποιούμε το ρήμα παλεύω, η συνεχής προσπάθεια για την επικράτηση έναντι του αντιπάλου. Αυτό γίνεται βίωμα, κι ίσως είναι κι ένας λόγος για να βγάλουν την πάλη από τα ολυμπιακά αθλήματα για να πάψει ο κόσμος να έχει τη μαχητικότητα στη ζωή του».

Το διήμερο έδωσε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να γνωρίσουν τα αθλήματα με τα οποία ασχολούνται σε άλλους νέους. Οπως σημειώνει η Εβίτα, αθλήτρια της εθνικής ομάδας πάλης και μαθήτρια Λυκείου: «Είναι πολύ όμορφη η προσπάθεια που κάνει η ΚΝΕ. Η πάλη σε βοηθάει να αποκτήσεις πειθαρχία και καλή σωματική άσκηση. Κρίμα που το άθλημα δεν είναι διαδεδομένο, δεν προβάλλεται όπως θα έπρεπε, ειδικά τα κορίτσια είναι λίγα που επιλέγουν να ασχοληθούν με την πάλη». Ενώ η 16χρονη Ολυμπιάδα, αθλήτρια τάε κβο ντο, σημειώνει: «Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες και να διδάσκεται φυσική αγωγή και μέσα στα σχολεία».

Το περιεχόμενο του διημέρου της ΚΝΕ ήταν και μία απάντηση στις μεθοδεύσεις για αποπομπή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της πάλης, ενός από τα αρχαιότερα αθλήματα, τη στιγμή που συμπεριλαμβάνονται αλλά, που «πουλάνε» περισσότερο, όπως το γκολφ.

Αναφορές στο διήμερο έγιναν από ιστοτόπους που εξειδικεύονται σε αυτά τα αθλήματα. Tο palema.gr αναπαράγει το ρεπορτάζ του «902.gr» για τις εκδηλώσεις καθώς και τις δηλώσεις της αθλήτριας Βούλας Ζηγούρη από το προσωπικό της μπλογκ voylazygouri gr. Η αθλήτρια αναφέρεται στην εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κάνει λόγο για την ανάγκη της δωρεάν άθλησης ενώ θεωρεί παγίδα τις λογικές του κόστους που προσπαθούν να περάσουν οι αρμόδιοι προκειμένου να δικαιολογήσουν τις περικοπές στον αθλητισμό.

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/6/2013&id=14649&pageNo=16&direction=1