Στα πλαίσια των δράσεων για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και το  Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.), πραγματοποίησαν δράσεις από κοινού σε Χανιά, Κέρκυρα, Δήμο Αχαρνών κ.α. με το σύνθημα ¨ Στόχος μου η ζωή … όχι η ζωή μου στόχος¨.

Στην εκδήλωση στο δήμο Αχαρνών – που υλοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού -, το ΣΕΟ εκπροσώπησε η Ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη αναπτύσσοντας τους τρόπους με τους οποίους ο αθλητισμός φράζει το δρόμο στις εξαρτήσει καθώς και την σύνδεσή του με τις έννοιες πρόληψη και απεξάρτηση λέγοντας τα ακόλουθα:

¨Ο αθλητισμός φράζει τον δρόμο στις εξαρτήσεις¨

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων. Αποτελεί σύνθετη διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και υγιούς κοινωνικοποίησης σε κάθε ηλικία, με έμφαση: στην εφηβική και τη νεανική.

Θεωρείται εξαιρετικό παιδαγωγικό μέσο, επειδή προσομοιώνει άριστα τόσο την σημερινή πραγματικότητα όσο και την καθημερινή ζωή. Ο αθλητής, καλείται να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται η οποιαδήποτε αντίπαλη κατάσταση.

Ο τρόπος που συντελείται η αντίληψη της νίκης ή της ήττας – της επιτυχίας ή αποτυχίας κατ΄ επέκταση –, είναι καθοριστικός για την οργάνωση του ψυχισμού, ειδικά των εφήβων, ή για την ματαίωσή της. Με το δεδομένο αυτό, είναι εξαιρετικά χρήσιμα τα συμπεράσματα που αποκομίζουμε, από την διαχείριση της νίκης ή της ήττας διαμέσου της αγωνιστικής προσπάθειας, αναφορικά με την σύνδεση του αθλητισμού, με την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

 Η ψυχοκοινωνική εξέλιξη των ατόμων, είναι μια συνεχής διαδικασία: πειραματισμού, λάθους και επανόρθωσης. Η αποτυχία, – εφόσον ενσωματωθεί φυσιολογικά στον ψυχισμό – εκλαμβάνεται ως εμπειρία σύμφωνη και συμβατή με τη ζωή και την ωρίμανση. Όταν όμως οι μηχανισμοί άμυνας δεν επαρκέσουν, και καταστρέψει ή διαστρεβλώσει τον ψυχισμό τους, προκύπτουν νοσηρές καταστάσεις με συχνά επακόλουθα: την ουσιοεξάρτηση και την αντικοινωνική συμπεριφορά γενικότερα.

Τι είναι όμως αυτό, που στον ένα έφηβο κάνει την αποτυχία παράγοντα ωρίμανσης και στον άλλο καταστροφής;

Η απάντηση βρίσκεται στο ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας, με ανολοκλήρωτο ακόμα και ευάλωτο το «εγώ» τους, μπαίνουν πολλές φορές άκαιρα, σε μια σκληρή δοκιμασία εξέτασης και κρίσης. Τη στιγμή εκείνη, η αποτυχία μπορεί να τα τραυματίσει ανεπανόρθωτα.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο λοιπόν, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ύπαρξη εμπειρίας από τη διαχείριση των καταστάσεων της νίκης και της ήττας διαμέσου του αθλητισμού, ο οποίος έρχεται να φράξει το δρόμο στην αντικοινωνικότητα και τις εξαρτήσεις. Όποιος γυμνάζεται, μαθαίνει γρήγορα και χωρίς περεταίρω θεωρητική εκπαίδευση, ότι ανάμεσα στην επιθυμία και την ικανοποίησή της, υπάρχει ο μακρύς δρόμος: του αγώνα, της στρατηγικής, της υπομονής και της επιμονής. Στον αντίποδα, ο αριστούχος διδάσκεται να έχει συγκατάβαση για τις αποτυχίες του. Να σημειωθεί, ότι είναι πολύ θορυβώδης συναισθηματικά η αποτυχία – ειδικά η πρώτη αποτυχία – σ' έναν πρωταθλητή και ανάλογης σημασίας η επεξεργασία της.

Κάθε σκαλοπάτι στην κλίμακα της ανθρώπινης εξέλιξης είναι ουσιαστικά μια δοκιμασία. Για την ενηλικίωση, ο έφηβος πρέπει να περάσει τις συμπληγάδες ¨επιτυχίας και αποτυχίας¨. Ο αθλητισμός είναι συχνά ο καταλύτης στην ευόδωση του όλου εγχειρήματος.

Η πρόληψη των εξαρτήσεων συνιστά τον πρωταρχικό πυλώνα της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών και της προαγωγής της υγείας, με την άσκηση να ανήκει στο βασικό οπλοστάσιό της.

Επιπλέον, η επανένταξη των εξαρτημένων από ουσίες ατόμων αλλά και η πρόληψη των υποτροπών τους, επικουρείται σημαντικά όταν η φυσική άσκηση γίνει μέρος της καθημερινής ζωής τους.

Αθλητισμός επομένως, πρόληψη και επανένταξη, είναι έννοιες αλληλένδετες.

Την εκδήλωση παρουσίασε η αντιπρόεδρος του Ε.ΣΥ.Ν δήμου Αχαρνών Χριστίνα Σύλιου ενώ άλλες πλευρές του θέματος ανέπτυξε  η Γραμματέας Ε.ΣΥ.Ν δήμου Αχαρνών Γεωργία Ρενέση. Ακολούθησε επίδειξη ρυθμικής γυμναστικής από αθλήτριες του συλλόγου ¨Αθηνά¨ ο οποίος εδρεύει στο Ολυμπιακό Χωριό.

 

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών - Βούλα Ζυγούρη 3 Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών - Βούλα Ζυγούρη 2 Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών - Βούλα Ζυγούρη 1 Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών - Βούλα Ζυγούρη 4