Σας παραθέτουμε έγγραφο του Πανελληνίου Συλλόγου Προπονητών Πάλης προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.Το έγγραφο του Συλλόγου με ημερομηνία 4/11/2009, σκοπό έχει την ενημέρωση του κυρίου Υπουργού για τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη στο άθλημά μας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΑΛΗΣ
Πρόεδρος: Ιωάννης Αθανασιάδης – Γενικός Γραμματέας: Κων/νος Κουβαράς
Διεύθυνση επικοινωνίας: Κρόμβης 8 – Αχαρναί – Τ.Κ.: 13671 – Αθήνα
Τηλ.: 6977298629

Αθήνα 04/11/2009 – Αρ. πρωτ: 169

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού – Υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο

ΘΕΜΑΤΑ:

1) Μισθοδοσία προπονητών πάλης
2) Διοργάνωση Πρωταθλημάτων Παίδων – Κορασίδων & Παμπαίδων – Παγκορασίδων
3) Κριτήρια συγκρότησης των Εθνικών Ομάδων
4) Εκθέσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου
5) Μεθόδευση εκλογικού αποτελέσματος
6) Παροχή διευκολύνσεων σε υμετέρους

Κύριε Υπουργέ,
Ο σύλλογός μας επί σειρά ετών γίνεται αποδέκτης, των δίκαιων διαμαρτυριών των μελών του, σχετικά με τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού τους από τα σωματεία που απασχολούνται & ανήκουν στη δύναμη της ΕΟΦΠ, την παντελή έλλειψη διοργάνωσης αγώνων στις ηλικίες της ανάπτυξης, την αυθαιρεσία που επικρατεί στο θέμα της συγκρότησης των Εθνικών μας Ομάδων, την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, τις μεθοδεύσεις των εκλογών καθώς & την παροχή παράνομων διευκολύνσεων σε υμετέρους.

1) Σχετικά με το πρώτο θέμα, η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα σωματεία, που δεν καταβάλουν έγκαιρα ή δεν καταβάλουν καθόλου τους μισθούς μας, επικαλούμενα οικονομική δυσπραγία επειδή η αρμόδια ομοσπονδία – ΕΟΦΠ – δεν τους αποδίδει τα ανάλογα ποσά, ως οφείλει, & στην ίδια την ομοσπονδία, η οποία ενώ έχει εκταμιεύσει τα ποσά αυτά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό διαμέσου της ΓΓΑ – όπως αρμοδίως πληροφορηθήκαμε – εξακολουθεί να μην τα καταβάλει στα σωματεία για δικούς της λόγους.
Το πρόβλημα διαιωνίζεται ταλαιπωρώντας αφ΄ ενός εμάς, οι οποίοι με την εργασία μας στην ουσία εξασφαλίζουμε στην ΕΟΦΠ το κομμάτι του Κρατικού Προϋπολογισμού που στο σύνολό της νέμεται, & αφ΄ εταίρου, δίνει μια «δαιδαλώδη» διαδρομή στα κονδύλια που προορίζονται για τις αμοιβές μας.
Η πολύπλοκη πορεία της διαδικασίας αυτής, κάνει τον εντοπισμό των κονδυλίων αυτών σχεδόν αδύνατο, ενισχύοντας την αδιαφάνεια.
Η παγίωση της κατάστασης αυτής είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν το άθλημά μας στην παρακμή!
Ειδικότερα:
– Από το 2005, όπου το πρόβλημα έγινε εντονότερο, δεν έχουν καταβληθεί στα σωματεία μας & κατ’ επέκταση σε εμάς, οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος & Δεκέμβριος.
– Όσον αφορά το 2006, υπήρξε ευτυχώς σταδιακή εξόφληση των οφειλών προς εμάς, αν & αναγκαστήκαμε για μια ακόμα φορά, να υποστούμε την ταλαιπωρία των μεγάλων καθυστερήσεων.
– Από τον Ιούλιο του έτους 2007 έως & σήμερα – για περίοδο πλέον των 27 μηνών δηλαδή – παραμένουμε, κατά σκανδαλώδη τρόπο, απλήρωτοι!
Μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες μας – σαν ελάχιστη κίνηση από μέρους της – η ΕΟΦΠ αποφάσισε να μας καταβάλλει 6 μήνες από τους μισθούς του τρέχοντος έτους στην συνεδρίαση του ΔΣ της, στις 08/05/2009 στο Βόλο. Βεβαίως όμως, δεν έχει ως σήμερα υλοποιήσει ούτε την απόφαση αυτή, παρ’ ότι έχει επιχορηγηθεί από την ΓΓΑ για το προβλεπόμενο χρηματικό ποσόν μάλιστα κάτω από ανάλογο κωδικό & για συγκεκριμένη χρήση. Η αλήθεια είναι πως στην Ομοσπονδία μας, έχει καταντήσει καθεστός η εντελώς παράνομη αυτή πρακτική, της χρήσης του κρατικού χρήματος σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που ο ανάλογος κωδικός περιγράφει. Ούτε έχει πραγματοποιηθεί νόμιμη αναμόρφωση Προϋπολογισμού για να δικαιολογηθούν τέτοιου είδους ενέργειες.
Σε εκτενή συζήτηση που έγινε επί του θέματος κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, την 15ης Φεβρουαρίου 2009, επικράτησε η άποψη πως η διαδικασία της μισθοδοσίας μας θα ήταν απλούστερη & διαφανέστερη αν παρακάμπτονταν η διαμεσολάβηση της ομοσπονδίας ώστε να πληρωνόμαστε απ΄ ευθείας από τα ταμεία της ΓΓΑ.

2) Αναφορικά με το θέμα της εντελώς παράλογης απουσίας διεξαγωγής αγώνων από την Ομοσπονδία μας στις μικρές ηλικίες, κατάσταση που ταλανίζει το άθλημα μας για σειρά ετών, ζητάμε να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική διοργάνωση των Πρωταθλημάτων Παμπαίδων – Παγκορασίδων & Παίδων – Κορασίδων κάθε χρόνο καθώς & την αποστολή αντιπροσωπευτικών ομάδων των παραπάνω ηλικιακών κατηγοριών σε διοργανώσεις του εξωτερικού. (Δυστυχώς η χώρα μας συστηματικά απέχει από διοργανώσεις τέτοιου είδους, δίνοντας την εντύπωση πως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το μέλλον του αθλήματος που η ίδια έχει δημιουργήσει!).

3) Επί του θέματος των Εθνικών Ομάδων, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να εισηγηθούμε σε εσάς να μεριμνήσετε ώστε να θεσπιστούν & στο άθλημά μας λογικά, σαφή & κυρίως δίκαια κριτήρια για τη συγκρότησή τους! Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε στη χώρα μας τη δυνατότητα να εκπροσωπείται στο εξωτερικό από τους ικανότερους & φυσικά να διακρίνεται στο άθλημα της πάλης – όπως συνηθιζόταν στο πρόσφατο παρελθόν.
Αντί αυτού, τα τελευταία χρόνια αναγκαστήκαμε να παρακολουθήσουμε άπραγοι, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει πενιχρά αποτελέσματα στις μεγάλες διοργανώσεις (όπως συνέβη στην τελευταία Ολυμπιάδα), «παγιδευμένο» μέσα σε ένα – κακώς εννοούμενο κατά τη γνώμη μας – αυτοδιοίκητο καθεστώς που η Ομοσπονδία μας, όπως βέβαια & κάθε άλλη Ομοσπονδία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απολαμβάνει!
Σας τονίζουμε πως τα αποτελέσματα αυτά, είναι σαφώς δυσανάλογα τόσο με το αθλητικό δυναμικό που σαν χώρα διαθέτουμε στην πάλη, όσο & με τα οικονομικά μεγέθη που για το σκοπό αυτό δαπανούμε!

4) Προς απόδειξη των όσων αναφέρουμε για τη διασπάθιση του Δημοσίου Χρήματος, παραθέτουμε 5 εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούν Κατασταλτικούς – Διαχειριστικούς Ελέγχους στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ) για τα οικονομικά έτη 2002, 2003, 2004, 2005 & 2006. Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις αυτές δεν είναι αποτέλεσμα του Τακτικού ετήσιου Ελέγχου, που σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να γίνεται στην ΕΟΦΠ. Πρόκειται για Έκτακτους Ελέγχους, αποτέλεσμα των καταγγελιών προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού συνεδρίου από πλευράς μεγάλου αριθμού σωματείων του αθλήματός μας, παραγόντων & προσωπικοτήτων του, μεταξύ των οποίων & του Ολυμπιονίκη μας Θάνου Κων/νου.

5) Τη σειρά των αδικαιολόγητων ενεργειών της Διοικήσεως της Ομοσπονδίας μας, ήρθε να συμπληρώσει, η αιφνίδια ματαίωση ακόμη & των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων – με αποκλειστικό στόχο τη μεθόδευση του αποτελέσματος στην επικείμενη διαδικασία της ψήφισης Απολογισμού – Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Σκοπεύουν να οδηγήσουν τους αθλητές απευθείας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αδιαφορώντας τόσο για τον μεγάλο κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών τους όσο & για τα σωματεία που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα που η απόφαση αυτή συνεπάγεται.

6) Επιστέγασμα των αυθαιρεσιών της Διοικήσεως της ΕΟΦΠ αποτελεί η αδικαιολόγητη παραχώρηση βεβαίωσης αθλητικής δραστηριότητας σε άτομο που έχει την ιδιότητα του προπονητή & παράλληλα εκτελεί χρέη Ειδικού συμβούλου του Προέδρου της – κατά παράβαση των κανόνων της κείμενης νομοθεσίας. Μόλις το έγγραφο αυτό έπεσε στην αντίληψή μας & αφού διαπιστώσαμε ότι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να επωφεληθεί το εν λόγω άτομο παράνομη απαλλαγή από τα καθήκοντά του στην Δημόσια Υπηρεσία που εργάζεται, προβήκαμε στην κατάθεση της σχετικής μηνυτήριας αναφοράς ώστε το θέμα να πάρει τη νόμιμη οδό & να καταλογιστούν οι σχετικές ευθύνες. Με την πράξη αυτή θίγονται άμεσα τόσο ο Σύλλογός μας όσο η τιμή & η υπόληψη του αθλήματός μας.

Συντονίζοντας λοιπόν τις προσπάθειες όλων μας στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του χώρου μας, σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπ΄ όψη σας τα παραπάνω προβλήματά μας & να σταθείτε αρωγός στο πλευρό μας. Ελπίζουμε να κρίνετε & εσείς (όπως εμείς θεωρήσαμε), δικαιολογημένη την στροφή μας προς το πρόσωπό σας, την ώρα αυτή που με αγωνία προσπαθούμε εξυγιάνουμε, ο καθένας το χώρο του (αλλά & όλοι μαζί την κοινωνία μας) από τα νοσηρά, στοιχεία ξαναδίνοντας της την αίγλη που της αναλογεί!

Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Αθανασιάδης Ιωάννης Κουβαράς Κωνσταντίνος