Το Τόκιο είναι η νικήτρια πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 αφήνοντας πίσω του την Κωνσταντινούπολη και τη Μαδρίτη. Το Τόκιο είναι η πρώτη ασιατική πόλη που διοργανώνει για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 1964.

 

Η Κωνσταντινούπολη για πέμπτη φορά δεν κατάφερε να κερδίσει την ανάθεση Ολυμπιάδας, ενώ η Μαδρίτη αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Οταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ- που αποχωρεί μετά από 12 χρόνια στο θώκο- ανακοίνωσε την νικήτρια πόλη, μέλη της αποστολής του Τόκιο άρχισαν να χοροπηδούν από χαρά ανεμίζοντας ιαπωνικές σημαίες.

Πρώτη έκανε την παρουσίασή της στη συνεδρίαση των «Αθανάτων» στο Μπουένος Άιρες η Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολούθησε το Τόκιο και στη συνέχεια η Μαδρίτη.

Η τουρκική παρουσίαση εστίασε στη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας, δίνοντας βάση στην ιστορία της πόλης και την πολυπολιτισμικότηά της. Η εκστρατεία διεκδίκησης της Κωνσταντινούπολης σκιάστηκε το φετινό καλοκαίρι από την πολιτική αναταραχή και τις διαδηλώσεις, καθώς και από μία σειρά σκανδάλων ντόπινγκ με εμπλεκόμενους τούρκους αθλητές.

Κατά την παρουσίαση τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η απόφαση για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς η Τουρκία, η χώρα της νεολαίας και σε μία πόλη 8.000 ετών όπως η Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι των ηπείρων, θα ενσωματώσει το ολυμπιακό πνεύμα. Θα αποτελέσει τη γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον και τη σύνδεση των ηπείρων, των πόλεων και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Βλέπουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τους κρίκους της ειρήνης και του σεβασμού».

Η συμμετοχή της Ιαπωνίας ήταν η δεύτερη που παρουσιάστηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, χαρακτήρισε τη χώρα του ως ένα ασφαλές μέρος για τη διοργάνωση των Αγώνων.

Μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα το 2011 εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Ωστόσο, ο Άμπε υπογράμμισε ότι «δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε θα προκαλέσει ζημιά στο Τόκιο». Παράλληλα, στήριξε την συμμετοχή της χώρας του τονίζοντας ότι ποτέ Ιάπωνας αθλητής δεν έχει βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, είτε σε Ολυμπιακούς, είτε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η ισπανική συμμετοχή, της Μαδρίτης έκανε λόγο για «αξιόπιστους και υπεύθυνους» Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρουσίαση της πόλης αποκάλυψε ότι το 80% των πιθανών εγκαταστάσεων έχουν ήδη χτιστεί και χρησιμοποιούνται. «Η Μαδρίτη μπορεί να φιλοξενήσει τους Αγώνες χωρίς κανένα κίνδυνο για το ολυμπιακό κίνημα», είχε δηλώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Την Κυριακή τα μέλη της ΔΟΕ αναμένεται να αποφασίσουν ποιο από τα αθλήματα -σκουός, μπέιζμπολ/σόφτμπολ, πάλη- θα βρίσκονται στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2020.

https://web.archive.org/web/20130911024441/https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63883971