Εγκαίνια Πάρκο Ακάδημος Κομοτηνή Βούλα Ζυγούρη 1

300 παιδιά ξεχύθηκαν το πρωί της Τετάρτης 29 Μαΐου στο νέο χώρο άθλησης «Ακάδημος»,  στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του χώρου, με τον οποίο μαθητές της Ροδόπης, όλων των ηλικιών, θα έρθουν πιο κοντά τόσο στην άσκηση, όσο και στο περιβάλλον.

Ο σταθμός αυτός δημιουργήθηκε από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον», μέσα από το οποίο θα δημιουργήσει ανάλογες Διαδρομές Άθλησης στο Φυσικό Περιβάλλον σε όλη τη χώρα.

 

Ο «Ακάδημος» είναι η επίσημη μασκότ της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο οποίος κρατά την Ολυμπιακή Φλόγα, διδάσκει τις Ολυμπιακές Αξίες και προωθεί την Ολυμπιακή Κληρονομιά μας σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος μιλώντας στα παιδιά τόνισε την αξία του αθλητισμού, και τους ζήτησε να πάρουν ως παράδειγμά τους Ολυμπιονίκες που βρίσκονταν παρόντες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Γιώργος Κώστα, η πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ κα Μαρία Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικης Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, η ολυμπιονίκης και κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς κα Βάσω Βουγιούκα, η Ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη, ο ολυμπιονίκης κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης καθώς και η Διευθύντρια του ΕΘΝ.Ο.Α. κα. Ιλεάνα Κλωκόνη.

Κυκλική διαδρομή

Η μόνιμη κυκλική διαδρομή σωματικής άσκησης στο φυσικό περιβάλλον «Ακάδημος», αποτελείται από εννέα Βασικούς σταθμούς εκγύμνασης, πεδίο προθέρμανσης και σταθμούς ανάπαυλας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά και ενήλικες και περιλαμβάνει τους εξής ονομαστικούς σταθμούς, κατασκευασμένους από ειδικό ξύλο.

Σταθμός Νο 1. Αθλητισμός: Παιχνίδι για άλματα

Σταθμός Νο 2. Ολυμπισμός: Πάγκος ενδυνάμωσης κορμού

Σταθμός Νο 3. Εκεχειρία: Τροχός ενδυνάμωσης άνω άκρων

Σταθμός Νο 4. Συνεργασία: Μονόζυγο σε τρία κλιμακωτά ύψη

Σταθμός Νο 5. Ευ Αγωνίζεσθαι: Δοκοί κινητικού συντονισμού

Σταθμός Νο 6. Σεβασμός: Παιχνίδι ανάβασης – κατάβασης

Σταθμός Νο 7. Αλληλοκατανόηση: Πολύζυγο αιώρησης

Σταθμός Νο 8. Φίλαθλο Πνεύμα: Ασύμμετροι δοκοί βάδισης

Σταθμός Νο 9. Συναγωνισμός: Παιχνίδι για ισορροπία.

Οι δύο σταθμοί ανάπαυλας βρίσκονται στη μέση και στο τέλος της διαδρομής. Το πεδίο προθέρμανσης βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά τριγύρω από τη διαδρομή και από την αφετηρία έως το σημείο 5.

Σημαντική δομή για τα ΤΕΦΑΑ

Η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το ΔΠΘ και τα ΤΕΦΑΑ, σημείωσε ο Αντιπρύτανης κ. Γιώργος Κώστα, που τόνισε ότι το πανεπιστήμιο προσπαθεί πάντα στα πλαίσια της εξωστρέφειας να ενισχύουν και να δημιουργούν πράγματα τα οποία θα συμπεριλάβουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας γεφυρώνοντας το πανεπιστήμιο με αυτή.

«Εδώ βλέπουμε ότι τα σχολεία από την ΑΜΘ, θα έρχονται, είναι ένα πάντρεμα πολλών του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Πολιτισμού, την ΕΘΝΟΑ, και το ΔΠΘ, όπου προσπαθούμε εδώ πέρα να εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά και στην άσκηση και στο περιβάλλον και στον ολυμπισμό. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο πράγμα να έχουμε αυτή την τριάδα μαζί.» τόνισε σημειώνοντας πως θα υπάρξουν κα άλλες τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις στο ΔΠΘ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ κα Μαρία Μιχαλοπούλου σημείωσε ότι η δημιουργία αυτού του χώρου άθλησης από την ΕΘΝΟΑ, θα δώσει επιπλέον αξία και στο ΤΕΦΑΑ, αφού με την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα φιλοξενούν τα παιδιά της πόλης μας, νηπιαγωγείο και δημοτικό σε πρώτη φάση και την δευτεροβάθμια αργότερα για να μπορούν να αθλούνται στο περιβάλλον.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα και στους φοιτητές να εφαρμόσουν στην πράξη όλα αυτά που αυτοί γνωρίζουν και διδάσκουν στους φοιτητές.

«Για να γίνει αυτό πραγματικότητα εκτός από την πολύ σημαντική προσπάθεια και χρηματοδότηση και στήριξη της ΕΘΝΟΑ, θέλω να ευχαριστήσω και τα μέλη του Τμήματος μας, οι οποίοι βοήθησαν για να γίνει και ο χώρος και η δράση σήμερα με τα 300 περίπου παιδιά, αλλά και να φτιάξουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούμε να μεταφέρουμε στη συνέχεια για όλα τα σχολεία της πόλης  μας, τα οποία τα προσκαλούμε να έρθουν να γυμναστούν μαζί μας στο περιβάλλον»

Ο Ολυμπισμός δίνει αξίες και ιδανικά

Στις αξίες και τα ιδανικά που δίνει ο ολυμπισμός, τον οποίο εκπροσωπεί η ΕΘΝΟΑ στάθηκε ο πρόεδρός της κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος τόνισε πως ο ολυμπισμός είναι άθληση είναι και παιδεία είναι και περιβάλλον.

«Τώρα μ’ αυτή τη νέα μορφή εκπαίδευσης των παιδιών, τα φέρνουμε κοντά στον αθλητισμό αλλά και στο φυσικό περιβάλλον, γιατί πρέπει ν’ αγαπήσουν το περιβάλλον, να το προσέξουν, να το προστατεύσουν, έχει πάρα πολύ αξία γι’ εκείνους για την συνέχεια»

Εξέφρασε δε τη χαρά και την περηφάνια του που μια τέτοια δράση, ξεκινά την εφαρμογή της στην Κομοτηνή που θα αποτελέσει παράδειγμα για τις ανάλογες δομές που θα δημιουργηθούν σ’ όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας τη στήριξη που δίνουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά στο ιδεώδες του ολυμπισμού τα παιδιά της περιφέρειας οι εκπαιδευτικοί και οι καθηγητές του πανεπιστημίου.

«Αυτό που είναι πρωταρχικό και είναι το ζητούμενο είναι να έρθουν τα παιδιά στον αθλητισμό πάνω απ’ όλα, να φύγουν απ’ άλλους πειρασμούς. Όταν έρθουν κοντά στον αθλητισμό και ακολουθούν κάποια καινούργια αγωνίσματα που δεν είναι γνωστά, όπως είναι η ξιφασκία, θα είναι οι μελλοντικοί πρωταθλητές»

Δυνατό μήνυμα υπέρ του αθλητισμού

Η Διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ κα Ιλιάνα Κλωκόνη τόνισε ότι η Ακαδημία μαζί με το ΤΕΦΑΑ στέλνει ένα δυνατό μήνυμα υπέρ του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, του ολυμπισμού με παιδιά των δημοτικών σχολείων της πόλης, που θα κάνουν την έναρξη του 3ου πανελληνίου προγράμματος «Αθλητισμός και Περιβάλλον».

Ξεκινάμε φέτος για το 2013 από την Κομοτηνή, θα πάει μέχρι τέλους του έτους το πρόγραμμα, και ελπίζουμε να καταφέρουμε να κατασκευάσουμε τους ίδιους χώρους στις επόμενες 5 πόλεις.

Επόμενος σταθμός είναι η Κρήτη που κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθεί  χώρος άθλησης στα Χανιά, ενώ οι άλλοι τέσσερις σταθμοί είναι υπό ένταξη, αφού η ζήτηση από τις διάφορες πόλεις είναι πολύ μεγάλη.

Η κα Κλωκόνη σημείωσε πως η διαδρομή «ΑΚΑΔΗΜΟΣ» πήρε το όνομά της από τη μασκότ που εκπροσωπεί επίσημα την ΕΘΝΟΑ, ενώ τα 9 όργανα φέρνουν ονόματα εμπνευσμένα από τον ολυμπισμό, τον αθλητισμό και από τις ολυμπιακές αξίες, δείχνοντας στα παιδιά ότι το «ευ αγωνίζεσθε» είναι στάση ζωής και καθημερινή συμπεριφορά και όχι απλά ένας όρος ολυμπιακών αγώνων.

Φέρνοντας κοντά κοινωνία και πανεπιστήμιο

Παρών στα εγκαίνια, εκπροσωπώντας το Δήμο Κομοτηνής, ήταν και ο παραολυμπιονίκης κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο οποίος εξέφρασε τόσο ως εκπρόσωπος του Δήμου αλλά και σαν απλός πολίτης, ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ΕΘΝΟΑ και στο ΔΠΘ στο Τμήμα των ΤΕΦΑΑ, γιατί πραγματικά παίρνει σάρκα και οστά το όραμα να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την Πανεπιστημιούπολη και τον χώρο των ΤΕΦΑΑ για πραγματικό και ουσιαστικό και μαζικό αθλητισμό.

«Το αθλητικό αυτό πάρκο θα μπορέσει να παίξει ουσιαστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, να μπορεί κάποιος να φέρνει το παιδί μου για άθληση στο νερό, να κάνει ταυτόχρονο και ο ίδιος άθληση στο πάρκο ή να έρχονται εδώ και αλλού να δραστηριοποιούνται οι γονείς»

Άλλωστε αυτή η δομή θεωρεί πως αποτελεί ευκαιρία να καταφέρει επιτέλους ακόμα πιο ουσιαστικά η κοινωνία να έρθει πιο κοντά στο πανεπιστήμιο, όχι μόνο γεμίζοντας με φοιτητές τα μαγαζιά της πόλης, αλλά γεμίζοντας την Πανεπιστημιούπολη με τους πολίτες και την υπόλοιπη κοινωνία.

«Νοιώθω ιδιαίτερη αναγνώριση και τιμή που αυτό γίνεται υπό την σκεπή της ΕΘΝΟΑ, έχουμε σήμερα ολυμπιονίκες στο χώρο που τιμούν με την παρουσία τους και αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά, γιατί επόμενό μας βήμα με την ΕΘΝΟΑ είναι γίνει προσπάθεια για άτομα με κινητική αναπηρία και άλλες αναπηρίες, όργανα, ούτως ώστε να μπορεί να παίξει ακόμη έναν ρόλο το αθλητικό αυτό πάρκο»

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα μπορέσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το πάρκο αυτό να γίνει προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, κάτι που άλλωστε βρίσκεται μέσα στο σχεδιασμό της ΕΘΝΟΑ.

Μια καλή προσπάθεια ξεκινά

Από την πλευρά της η Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας και αθλήτρια της χρονιάς κα Βασιλική Βουγιούκα τόνισε ότι στην Κομοτηνή ξεκινά μια πολύ καλή προσπάθεια, μέσω του προγράμματος «Αθλητισμός και Περιβάλλον», το οποίο θα περάσει πολύ θετικά μηνύματα στα παιδιά για τις ολυμπιακές αξίες, σημειώνοντας πως χρειάζεται θέληση απ’ όλους, εθελοντική προσπάθεια κυρίως και όρεξη για την διατήρηση και επέκταση του χώρου άθλησης.

Τέλος η ολυμπιονίκης της πάλης κα Βούλα Ζυγούρη επισήμανε πως τα παιδιά, αλλά και ο κόσμος της Κομοτηνής θα πρέπει να κάνουν δικό τους αυτό το πάρκο, να το αγκαλιάσουν, να ασχοληθούν μαζί του και να βοηθήσουν και τους άλλους που από την πρώτη στιγμή δεν το έχουν καταλάβει ότι η άθληση ανήκει στο φυσικό περιβάλλον.

«Είναι εύκολο να μπαίνουμε σ’ ένα γυμναστήριο, είναι όμως πάρα πολύ καλύτερο να είμαστε έξω, να έρθουμε σ’ επαφή με τη φύση και να καταλάβουμε αυτό χάνουμε, ότι είμαστε άνθρωποι και ανήκουμε στον περιβάλλον μας»

http://www.phyed.duth.gr/undergraduate/images/files/alumni/newsletter13a.pdf