Τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαι τον υπέρμετρο ζήλο με τον οποίο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη επιχειρεί να περικόψει και τα τελευταία κίνητρα και προνόμια των ολυμπιονικών.

Αυτή τη φορά ο λόγος γίνεται για το αν δικαιούνται μαζί με έναν διορισμό στο Δημόσιο (συνήθως σε κάποιο σώμα Ασφαλείας: στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία κ.ο.κ.) άδεια πρακτορείου ΟΠΑΠ. Προφανώς, η κυρία Γεροβασίλη θα πέφτει θύμα κακής πληροφόρησης και κακών συμβούλων. Επίσημων και ανεπίσημων…

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

Φυσικά, δεν μιλάμε για το αν θα μπορούν να παίρνουν μια τέτοια άδεια από δω και στο εξής. Δυστυχώς, συζητάμε για το αν όσοι έχουν ήδη λάβει πρέπει να την γυρίσουν πίσω ή, αν προτιμάτε, να τους αφαιρεθεί. Γιατί από το 2008 καμμία άδεια δεν έχει δοθεί σε ολυμπιονίκη.

Τις επόμενες ημέρες θα αφιερώσω πολύ χρόνο και χώρο για να γράψω πάμπολλα, εδώ στο RedPepperNews,gr [RPNTV.gr] –το οποίο, παρεμπιπτόντως, θα μπορείτε να το επισκέπτεστε (και να το θυμάστε έτσι πολύ πιο εύκολα) και ως Piperata.gr– αλλά και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «axia news», σχετικά με το παρασκήνιο, αλλά και την ασχετοσύνη ή την αφέλεια και την προχειρότητα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα τόσα και τόσα ζητήματα, κλάδους, κατηγορίες και στην προκειμένη τον αθλητισμό. Και για να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι, φυσικά και δικαιούμαι να ομιλώ και να γράφω περί αθλητισμού και ολυμπισμού και ολυμπιακού πνεύματος.

Γιατί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι αποφασίζουν για τις τύχες μας ή ομιλούν για αυτές κάποιοι που δεν έχουν ιδέα… Γιατί δικαιούμαι (για το συγκεκριμένο ζήτημα); Όχι ως δημοσιογράφος, αλλά ως αθλητής, πρωταθλητής, μέλος των εθνικών ομάδων και μετέπειτα ως ένας άνθρωπος που πάλεψε (και) το 2013 για να παραμείνει η Πάλη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και βγήκε ΝΙΚΗΤΗΣ!

Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω σχετικά με το γιατί δικαιούμαι να παρεμβαίνω. Ούτε θα πλατειάσω άλλο (σήμερα) περί του ποιοι δικαιούνται να αποφασίζουν, να συμβουλεύουν, να σχολιάζουν, να έχουν άποψη για τον αθλητισμό και ειδικά για το ολυμπιακό πνεύμα.
Όμως, δεν μπορώ να μην τονίσω ότι σε ένα ανίκανο κράτος, οι Έλληνες συνεχίζουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Συνεχίζουν να γίνονται αθλητές και πρωταθλητές. Διαπρέπουν και χωρίς τους δήθεν εξουσιαστές στο πανευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ελλάδα πάντα θα βγάζει τεράστιους αθλητές και ολυμπιονίκες. Γιατί είναι στο DNA μας. Γιατί, κυρία Γεροβασίλη και κύριες και κύριοι εθνοπατέρες, δεν περιμένουμε από εσάς ούτε μια θέση στο Δημόσιο ούτε μια άδεια ΠΡΟ-ΠΟ. Αυτό θα ήταν για γέλια… Όμως, το ζητούμενο είναι η πολιτεία τι κάνει για τους ήρωές της;

Για τους πρεσβευτές της; Βγάζει ανακοινώσεις και κλείνει ραντεβού στην Ηρώδου Αττικού όταν θέλει να βγάλει κάποιος από εσάς μια φωτογραφία μαζί μας! Λέτε σπουδαία λόγια μπροστά στις κάμερες και υπόσχεστε διάφορα μακριά από αυτές μόνο και μόνο γιατί αποβλέπετε ως διαχρονικοί «μαυρογιαλούροι» στο πολιτικό κέρδος. Μάθετε, λοιπόν, ότι στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ελλάδα αυτή που κυριάρχησε στους αιώνες και στην αρχαία ιστορία, για την Ελλάδα αυτή που με κάθε ευκαιρία δηλώνετε ότι είστε περήφανες και περήφανοι, στη χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό, το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τη Δημοκρατία, οι Έλληνες αθλητές και ειδικά οι ολυμπιονίκες ελάμβαναν τιμές ανώτερες από τις δικές σας. Τους έβλεπαν με σεβασμό και τους είχαν όχι «σαν», αλλά κυριολεκτικά ΗΡΩΕΣ!

Με ποιο δικαίωμα, εσείς που λαμβάνετε και το τελευταίο προνόμιο του νόμου που ψηφίζετε μόνοι σας, εσείς που διορίζετε με τον έναν ή άλλον τρόπο τα δικά σας παιδιά, έρχεστε να αφαιρέσετε προνόμια (στην ουσία μιζέριας και κατάντιας για ένα κράτος όπως η Ελλάδα του Ολυμπιακού Ιδεώδους) από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες; Ποιες και ποιοι νομίζετε ότι είστε;
Μάθετε λοιπόν και το άλλο: Τη δική σας ανικανότητα πήγατε να καλύψετε όταν αποφασίσατε να δίνετε τέτοιου είδους προνόμια στους ολυμπιονίκες. Όταν αυτοί χωρίς κανένα κίνητρο και χωρίς καμμία βοήθεια από εσάς δόξασαν την ΕΛΛΑΔΑ και ύψωσαν την ελληνική ΣΗΜΑΙΑ στα πέρατα της Γης, αναγκάζοντας όλον τον πλανήτη να ακούει τον Εθνικό μας Ύμνο!

Την ανικανότητα να έχετε σύγχρονα αθλητικά σχολεία. Την ανικανότητα να παρέχετε παιδεία. Την ανικανότητα να έχετε γήπεδα, προπονητικά κέντρα, στάδια, κλειστά και ανοιχτά γυμναστήρια. Την ανικανότητα να έχετε κράτος δικαίου και χώρα του Ολυμπισμού.
Το μπάχαλο στο κράτος, η ασυδοσία και η ρεμούλα δεν είναι από τα 50 πρακτορεία που έχουν κάποιοι (μόνο) ολυμπιονίκες. Ούτε ξεκινάει και τελειώνει το συμμάζεμα και η μεταρρύθμιση από τους 100 διορισμένους ολυμπιονίκες. Ίσως περισσότερο να αφορά το όλο πρόβλημα εσάς, τους άρχοντες αυτού του τόπου (αυτοδιοικητικούς και κεντρικούς) που θέλετε να εξασφαλίζετε σύνταξη με δύο θητείες, την ώρα που άλλοι κοπιάζουν, ιδρώνουν, ματώνουν, κι εσείς έρχεστε μετά, όποτε το αποφασίσετε, δήθεν στο όνομα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού (βλ. Σημίτη), να τους κόβετε αυτά που δικαιούνται!

Καληνύχτα σας!

*Απαραίτητη διευκρίνιση: Όλα τα παραπάνω είναι λόγια σωρευμένης αγανάκτησης από την παρατήρηση της χρόνιας στρεβλής νοοτροπίας της πολιτείας προς κορυφαίους εκπροσώπους του Ελληνισμού. Δυστυχώς, το κακό δεν είναι (μόνο) ετούτης της κυβέρνησης – είναι διαχρονικό σε μια αγνώμονα πολιτεία…