Ανήμερα της 25ης Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο),μέρα εθνεγερσίας και Ευαγγελισμού,έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1896 η έναρξη των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν μάλιστα και Κυριακή του Πάσχα!

Γράφει η Ιλεάνα Κλοκώνη, Δ/ντια Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας. 

 

Το ενημερωτικό άρθρο είναι αφιερωμένο στα δυνατά παιδιά που παλεύουν με τον ισχυρό αντίπαλο και στους Ολυμπιονίκες της Ελλάδας που τα υποστηρίζουν!

25η Μαρτίου 1896… Μια σπουδαία μέρα της Ολυμπιακής μας Ιστορίας…

Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα, έγιναν το 393μ.Χ.

Αρκετοί πίστεψαν, τότε, πως μια σελίδα της Ιστορίας είχε κλείσει…. Θα εξαφανιζόταν άραγε για πάντα, εκείνη η μεγάλη και θαυμαστή ανθρώπινη ιδέα;; Και βέβαια Όχι!

Δεκατρείς αιώνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Ολυμπίας, μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων έβγαζε στο φως πολυάριθμα ίχνη της μεγάλης εποχής. Αυτή η ανακάλυψη, αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ίδιο διάστημα… στη Γαλλία, ένας άνθρωπος που λάτρευε τον αθλητισμό ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν που μόλις είχε βιώσει την τραγικότητα ενός πολέμου, πίστευε ότι μέσω του αθλητισμού μπορεί να  υπάρξει ελπίδα για την ειρήνη! Ο Κουμπερτέν αγάπησε τόσο πολύ την Ολυμπία μας, που ζήτησε όταν πεθάνει, η καρδιά του να μεταφερθεί εκεί για πάντα!  Όπως και έγινε !

Ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, ήθελε να ενώσει τις εθνότητες και να φέρει τη νεολαία  όλου του κόσμου κοντά στον αθλητισμό! Με αυτόν τον τρόπο, θα απομάκρυνε την ιδέα του πολέμου! Πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να βοηθήσουν τους λαούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να βοηθήσουν στην ειρήνη, στην κατανόηση και στη συνεργασία. Πίστευε ακράδαντα, ότι η Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα  πετύχαινε τους σκοπούς του!

Έτσι…. το 1892 ανακοινώνει την ιδέα του και προσπαθεί να βρει υποστηρικτές! Σε ένα διεθνές αθλητικό συνέδριο στο Παρίσι, στις 23 Ιουνίου 1894, κατάφερε να παρουσιάσει την ιδέα αυτή, σε ακροατήριο από 15 χώρες!  Συμμετείχε και η ΕΛΛΑΔΑ στο συνέδριο, με εκπρόσωπο τον λόγιο, ποιητή και πεζογράφο Δημήτριο Βικέλα! Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, αποφασίστηκε οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες να διεξαχθούν…  το 1896 !! στην Αθήνα μας! Στην κοιτίδα της ολυμπιακής ιδέας, την Ελλάδα μας!!! Τη χώρα που τους γέννησε!!!!!!!

Έτσι, γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή! Με πρώτο πρόεδρο τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.

Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρα μας τότε, οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα γνώρισαν μεγάλη επιτυχία!

Χάρις στην βοήθεια του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ και τον ελληνικό ενθουσιασμό, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο, ετοιμάστηκε να φιλοξενήσει την μεγάλη αυτή ιδέα και πολιτισμική εκδήλωση… Τους 1ους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Για πρώτη φορά τότε, ακούστηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς και συνέθεσε ο Σπύρος Σαμάρας. Από εκείνη τη μέρα, ο Ολυμπιακός Ύμνος, ακούγεται  ο ίδιος έως και σήμερα.

Η έναρξη των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο  ανήμερα της 25ης Μαρτίου 1896 και η τελετή λήξης στις 3 Απριλίου 1896με το παλαιό φυσικά ημερολόγιο!  Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που οι αγώνες άρχισαν την 25η Μαρτίου, μέρα εθνεγερσίας και Ευαγγελισμού, ήταν μάλιστα και Κυριακή του Πάσχα! Σύμφωνα με το καινούργιο ημερολόγιο η  αναβίωση των αγώνων έχει καταγραφεί12 ημέρες μετά, δηλαδή την 6η  Απριλίου 1896 έως την 15η Απριλίου 1896.

Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες έλαβαν μέρος 241 αθλητές από 14 χώρες. Καμία όμως γυναικεία συμμετοχή, όπως και στην αρχαιότητα! Τα αγωνίσματα της εποχής ήταν: Ταχύτητα, Πάλη, Ακόντιο,Γυμναστική, Ξιφασκία, Δισκοβολία, Σκοποβολή,Κολύμβηση, Αντισφαίριση, Άρση βαρών, Ποδηλασία και η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη κατακτώντας 10 αργυρά και 18 χάλκινα μετάλλια! Χρυσά μετάλλια δεν υπήρχαν στους Αγώνες του 1896! Οι νικητές έπαιρναν ασημένιο μετάλλιο, οι δεύτεροι χάλκινο, ενώ οι τρίτοι τίποτα.

Πολλές ήταν οι σημαντικές στιγμές που έζησαν οι θεατές σε εκείνη τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, τους Πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνα του 1896, όπως η ελληνική νίκη στο μαραθώνιο δρόμο!

Η ιδέα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα  των αγώνων η «φοβερή κούρσα» του μαραθωνίου, δεν ήταν του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Ο Γάλλος φιλόλογος Ελληνιστής Μισέλ Μπρεάλ, πρότεινε στον Κουμπερτέν να θέσει σε δοκιμασία τους σύγχρονους αθλητές στη θρυλική απόσταση Μαραθώνα – Αθήνα. Από τη Μάχη του Μαραθώνα εμπνεύστηκε το πιο ένδοξο από τα Ολυμπιακά αγωνίσματα. Ο Μαραθώνιος δρόμος!

Αρχικά, τότε, ο Κουμπερτέν δίστασε… Δεν ήξεραν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και ο θάνατος, τότε, του οπλίτη που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα από το Μαραθώνα, όσο και αν ήταν ένας θρύλος προκαλούσε ανησυχίες. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν δέχτηκε τελικά την ιδέα, αλλά αποφάσισε πριν από την έναρξη των αγώνων  να πραγματοποιήσει μια γενική «πρόβα»!

Δύο μήνες πριν από τους Αγώνες, δύο εθελοντές ξεκίνησαν στις 8 το πρωί από τον Μαραθώνα, με κατεύθυνση την Αθήνα. Έφτασε μόνο ο ένας, 4 ώρες αργότερα, σε άσχημη κατάσταση! Είχε διανύσει τα 42 χιλιόμετρα από το Μαραθώνα έως την Αθήνα.  Η ιστορία δεν συγκράτησε το όνομά του, αλλά είχε αποδείξει πως το κατόρθωμα αυτό ήταν πραγματοποιήσιμο!

Έτσι, στις 10 Απριλίου 1896,δόθηκε η εκκίνηση στους 30 δρομείς που ήταν γραμμένοι για τον πρώτο ολυμπιακό μαραθώνιο της σύγχρονης ιστορίας.

Με την πιστολιά, άρχισαν να τρέχουν αργά, πλαισιωμένοι από ένα πλήθος από έφιππους στρατιώτες, από οχήματα κάθε λογής και ποδηλάτες. Στα πρώτα 10 χιλιόμετρα οι δρομείς έμειναν συγκεντρωμένοι. Έπειτα ο Γάλλος Αλμπέν Λερμυζέ μπήκε επικεφαλής και ξέκοψε από τους άλλους. Αλλά στο 30ο χιλιόμετρο ο Λερμυζέ κατέρρευσε. Επικεφαλής τότε μπήκε ο Αυστραλός Φλακ. Όλοι πίστεψαν πως ο νικητής θα ήταν αυτός, αφού το τέρμα απείχε λίγα μόνο χιλιόμετρα… Και τότε ήρθε η έκπληξη, ή μάλλον… το θαύμα! Πίσω από το ψηλό Αυστραλό, εμφανίστηκε ένας ισχνός, ανάλαφρος νεαρός Έλληνας, άγνωστος σε όλους! Ακάθεκτος, κάτω από τον καυτερό ήλιο, μέσα στη σκόνη, έφτασε και… ξεπέρασε το Φλακ. Όλοι ρωτούσαν το όνομα αυτού του ήρωα. Ήταν ένας μικροκαμωμένος Έλληνας βοσκός και νερουλάς 26ετών, ο γνωστός σε όλους μας Σπύρος Λούης!

Ο Σπύρος Λούης μπήκε στο στάδιο, διάβηκε τη γραμμή του τερματισμού και μια πελώρια κραυγή βγήκε από 60.000 θεατές. Το πλήθος… έκλαιγε από συγκίνηση! Ο χρόνος του… 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Η νίκη του Σπύρου Λούη από το Μαρούσι, αποτέλεσε το μεγάλο γεγονός των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και το όνομά του πέρασε στην ιστορία!

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν πετύχει απόλυτα. Έκτοτε ο θεσμός των Αγώνων ταξιδεύει κάθε τέσσερα χρόνια όπως και στην αρχαιότητα, αλλά σε διαφορετική χώρα και μεταφέρει σε όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού, τη συναδέλφωση των λαών,  την ειρήνη, την αλληλοκατονόηση, την αλληλεγγύη και την ευγενή άμυλα!

 

Καλή 25η Μαρτίου!

 

———————————

Γραφείο Τύπου ΕΘΝ.Ο.Α.

 

https://web.archive.org/web/20140405230627/http://hoa.org.gr/?p=4417