Η Βούλα Ζυγούρη στην εκπομπή Αθλητικά Μονοπάτια με τον Μάνο Χρυσό στον επικοινωνία FM 94 – 08-06-2019

The Olympian Voula Zygouri “walked” with Manos Chrysos on the “94fm communication paths” in a very interesting discussion about sport and many others …

#epikoinwnia94fm #sports #olympics #wrestling #grappling #sports

 

Η Βούλα Ζυγούρη στα «Αθλητικά Μονοπάτια» του Επικοινωνία FM

Στη δίωρη εκπομπή του Επικοινωνία FM, «Αθλητικά Μονοπάτια» με παρουσιαστή τον Μάνο Χρυσό φιλοξενήθηκε η Ολυμπονίκης της Πάλης και γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) Βούλα Ζυγούρη.

Σε μια συνέντευξη εκ βάθεων μίλησε τόσο για τον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό, αλλά και το κοινωνικό έργο της ίδιας και του ΣΕΟ.

Η παράσταση «Απλά Φεύγω» κατά της βίας των γυναικών

Αναφέρθηκε στην παράσταση «Απλά Φεύγω». Μια δική της ιδέα που την πραγματοποίησε με τη σκηνοθέτιδα Ματίνα Αγγελοπούλου, που αφορά στη βία κατά των γυναικών. Μίλησε τόσο για την ενδοοικογενιακή βία όσο και για την κοινωνική, αλλά και τις προεκτάσεις της, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχει και συνέχεια στο εγχείρημα: «Σκεφτήκαμε ότι είναι η λύση για την αντιμερώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Είπαμε να δραματοποιήσουμε κάτι κοινό, που έχουν όλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ολα τα περιστατικά έχουν μια κοινή συμπεριφορά. Είναι ένας φαύλος κύκλος υποτίθεται μείωσης και επανεμφάνισης αυτού του φαινομένου. Δεν μπορείς να το σταματήσεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος και απλά πρέπει να ξεφύγεις από αυτόν. Τις δραματοποιήσαμε σε μια 15άλεπτη παράσταση, η οποία χρησιμεύει ώστε να δώσει τροφή για σκέψη. Και γίνεται συζήτηση μετά από αυτήν. Ανοίγουν μάτια. Βγαίνουν πράγματα, παρά τους φόβους κάποιων να ανοιχθούν στην αρχή, στη συνέχεια και όταν συνειδητοποιήσεις ότι μπορεί να είσαι μέρος του προβλήματος θέλεις να γίνει μέρος της λύσης», τόνισε η Βούλα Ζυγούρη.

Τα μαθήματα άμυνας

Μίλησε και για τα μαθήματα άμυνας που παραδίδει σε γυναίκες, στο σύλλογο, που είναι Πρόεδρος. Κάθε δεύτερη Κυριακή γίνονται μαθήματα  άμυνας σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Και πολλές φορές από αυτό προκύπτει και το νέο αίμα αθλητριών της Πάλης.

Μίλησε όμως και για το grappling – με το οποίο ασχολείται τελευταία – ένα είδος πάλης υποταγής όπου παραδέχεσαι μόνος σου ότι ηττήθηκες.

«Μια γυναίκα αρχίζει grappling,  για να μάθει να αμύνεται, αλλά και για να γυμναστεί. Η γυμναστική αυξάνει την αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση δυναμώνει την προσωπικότητα. Είναι αυτό που σου λείπει για να απεμπλακείς από  μια βίαιη κατάσταση. Κατ΄ επέκταση, η οποιαδήποτε γυμναστική θα σε βοηθήσει να φύγεις από ανάλογες καταστάσεις».

Η δράση για μια… καλή καρδιά

Η γενική γραμματέας του ΣΕΟ πήρε μέρος και στην εκδήλωση που έκανε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, με βάδισμα στον πεζόδρομο της Διονύσου Αρεοπαγίτου, το «Hot Walk»: « Είναι κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να αθληθούν, αλλά δεν μπορούν ή δεν τους αρέσει να τρέχουν. Μην τρέξεις περπάτα. Διάλεξε μια διαδρομή 2,5 χλμ. το φυσικό περιβάλλον, έστω και στο αστυκοποιημένο φυσικό περιβάλλον και περπάτα. Όχι υπερβολές διότι μετά από ένα σημείο οι υπερβολές επιβαρύνουν την καρδιά».

Ο ρόλος του ΣΕΟ

Αναφέρθηκε φυσικά και στο ρόλο του ΣΕΟ στην κοινωνία και το πόσο βοηθούν οι Ολυμπιονίκες στη διάδοση των αξιών, που πρεσβεύουν: «Η δουλειά του Ολυμπιονίκη, σε σχέση με τη διάδραση του στην κοινωνία, αρχίζει μετά που θα σταματήσει την αγωνιστική δράση. Προσπαθούμε να πείσουμε το Κράτος να μας αφήσει να βοηθήσουμε. Να μας εκμεταλλευθεί, δηλαδή,  όπως πρέπει».

 «Ταξιδεύουμε τον αθλητικό μας προσανατολισμό»

Η Ολυμπιονίκης αναφέρθηκε και στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο ΣΕΟ σαν τμήμα δομής τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη διαχείριση του αθλητισμού: «Αυτό προσπαθούμε να πείσουμε και εμείς την Πολιτεία. Να μας εκμεταλλευθεί ανάλογα. Βλέπουμε ανθρώπους που υπήρξαν αθλητές και καλοί, όταν εμπλακούν στην πολιτική δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Και αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Από τα κίνητρα επιβράβευσης έως τη διαχείριση του αθλητισμού, οι αθλητές χαίρουν σεβασμού, στις άλλες χώρες. Ενθαρύνονται και δεν αποθαρρύνονται να χρησιμοποιηθούν  μέσα στις κοινωνικές δομές και όχι μόνο εθελοντικά, αλλά να λαμβάνουν και θέσεις διοίκησης και μόνιμες θέσεις διοίκησης. Ακριβώς και μόνο γιατί έχουν οπτική γωνία οικονομικότερη ως προς την επίτευξη του αποτελέσματος».

Μίλησε για τις νέες δράσεις του ΣΕΟ και ειδικά για το: «Ταξιδεύουμε τον αθλητικό μας προσανατολισμό». Παλαιότερα πηγαίναμε μόνο στα σχολεία της περιοχής της Αττικής, να κάνουμε επίδειξη των αθλημάτων μας. Τώρα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, η οποία μας βοηθάει στο οικονομικό κομμάτι, πηγαίνουμε σε ακριτικές περιοχές, σε μικρά νησιά, καμιά φορά χρειάζεται και φουσκωτό, σε συνεργασία με την «Action Hellas» πηγαίνουμε και δείχνουμε κι εκεί τα αθλήματα μας. Και ταξιδεύουμε πια τον αθλητικό μας προσανατολισμό».

Τα προβλήματα των διαδικασιών και οι επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης η Βούλα Ζυγούρη αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχει το Κράτος, για να μπορούν οι Ολυμπιονίκες να διαδίδουν τις ιδέες και τις αξίες τους.

Μίλησε για τη βούληση του Κράτους να αποσπά τους Ολυμπιονίκες από τις υπηρεσίες τους ώστε να μπορούν να το πραγματοποιούν, αλλά η γραφειοκρατία έπαιξε και πάλι το ρόλο της: «Πείσαμε κάποια στιγμή το Κράτος να μας αποσπά από τις υπηρεσίες που είμαστε και που στην ουσία κάνουμε κάτι πολύ άσχετο με τον αθλητισμό όλοι μας σε κάποιες δομές του αθλητισμού και του πολιτισμού έτσι ώστε να πηγαίνουμε στα σχολεία. Από εκεί άρχισαν και τα προβλήματα. Άλλες διαδικασίες έχει ο Ολυμπιονίκης που δουλεύει στους ΟΤΑ. Άλλες διαδικασίες έχει ο Ολυμπιονίκης που δουλεύει στην κεντρική διοίκηση. Μην  πούμε για μας τους ένστολους. Το κάθε όπλο ό,τι θέλει λέει. Υπήρξε η αρχική βούληση από το Κράτος να κάνει έναν αρχικό νόμο. Υπήρξε και η πρόνοια να γραφτεί μέσα οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει να λύνεται με άλλες υπουργικές αποφάσεις. Εδώ ερχόμαστε και λέμε ότι δεν γίνονται ποτέ οι επόμενες υπουργικές αποφάσεις. Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν λύνονται. Έτσι συσσωρεύονται και ανατρέπουν την πρώτη βούληση».

Αντιμετωπίζουν όμως και οικονομικές δυσκολίες καθώς αν επιμείνουν στις αποσπάσεις τους, κόβεται το 1/5 του μισθού τους. Έτσι όμως δυσκολεύει και το έργο τους, που αφορά στη διάδοση των ολυμπιακών ιδεών.

Παρά τις δυσκολίες όμως μίλησε και για τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Τις τωρινές του τένις με τους Τσιτσιπά και Σάκαρη, αλλά και του ελληνικού στίβου, που είναι καλά δομημένος και αυτό φαίνεται με τις συνεχείς επιτυχίες που είχε όλα αυτά τα χρόνια.