Με μεγάλη επιτυχία έγινε 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: «STOP Bullying – Θέλω να είμαστε ομάδα…!» που διοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σκοπών και δραστηριοτήτων της και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου.

Συνέδριο της ΕΘΝΟΑ για το Bullying 2015 - Βούλα Ζυγούρη

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών που γίνονται στην έδρα της ΕΟΕ στο Χαλάνδρι, έκανε ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. Ισίδωρος Κούβελος και παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουϊκ, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεων της UNESCO και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό και Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Stoiximan.gr Γιάννης Σπανουδάκης, της εταιρείας που είναι ο υποστηρικτής του συνεδρίου, Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου, ενώ πρώτος ομιλητής ήταν ο Υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ανέλυσε το μέγεθος της επέκτασης της σύγχρονης αυτής μάστιγας και έδωσε συμβουλές για την καταπολέμηση της.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. Ισίδωρος Κούβελος, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η κυριότερη αφορμή για την διοργάνωση του Συνεδρίου, ήταν η υψηλή καταγραφή φαινομένων βίας, επιθετικότητας και σχολικού εκφοβισμού που παρατηρήσαμε στη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας, κατά το πολυετές εκπαιδευτικό έργο Ολυμπιακής Παιδείας, που επιτελούμε πανελλαδικά.

Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στη χώρα, είτε με την συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, όπως στο πρόγραμμα ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ, είτε με την συμμετοχή δεκάδων, όπως στο «Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Ολυμπισμού» που αφορά στην εκπαίδευση των Ολυμπιακών Αξιών, σταδιακά διαπιστώναμε την γενικότερη αύξηση της επιθετικότητας και της βίας μεταξύ μαθητών.

Το φαινόμενο μάς προβλημάτισε και συνεχίζει να μας προβληματίζει αρκετά, διότι δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιληφθήκαμε ότι η διδασκαλία της Ολυμπιακής Παιδείας και των Ολυμπιακών Αξιών – του Σεβασμού, του Ευ Αγωνίζεσθαι, της Αριστείας – που είναι η αποστολή μας, για να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε αυτό το φαινόμενο, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να ενημερωθούμε και να ενημερωνόμαστε διαρκώς από τους εξειδικευμένους φορείς και μαζί μας φυσικά και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Πράγματι, δεν ήταν λίγα τα αιτήματα των φίλων εκπαιδευτικών που λαμβάναμε και η εμφανής ανάγκη τους, για μεθοδευμένη και επιστημονική ενημέρωση, πάνω στις μεθόδους αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

Σήμερα ανάμεσα μας βρίσκονται πολλοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι περισσότερο από τον καθένα μας, παρατηρούν και καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια κρούσματα στις σχολικές μονάδες, που δυστυχώς, ολοένα και αυξάνονται.

Θέλω να τους ευχαριστήσω για την σημερινή συμμετοχή τους, αλλά και την άριστη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν τόσα χρόνια με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας.»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, επισήμανε: «Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς «bullying» αποτελεί, δυστυχώς, ένα διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια τείνει να μεταβληθεί σε μια σύγχρονη μάστιγα!

Και εμείς ειδικά, οι άνθρωποι του αθλητισμού, δεν γίνεται να είμαστε αποκομμένοι από τα κοινωνικά προβλήματα, όταν μάλιστα εναντιώνονται στα ιδανικά και τις αξίες που προάγει ο αθλητισμός κι ο Ολυμπισμός.

H ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός, το ευ αγωνίζεσθαι και η αναγνώριση της αξίας του αντιπάλου, τα ιδεώδη δηλαδή του Ολυμπισμού, είναι αντίθετα με το bullying και τις διακρίσεις στον κόσμο των νέων ανθρώπων.

Για αυτό ο αθλητισμός, είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για να ξεκινήσει η συζήτηση για την καταπολέμηση της σύγχρονης αυτής μάστιγας και για να αναλυθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της.

Αν υπάρχει ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση γύρω από το φαινόμενο, συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών και κινητοποίηση, τότε πιστεύω ότι μπορούμε σύντομα – τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία – να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του εκφοβισμού.»

Ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουϊκ αφού ανέλυσε το κυβερνητικό έργο στο θέμα της ενδοσχολικής βίας, τόνισε: «Θα ήθελα να αναφερθώ στο πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια πανελλαδικά, στον τομέα της προώθηση της Ολυμπιακής Παιδείας, έργο δύσκολο και απαιτητικό που μεταξύ άλλων καταγράφει τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας αλλά συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων επιθετικότητας και ψυχολογικής βίας, τόσο στα σχολεία όσο και εν γένει στην κοινωνία. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας και για αυτό το συνέδριο και εύχομαι τα συμπεράσματα του, να αφυπνίσουν τον κόσμο και να βρουν άμεση εφαρμογή στην κοινωνία. Ως πατέρας, πολιτικός και δημοσιογράφος χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου και σας ζητώ να μην κλείνουμε τα μάτια στα φαινόμενα εκφοβισμού, να μην είμαστε ενεργοί ακροατές, αλλά ενεργοί πολίτες που θα συμπαραστεκόμαστε σε όσους το έχουν ανάγκη, για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και κυρίως για τα παιδιά μας, το αύριο αυτού του τόπου.»

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, είπε: «Στην σημερινή εποχή η UNESCO δίνει μεγάλο βάρος στην πρόληψη μέσα από την παιδεία και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Έχει μάλιστα δημιουργήσει σε 4 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και αραβικά) ένα εγχειρίδιο για τους δασκάλους με ιδέες και συμβουλές κατά του bullying με τίτλο «Stopping Violence in Schools: A guide for Teachers», αναγνωρίζοντας πως στην πράξη η σχολική βία είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση και απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που πρέπει να συνυπολογιστούν.

Όλες οι μορφές βίας μπορούν να προβλεφθούν, όμως καμία μορφή βίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Bέβαια, παρόλο που οι δάσκαλοι παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο για να σταματήσουν τη βία στα σχολεία, δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνοι. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα πρέπει να στρατευτεί και να συμφωνήσει σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βία, η σεξουαλική παρενόχληση, το bullying και η έλλειψη ανοχής είναι ανεπίτρεπτα στο σχολικό περιβάλλον.

Κατά την UNESCO είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν λύσεις όταν όλοι είναι ενημερωμένοι για τις διαφορετικές μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η βία . Γονείς, κοινωνικοί λειτουργοί, επικεφαλής κοινοτήτων και φορέων πρέπει να δουλεύουν δίπλα στους μαθητές, τους δασκάλους και την διοίκηση των σχολείων. Ειδικά σε μια εποχή όπως η δική μας με το φαινόμενο της βίας συνεχώς εντεινόμενο, λόγω της οικονομικής κρίσης, και με το διαδίκτυο ως ένα από τα βασικά σύγχρονα μέσα εκφοβισμού, η σύνδεση πολιτικών, νομοθεσιών και πρακτικών και η διαρκής ενημέρωση των γονέων και των μαθητών μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Οι μαθητές πρέπει να γίνουν συνεργάτες των δασκάλων στην πρόληψη της βίας, οι δάσκαλοι συνήγοροι των μηχανισμών ασφαλείας των σχολείων και εφευρέτες εποικοδομητικών μορφών πειθαρχίας. Οι δάσκαλοι, αλλά και οι γονείς, είναι αυτοί θα πρέπει να χτίσουν τις αντιστάσεις των παιδιών και να τα βοηθήσουν να απαντήσουν με θάρρος στις προκλήσεις της ζωής.

Το Ίδρυμά μας συνεργάζεται από το 2013 με το Κέντρο «Robert F. Kennedy για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» στην Αμερική και συμμετέχουμε στο πρόγραμμά «Speak Truth to Power». Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από παραδείγματα ηρώων και μαχητών για την ειρήνη, την ελευθερία και την δημοκρατία. Το πρόγραμμα αυτό το επεξεργαζόμαστε ώστε να φτάσει και σε Έλληνες μαθητές πιλοτικά και να τους μεταδώσει αξίες και ιδανικά που υποδεικνύουν ως ήρωα αυτόν που αμύνεται και υπερασπίζεται τους αδύναμους και όχι αυτόν που επιτίθεται. Αυτό αποτελεί για εμάς μία ξεκάθαρη αρχή που θα ήθελα να μοιραστώ σήμερα και μαζί σας, για να μεταδοθεί στους μαθητές του δικτύου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. »

Tις δράσεις της Stoximan.gr για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Σπανουδάκης. «Η εταιρεία μας Stoiximan, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής και κοινωνικής της ευθύνης, ενέταξε στις προτεραιότητες της, την ανάδειξη και την υποστήριξη της αντιμετώπισης προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και που επιτείνονται σε περιόδους κρίσης. Από τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς αυτού φαινομένου τις οποίες και ξεκινήσαμε άμεσα. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε περιλαμβάνει την ενίσχυση δράσεων και πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα με την εμπλοκή ειδικών, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων, με στόχο τη μείωση του ενδοσχολικού εκφοβισμού και την υποστήριξη θυμάτων ή ευάλωτων ομάδων/ μαθητών σε κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε υπό την επιστημονική επιμέλεια του Πανεπιστημίου Κρήτης έναν πρακτικό οδηγό – ιστοσελίδα την www.mifovasai.gr για γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά για το πως μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα bullying. Εδώ θα ήθελα να τονίσω τον καταλυτικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην πρόληψη αφενός αλλά και αναγνώριση και κατόπιν αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και είμαστε κύριε Υπουργέ με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας έτοιμοι να συνδράμουμε από την πλευρά μας στην χρηματοδότηση έρευνας και εκπάιδευσης προς τούτο το σκοπό.

Tαυτόχρονα υλοποιούμε μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης επίσης με τον τίτλο Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ/ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ/ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ με την συμμετοχή καταξιωμένων αθλητών, παγκόσμιων πρωταθλητών, και Παραολυμπιονικών (Δημήτρη Διαμαντίδη, Ιωάννας Κατσαντώνη, Αντώνη Φώτση, Αλεξάνδρας Ασημάκη, Κώστα Τσαλκάνη, Λευτέρη Πετρούνια, Μάκη Καλαρά, Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, Βασιλικής Μιλλούση και Μιχάλη Ζαμπίδη) από όλο σχεδόν το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού. Στόχος μας ήταν οι αθλητές/πρότυπα των παιδιών να δώσουν το σύνθημα ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ αλλά και να καταδείξουν ότι η ενδοσχολική βία δεν είναι παιχνίδι. Παράλληλα κινητοποιούμε σε αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης τους αθλητές των Εθνικών Ομάδων Πόλο και Βόλεϊ των οποίων είμαστε Μεγάλος Χορηγός.

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε είναι προφανές ότι κινούμαστε όχι μόνο με τις δικές μας δυνάμεις και ενέργειες αλλά κυρίως να ενισχύουμε θεσμούς και δράσεις που αποδεδειγμένα έχουν βοηθήσει στο παρελθόν και θα βοηθούν και στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξαιρετική συνεργασία μας με το Χαμογέλο του Παιδιού που μετρά ήδη σχεδόν μισό χρόνο και εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Είμαστε χρηματοδότης αρωγός της γραμμής πρώτης βοήθειας 1056 η οποία λειτουργεί 24 ώρες για θέματα Bullying.

Πριν 3 εβδομάδες ήμασταν ο Μεγάλος Χορηγός σε μεγάλη Συναυλία που οργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού στο Μουσικό Θέατρο Πάνθεον με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών με κεντρικό θέμα την καμπάνια ενάντια στο Bullying.»

Στο συνέδριο μετέχουν εκπαιδευτικοί και Διευθυντές σχολικών μονάδων 1βαθμιας-2βάθμιας εκπαίδευσης, στελέχη του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού & Θρησκευμάτων και της συντονιστικής επιτροπής του Παρατηρητηρίου, εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Διεύθυνση της Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στελέχη του Ανώτατου Συμβούλιου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού» (εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού – Europe’s Antibullying Campaign), η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και φυσικά Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές, Προπονητές και στελέχη του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.