Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

 

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την τελετή έναρξης των -κατά γενική ομολογία- υπέροχων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπήρξε μία περίοδος ορόσημο για όλους τους Έλληνες καθώς τότε παρουσιάσαμε στην Παγκόσμια Κοινή Γνώμη τόσο τις αστείρευτες δυνατότητές μας ως λαός, όσο και μία συνέπεια, ένα πολιτισμικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας, που όμοιό του δεν είχαμε ξαναδεί στην μεταπολιτευτική τουλάχιστον ιστορία μας. Ειδικά για εμάς του Έλληνες Αθλητές που αγωνιστήκαμε σε εκείνους του αγώνες οι συμβολισμοί όπως τα βιώσαμε σ’ εκείνη την μοναδική Τελετή Έναρξης ήταν πολύ δυνατοί και τα συναισθήματα πολύ έντονα.

Η κληρονομιά?? Δυστυχώς πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Είναι η καταλληλότερη στιγμή να πάρουμε θέση. Έτσι, για εμάς τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ολυμπιακά ακίνητα, εκτός του ότι μας πλήττει ουσιαστικά (καθώς δεν εκπληρώνουν τον μεταολυμπιακό σκοπό τους, δηλαδή την αξιοποίησή τους για την προπόνηση αθλητών, για την προετοιμασία εθνικών αποστολών και την ανάπτυξη νέων ταλέντων σε ιδανικά περιβάλλοντα), μας στεναχωρεί αφάνταστα. Ειδικά για εμάς που είχαμε την τύχη να αγωνιστούμε και να διακριθούμε εντός αυτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (οπότε και δημιουργήθηκαν), η καρδιά μας ματώνει όταν κάνουμε την σύγκριση μεταξύ εκείνης της εποχής και του θλιβερού παρόντος.

Σε καμία περίπτωση για εμάς, δεν είναι το ζητούμενο σε ποιον πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για αυτό το κατάντημα ή τι θα έπρεπε να είχε γίνει. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Κάνουμε έκκληση να αξιοποιηθεί η ακίνητη αυτή περιουσία προς όφελος των αθλητών και κυρίως της νεολαίας. Να γίνουν ενέργειες ώστε μέσω αυτής της αξιοποίησης, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλου του κόσμου, έστω και σε περίοδο κρίσης. Ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους ως προς την κληρονομιά που θα παραδοθεί στη νέα γενιά, ενώ οι τεχνοκράτες από την άλλη σίγουρα μπορούν να βρουν τους τρόπους ή συνέργειες, για την αξιοποίηση των ακινήτων.

Από πλευράς μας, με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τους Ο.Α του 2004, θα διοργανώσουμε (και θα συμμετέχουμε) σε μία σειρά από εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων θα γίνει εκτενής αναφορά και προτάσεις και γι’ αυτό το θέμα.