Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) Νέναντ Λάλοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή την διεξαγωγή του Διεθνούς Τουρνουά Πάλης ότι η πάλη θα παραμείνει Ολυμπιακό Άθλημα.

Να τονίσουμε εδώ, ότι από το 708 Π.Χ που ξεκίνησε η πάλη, δεν είχε πατήσει ποτέ γυναίκα στο ταπί της Αρχαίας Ολυμπίας. Την Κυριακή 21/7/2013 όπου και έγινε η τελετή, πάτησε για πρώτη φορά γυναίκα αθλήτρια! Ο πρώτος Ολυμπιονίκης της πάλης ήταν ο Ευρύβατος Λακεδαιμόνιος και η πιο σπουδαία μορφή ο Μίλων Κροτονιάτης από την Μεγάλη Ελλάδα (6 φορές Ολυμπιονίκης,τις 3 φορές χωρίς αντίπαλο γιατί φοβόντουσαν και τις άλλες 3 ακονιτή, δηλαδή χωρίς καν να ακουμπήσει κάτω).

Στην φωτογραφία, ο δύο φορές χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής Ιωάννης Αρζουμανίδης στα αριστερά και ο Γεώργιος Κουτσούμπας, παγκόσμιος πρωταθλητής κάτω των 21 ετών, παλεύουν στα πλαίσια της τελετής για την προώθηση της πάλης. Η φωτογραφία είναι του ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗ.

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Νέναντ Λάλοβιτς

«Η πάλη έχει μακρά ιστορία στο Ολυμπιακό ιδεώδες.

Σήμερα,4 νέοι παλαιστές, πάτησαν το πόδι τους στο ταπί της Αρχαίας Παλαίστρας εφαρμόζοντας τεχνικές πάλης,ίδιες με τα Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα (6ος ΠΧ-393 ΜΧ) .

Η πάλη μπορεί να ενώσει.

Στις αρχές του χρόνου ταξίδεψα στην Νέα Υόρκη και παρακολούθησα τους αθλητές του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον. Οι παράγοντες των Ομοσπονδιών αυτών συνήθως δεν συμφωνούν μεταξύ τους αλλά είναι ικανοί και «ενώνονται» πάντα για χάρη του αθλήματος .

Αυτό το σαββατοκύριακο συμμετέχουν 10 χώρες. Όπως οι παλαιστές από διαφορετικές χώρες με διαφορετικό ιστορικό ταξίδευαν στην μακρινή Αρχαία Ολυμπία, έτσι και σήμερα γυναίκες και άντρες  ταξίδεψαν από όλες τις γωνιές του κόσμου για να είναι εδώ και να συμμετάσχουν σε αυτό το σημαντικό γεγονός.

Η πάλη έχει την ικανότητα να εμπνέει.

Καθένας, ερχόμενος στην Αρχαία Ολυμπία , την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων επιστρέφει στην χώρα του εμπνευσμένος. Θα μεταφέρει στην οικογένειά και στους φίλους του την αίγλη αυτών που έζησε αυτές τις μέρες διαδίδοντας το γεγονός.

Η πάλη είναι καθοριστικός παράγοντας στο Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Είμαστε παρόντες σε ένα γεγονός και σε μια τοποθεσία με τεράστια σημασία για τις Ολυμπιακές Αξίες. Αναπολώντας το παρελθόν κατανοούμε τι χρειάζεται για να είναι σύγχρονο άθλημα. Μέσω ζωντανής μετάδοσης όλος ο κόσμος παρακολούθησε τους αγώνες και επικοινώνησε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η πάλη ήταν κομμάτι των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιούνταν στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Είναι κομμάτι και των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων  και ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) σας διαβεβαιώνω ότι η FILA κάνει τα πάντα ώστε η πάλη να είναι πάντοτε μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τους αθλητές και τους Ολυμπιονίκες που πήραν μέρος σήμερα και για τους νέους που προπονούνται  στα γυμναστήρια σε όλο τον κόσμο πρέπει να σώσουμε την Πάλη.

Σας ευχαριστώ».

 

Το τουρνουά

 

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Διεθνούς Τουρνουά Αγώνων Πάλης – και ειδικότερα το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουλίου ,  πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή σκυταλοδρομίας πάπυρου – μηνύματος στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην οποία συμμετείχαν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν την Ιστορία της Ελληνικής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που έλαβαν μέρος στους διεθνείς αγώνες «Ολυμπία».

Στην κορύφωση της ειδικής τελετής που προηγήθηκε των αγώνων, ο Πάπυρος που  περιείχε το μήνυμα παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Ε.Ο.Φ. Πάλης και Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Θάνο και στην συνέχεια στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) κ. Nenad Lalovic (μπροστά στο μνημείο Coubertin), ο οποίος με τη σειρά του θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό με τα λόγια του αείμνηστου  βαρόνου Pierre de Coubertin γραμμένα στον Πάπυρο για την ιστορικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλήματος της πάλης στη Δ.Ο.Ε. τον Σεπτέμβριο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι στο μνημείο του Coubertin έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο και τους Προέδρους της FILA και της ΕΟΦΠ, ως φόρος τιμής στον αείμνηστο μέγα αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει ακόμη να τονιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της συμβολικής αυτής τελετής, όπως και των τελικών αγώνων και των απονομών των βραβείων στους νικητές, έγινε ζωντανή παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ και περισυλλογή φωτογραφικού υλικού, προκειμένου να προβληθούν, τόσο στην Ελληνική, όσο και την Διεθνή κοινότητα, προκειμένου να στείλουν προς τη ΔΟΕ, αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινή γνώμη, το μήνυμα της δυναμικής παρουσίας της Πάλης ως το άθλημα-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων από τη γέννησή τους.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Τουρνουά «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το έτος 2013, καθώς και της Ιστορικής εκδήλωσης – τελετής στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί πλέον ορόσημο, όχι μόνον για το άθλημα των Ολυμπιονικών, αλλά και για το σύνολο του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

https://web.archive.org/web/20130826113128/http://www.fightsports.gr/amateur/save-olympic-wrestling/