Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή – Πες όχι στα ναρκωτικά

Στο πλαίσιο των δράσεων για την 26 Ιουνίου:  «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή – Πες όχι στα ναρκωτικά. Κεντρικό θέμα ήταν ο ρόλος του αθλητισμού στην πρόληψη της ουσιοεξάτρησης και στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες και  συνδιοργανώθηκε την Πέμπτη 16 Ιούνη από το ΕΣΥΝ Περιστερίου και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου με καλεσμένη την Ολυμπιονίκη της πάλης και Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη.

Τον έτερο ομιλητή και Πρόεδρο του ΕΣΥΝ – ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας – αντικατέστησε ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών.

Οι τοποθετήσεις των δύο ομιλητών εστίασαν στη συνεχώς αυξητική τάση που παρατηρείται στις εξαρτήσεις, ιδιαιτέρως μετά από δύο χρόνια πανδημίας, και στην αναγκαιότητα της πρόληψης. Τονίστηκε επίσης ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης με άξονα υποκατάστατες ουσίες και διαχωρισμό των εξαρτησιογόνων ουσιών σε «μαλακές και σκληρές» δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μέσα από ερευνητικά δεδομένα, καταδείχθηκε επίσης ότι η συμμετοχή σε αθλήματα μειώνει το ρίσκο για τη χρήση ουσιών, ειδικά στην περίοδο της εφηβείας, συμβάλλοντας όχι μόνο στη σωματική υγεία και ευεξία, αλλά και στη διαμόρφωση συγκροτημένων προσωπικοτήτων με αυτοέλεγχο και πειθαρχία που μπορούν να αντισταθούν στις κοινωνικές πιέσεις.

Επισημάνθηκαν ιδιαίτερα οι κίνδυνοι από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την αλλοίωση της φιλοσοφίας του, καθώς η μεγιστοποίηση του κέρδους οδηγεί σε νοσηρά φαινόμενα, όπως η οπαδική βία και το ντόπινγκ, καθώς και σε κατάχρηση ουσιών, σε μια προσπάθεια διαχείρισης του αυξημένου στρες που προκαλεί στους αθλητές ο εξοντωτικός ανταγωνισμός.

Τον πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση στην οποία έγινε φανερό ότι πέρα από ένα δυνατό και καθαρό «όχι στα ναρκωτικά-ναι στον αθλητισμό», χρειάζεται να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα τι είδους αθλητισμό θέλουμε και τι προγράμματα πρόληψης θα εφαρμόσουμε.

Η υγιής, δωρεάν, ανεμπόδιστη και συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης, με στόχο τη θεμελίωση μιας συγκροτημένης προσωπικότητας που δεν θα έχει ανάγκη φυγής από την πραγματικότητα και θα διαμορφώνει στάση άρνησης απέναντι στην περιρρέουσα ναρκωκουλτούρα. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για περισσότερους χώρους μαζικού αθλητισμού, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, σταθερή και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό και δωρεάν πρόσβαση που να καλύπτουν ολόπλευρα τις διαφορετικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Διότι, «… Η άσκηση είναι άμεσο, αποτελεσματικότατο και χωρίς καμία παρενέργεια μέτρο που μπορούμε να λάβουμε για να επιδράσουμε σε όλο το μηχανισμό της εξάρτησης από τις ουσίες. Διαμέσου του ίδιου μηχανισμού της εξάρτησης δημιουργεί ορατές και μη ορατές προσαρμογές στον οργανισμό ενώ παρεμβαίνει σε όλους τους βιολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν και ελέγχουν την συμπεριφορά …» όπως σημείωσε η κα. Ζυγούρη στην διάρκεια της συζήτησης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Πρόεδρος της Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου Ερατώ Καύσιμη.