Ομιλία της Γενικής Γραμματέα των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Γενικής Γραμματέα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χειροπάλης Βούλας Ζυγούρη

Η Ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη, εκπροσωπώντας την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) και τους Ολυμπιονίκες της χώρα μας, συμμετείχε στη 59η Σύνοδο για Νέους Συμμετέχοντες που διοργάνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) στην Ολυμπία.  

Το θέμα της φετινής Συνόδου ήταν “Ολυμπιακή Διπλωματία και Ειρήνη”

 

Οι Ολυμπιακοί έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να συνδέουν την αρχαία Ελλάδα με τον σύγχρονο κόσμο. Αυτό στην πράξη τους παρέχει σύνδεση με αρχές, αξίες, ιδανικά και σύμβολα, γεγονός που τους αποδίδει προστιθέμενη διπλωματική αξία.  

Η κα Ζυγούρη κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία για τα απτά και άμεσα αποτελέσματα της Ολυμπιακής διπλωματίας ακόμα και στην περίπτωση που αυτή εφαρμόστηκε ακούσια (χωρίς δηλαδή να είναι μέρος προσχεδιασμένης σειράς ενεργειών), όταν το 2013 η ΔΟΕ αποφασίζει να βγάλει την πάλη από τους ΟΑ.

Όπως περιέγραφε η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τότε, πέτυχαν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα εκεί όπου η κλασική διπλωματία απέτυχε όταν η διεθνής κοινότητα του αθλήματος ενώθηκε για να αντιμετωπίσει αυτή την ιδιαιτέρα δυσάρεστη εξέλιξη.  Παραμερίστηκαν χάσματα, προκαταλήψεις, διαφορές και όλοι δούλεψαν για να παραμείνει η πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω από την ίδια καμπάνια που ονομάστηκε “Save Olympic Wrestling”.   

Οι “προαιώνιοι” εχθροί ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία ενώθηκαν στον ίδιο κοινό σκοπό … χωρίς καν να υπάρχει πρόθεση ή να γίνει προσπάθεια συνδιοργανώνοντας ιστορικό αγώνα μεταξύ των Εθνικών ομάδων τους και κάνοντας την αρχή για περαιτέρω προσέγγιση σε δεύτερο χρόνο.

https://www.kallitheapress.gr/ομιλία-γενικής-γραμματέας-των-ελλ/