ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

 

ADLE4


Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της προπόνησης, η οποία βέβαια είναι μια διαδικασία που θα ‘επιβαρύνει’ τον οργανισμό του ασκούμενου, είναι απαραίτητο να διαπιστώσουμε, σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός αυτός, ώστε:

α) να τον προφυλάξουμε από τυχόν επικίνδυνες γι’ αυτόν επιπτώσεις

β) να προστατεύσουμε τους συνασκουμένους του από τυχών μολύνσεις &

γ) για να τον βοηθήσουμε, κατευθύνοντας καλύτερα την προετοιμασία του.

Medical Records & Stethoscope

Είναι απόλυτη ανάγκη λοιπόν να μπουν στη ζωή μας οι προληπτικές εξετάσεις πριν ξεκινήσουμε την άθληση, ώστε να ανιχνεύεται κάθε απόκλιση από την υγεία προτού αυτή εκδηλωθεί ως σύμπτωμα ή ακόμα χειροτέρα ως πρόβλημα!

Έτσι πρέπει, –από το γιατρό πάντα– να γίνεται οπωσδήποτε, πλήρης καρδιολογικός & παθολογικός έλεγχος πρωτίστως. Επιπλέον, χρειάζεται συχνά, ένας δερματολόγος έλεγχος. Ειδικά για τα αθλήματα ¨επαφής¨ ( όπως είναι η πάλη ) και υγρού στίβου ( όπως είναι το κολύμπι ). Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίος και ένας οδοντιατρικός έλεγχος. Γιατί πάντα επηρεάζεται η λειτουργία του οργανισμού, από την έλλειψη καλής στοματικής υγείας.

Ο καρδιολογικός έλεγχος, που γίνεται από ειδικό καρδιολόγο, συνίσταται στα παρακάτω:

α) στην ακρόαση της καρδιάς

β) στο καρδιογράφημα

γ) στην ακτινογραφία θώρακος

δ) & στο υπερηχογράφημα.

Πρέπει να σημειωθεί πως το τελευταίο δεν γίνεται υποχρεωτικά. Αφορά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και πάντα ανάλογα με την κρίση του γιατρού, ο οποίος θα το συνεκτιμήσει τα ευρήματα των τριών πρώτων εξετάσεων. Δεν είναι δηλαδή μια εξέταση ρουτίνας. Αρκετές φορές όμως βοηθά στον καθορισμό των τελικών συμπερασμάτων, ιδιαίτερα όταν το οικογενειακό ιστορικό του μελλοντικού αθλούμενου, εφιστά την προσοχή για πιο μεθοδικό έλεγχο.

doctor_300

Ο παθολογικός έλεγχος, ευθύνη του ειδικού παθολόγου φυσικά, συνίσταται στα ακόλουθα:

α) στην γενική κλινική εξέταση

β) στην ακτινογραφία θώρακος

γ) στην ακρόαση των πνευμόνων και

δ) σε αιματολογικές εξετάσεις.

Οι παραπάνω μπορεί αποτελούνται από γενική & βιοχημική εξέταση αλλά μόνο κατά περίπτωση και ανάλογα με την κρίση του γιατρού.

Ο δερματολογικός έλεγχος, εάν επιβάλλεται από τις συνθήκες του αθλήματος στο οποίο πρόκειται να ενταχθούμε, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια απλή κλινική εξέταση.

Τέλος, οδοντιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει και αυτός κλινική εξέταση. Εδώ όμως, εφόσον εντοπιστούν προβλήματα, ο οδοντίατρος πρέπει να προχωρήσει και στις ανάλογες ιατρικές πράξεις για να αποκαταστήσει την στοματική υγεία.