Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλου Πάλης, στην Αρχαία Ολυμπία 20-21 Ιουλίου 2013, με αίτημα τη παραμονή του αθλήματος της Πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε από την Βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και το μέλος της ΚΕ-συντονιστή του Αθλητικού Τμήματος Τζούλιο Συναδινό. 

ΠΑΛΗ 2 ΟΛΥΜΠΙΑ 20-7-2013

Ο χαιρετισμός που απηύθηνε η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου, εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του αθλητικού Τμήματος:

 

ΠΑΛΗ - ΟΛΥΜΠΙΑ 20-7-2013

 

Κυρίες και Κύριοι

 Σας μεταφέρω την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Αθλητικού του Τμήματος στην καθολική απαίτηση να παραμείνει το άθλημα της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Από τη πρώτη στιγμή, όταν στις 14/2/2013 ανακοινώθηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περί εξόδου του αθλήματος της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γινομένης από το 2020, εκδηλώσαμε την αποστροφή μας σε μια τέτοια μεθόδευση.  Διότι πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις μια απόφαση που, εάν τελικά ληφθεί, φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για τη σημασία αθλημάτων όπως η πάλη,  που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και προσέδωσαν τη δική τους αίγλη, τη δική τους αμέριστη συμβολή συνδιαμορφώνοντας τους Ολυμπιακούς αγώνες τη σύγχρονης εποχής.

  Να πούμε απλά ότι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την πάλη, εννοούμε την πάλη ΕΝΙΑΙΑ και όχι με εκπτώσεις ή περικοπές -ελληνορωμαϊκή ή ελευθέρα- τέτοιοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορεί να υπάρχουν!

 Μπορεί βεβαίως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, κάτω από το πρίσμα της δικής της λογικής, κάποιοι θα πουν βάση του ισχύοντος κανονισμού, να θέτει τα αθλήματα υπό κρίση αξιολογώντας την εμπορικότητά τους, αλλά εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η τηλεοπτική θέαση, τα εισιτήρια, η διαφήμιση, το κέρδος είναι τα κυρίαρχα κριτήρια βαθμολόγησης για την κατάταξη των αθλημάτων, που υπερτερούν των πανανθρώπινων και φίλαθλων αξιών.

  Μάλιστα λυπούμαστε, διότι σε ένα τέτοιο θέμα, σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 3-4-2013 ζητώντας να δημοσιοποιηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση ο κατάλογος των εμπορικών κριτηρίων βαθμολόγησης, ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας δεν καταδέχτηκε να απαντήσει, ως όφειλε. Πολύ θα θέλαμε να έχουμε στη διάθεσή μας τις σχετικές αιτιολογήσεις καθώς και τις μελέτες που έχει στην διάθεσή του ο Υπουργός, με βάση τις οποίες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ τεκμηριώνει την εισήγησή της για την αποπομπή του αθλήματος της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

     Γνωρίζουμε όλοι, αξίζει να σημειωθεί αυτό, ότι σε διεθνές επίπεδο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία έχουν εκφραστεί εντονότατα, με διάφορα θεσμικά διαβήματα, ενάντια στην ανάλγητη εισήγηση για αποκλεισμό της πάλης. Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να υστερήσει…

Τέλος ,επειδή είναι απαράδεκτο να συνδέεται το μέλλον των Ολυμπιακών Αθλημάτων με εμπορικά και όχι με αθλητικά – πανανθρώπινα κριτήρια, ιδανικά και αρχές .Και επειδή είναι καθήκον όλων μας και πρώτιστα της Ελληνικής Κυβέρνησης, και ξεχωριστά της Αθλητικής ηγεσίας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εξωτερικών, περιμένουμε πιο ενεργή κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων, από όσο έχουμε αντιληφθεί μέχρι σήμερα.

     Στον Ελληνικό αθλητισμό έχουμε πολλά προβλήματα. Και βία και ντόπινγκ και  τζόγο και χειραγώγηση, έχουμε και πολλά παχύσαρκα παιδιά σαν απόρροια της αδυναμίας πρόσβασης στην άσκηση, έχουμε και ολοένα λιγότερα χρήματα και άλλα πολλά που τα γνωρίζετε.

   Ε, λοιπόν, εάν χάσουμε και αθλήματα σαν την φίλαθλη πάλη, που ακόμα αντιστέκονται, που εξακολουθούν να προσελκύουν νέα παιδιά στις παλαίστρες, σας ερωτώ τι θα απομείνει…

 Και τι νόημα θα έχει να έρχεται εδώ η ΔΟΕ και να ζητά την Ολυμπιακή Φλόγα κάθε τέσσερα χρόνια …

   Αγαπητές φίλες και φίλοι

 Πρέπει όλοι να εντείνουμε τις ενέργειες ώστε να αποτραπεί η αποπομπή της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Ευχαριστώ

http://aristeraextrem.wordpress.com/2013/07/20/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9/