Κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Το λες και δεν το πιστεύεις. Αυτό για όλους εμάς. Η Εθνική Νέων πόλο του Τεό Λοράντου το πίστευε, το έδειξε μέσα στην πισίνα του Βελιγραδίου.

Η Κροατία έχει μεγάλη παράδοση στο πόλο, αλλά οι Νέοι της είχαν την ατυχία να βρουν μπροστά τους αυτή της Ελλάδας. Η “γαλανόλευκη” έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά. Έβγαλε ψυχή και πάθος και ανέβηκε στην… κορυφή του κόσμου.

Η Εθνική Νέων νίκησε την Κροατία στη διαδικασία των πέναλτι (7-7 η κ.δ. και 5-3 στη ψυχοφθόρα διαδικασία) και πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. ΠΡΩΤΗ… ΚΟΡΥΦΑΙΑ… ΧΡΥΣΗ!

Ζερδεβάς, Σκουμπάκης, Γαρδίκας, Γκιουβέτσης, Νικολαίδης, Παπαναστασίου, Γιαννόπουλος, Μουρατίδης, Δελαγραμμάτικας, Τρούλος, Μασμανίδης, Καπετανάκης, Σιορδίλης ανέβασαν τη γαλανόλευκη στον… Όλυμπο και άκουσαν μέσα στο Βελιγράδι τον εθνικό ύμνο. «Πίσω» τους βρέθηκαν Κροατία και Σερβία.

Η εικόνα της Εθνικής Νέων στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου οκταλέπτου του τελικού δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, κάτι που επέτρεψε στους Κροάτες να φτάσουν στο 0-2. Οι παίκτες του Τεό Λοράντου “σκλήρυναν” στην άμυνα και παρά το γεγονός πως βρήκαν μπροστά τους έναν πολύ καλό τερματοφύλακα (Χούμπρανιτς), έκλεισαν την περίοδο με σκορ 2-1, με το γκολ του Παπαναστασίου.

Ο Χούμπρανιτς συνέχισε να σταματάει τα σουτ που πήγαιναν πάνω του και στο δεύτερο οκτάλεπτο, αλλά ο Γαρδίκας κατάφερε τελικά να φέρει το παιχνίδι στα ίσα (2-2). Την ίδια ώρα, ο Ζερδεβάς κατέβαζε… ρολά στην ελληνική εστία. Η γαλανόλευκη δεν πήγε καλά στον παίκτη παραπάνω, ενώ στάθηκε άτυχη, αφού η λόμπα του Γιαννόπουλου βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι της “χρβάτσκα”. Οι Κροάτες πέρασαν και πάλι μπροστά στο σκορ, με το κοντινό σουτ του Μπίγιακα (2-3), είχαν και δοκάρι, ενώ πήραν και διαφορά δυο τερμάτων στην περίοδο (2-4) με το τέρμα του Τζούζεβιτς.

Οι δυο ομάδες είχαν κακές επιθετικές επιλογές στην τρίτη περίοδο, αλλά μετά τα μέσα της ο Ζόβιτς κατάφερε να σκοράρει για το 2-5, κάνοντας τα πράγματα δύσκολα για την Εθνική Νέων. Ο Χούμπρανιτς συνέχισε να βάζει.. δύσκολα στην ομάδα του Λοράντου, αλλά ο Τρούλος μείωσε τελικά σε 3-5 και ο Μασμανίδης έφερε τη διαφορά στο γκολ (4-5), πριν το τελευταίο οκτάλεπτο.

Η περίοδος ξεκίνησε με γκολ του Πέικοβιτς (4-6), αλλά ο Γιουβέτσης “απάντησε” σε επίθεση με δυο παίκτες παραπάνω (5-6). Η ελληνική… άμυνα βοήθησε στα τελευταία λεπτά, αλλά το σουτ του Γαρδίκα πήγε στο δοκάρι. Οι παίκτες του Λοράντου -όπως μας συνήθισαν στο τουρνουά- δεν τα παράτησαν! Ο Γαρδίκας έκανε το 6-6 στα 2:20′ πριν τη λήξη, ενώ ο Ζερδεβάς απέκρουσε στην επόμενη επίθεση έναν “κεραυνό” με το κεφάλι (σ.σ χαμογέλασε προς τους συμπαίκτες του)! Το 7-6 ήρθε στα 59 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε με τον Νικολαΐδη! Με ένα δευτερόλεπτο όμως να απομένει οι Κροάτες “πάγωσαν” την Εθνική Νέων, αφού έκαναν το 7-7. Ο Μέρτσερ -με σκαστό σουτ- έστειλε το ματς στα πέναλτι.

Στη… ψυχοφθόρα διαδικασία η Εθνική Νέων ήταν πιο εύστοχη κι έτσι σήκωσε την… παγκόσμια κούπα!

Τα πέναλτι

1-0 Εύστοχος ο Τρούλος

1-1 Εύστοχος ο Ντάσιτς

2-1 Εύστοχος ο Παπαναστασίου

2-1 ΔΟΚΑΡΙ ο Λάζιτς

3-1 Εύστοχος ο Γαρδίκας

432 Εύστοχος ο Μπούιτς

4-2 Εύστοχος ο Μασμανίδης

4-3 Εύστοχος ο Μέρτσερ

5-3 Εύστοχος ο Γιουβέτσης

Οκτάλεπτα: 1-2, 1-2, 2-1, 3-2. Πέν. 5-3.

ΕΛΛΑΔΑ (Τελό Λοράντος): Ζερδεβάς, Σκουμπάκης, Γαρδίκας 3, Γκιουβέτσης 2, Νικολαϊδης 1, Παπαναστασίου 2, Γιαννόπουλος, Μουρατίδης, Δελαγραμμάτικας, Τρούλος 2, Μασμανίδης 2, Καπετανάκης, Σιορδίλης.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Νίκιτσα Γκούλιν): Κούμπρανιτς, Ντούτζεβιτς 1, Tζόβιτς 2, Μέρτσεπ 1, Μπούσιτς, Ντάσιτς 1, Πέικοβιτς 1, Παβλίσεβιτς, Λάζιτς 1, Μπούριτς 2, Μπίλιακα 1, Πάπαριτς, Πόντρουγκ.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Eurokinissi